+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

72-15 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Страшни истории на кандидати по време на интервюта и как да ги избегнем

*Текстът е предоставен от VSG Bulgaria

Всеки от нас е чувал тези мистични истории, които ни карат да треперим и да се смеем в един и същи момент. Истории за интервюта за работа, разказвани от колеги и приятели. Понякога те остават в спомените ни, дори след като сме намерили работа и сме удовлетворени. Споделянето на тези страшни преживявания е начин да обединим хората и да ги научим нещо важно – как да подобрим процеса на подбор, за да не бъдем замесени в тези кошмари.

Но какво може да научим от тези ужасяващи истории? Те ни напомнят колко важен е процесът на подбор и как грешките могат да се избегнат. Позволете ми да споделя някои съвети и насоки, които могат да помогнат в подобни ситуации:

Не оставяйте кандидатите в мрака.

Кандидат разказва: Взимате си ден отпуск, за да присъствате на интервю в офиса. Цял ден решавате задачи на бялата дъска, срещате се с 3 различни екипа, а хората дори не се представят. Влизат в стаята и започват с въпросите. Искате работата и даватe всичко от себе си, но чувствате, че нещо не е наред и не се справяте добре.

По време на срещите с екипа за подбор, кандидатите са нервни и опитват да покажат най-добрите си страни. Често те не могат да разберат дали срещата минава добре. Бъдете честни с тях като им разкажете за стъпките на процеса и какво следва. Споделете за целта на въпросите и тестовете, които им давате. Като накрая обратната връзка за самата среща е задължителна, защото всеки иска да знае как се е представил.

Така достигаме до следващата история за страх от неизвестното.

Интервюто ви започва и ви е казано, че не е нужно да имате експертни познания по една от технологиите. Но точно тя се оказва определяща за позицията и за да решите задачата ви трябват повече познания. Все пак я започвате, а мениджърът ви диша във врата през цялото време и иска да знае всяка ваша мисъл. Отказвате се и си тръгвате.

Екипът по наемане е добре да поясни колко време ще отнеме интервюто, какво ще включва и какво се очаква от вас, както и кога ще получите обратна връзка от тях. Обратната връзка, дори и негативна, е винаги по-добре от радио тишината.

И до сега една от най-ужасяващите истории е за абсурдните въпроси по време на интервю.

Синьо или зелено, изберете едно. Или колко баскетболни топки могат да се поберат в автобус?

Подготовката преди интервю улеснява работата при избор на подходящи кандидати. Набележете си въпроси, които дават информация за решаване на реални проблеми и предизвикват кандидата да мисли и дава реални примери от опита си до момента.

Загадъчни срещи със страховити герои

Кандидат: Вие отделихте 2 часа да напишете автобиография и мотивационно писмо с цялата информация за вас, опита ви и защо сте добър за позицията. Екипът, който ви интервюира, не е прочел и ред. Държат се непрофесионално и грубо, когато отговорите ви са грешни или непълни.

Отделете време да разгледате информацията за кандидата. Подхождайте с уважение, дори когато кандидатът не може да отговори на някой от въпросите. Времето е ограничено и го използвайте пълноценно.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Безвремие и кошмарни тестове за кандидати

Получавате имейл с подробни инструкции за технически проект, имате две седмици да го завършите и върнете към екипа. Отделяте 50 часа и давате всичко от себе си, защото искате тази позиция. Сигурни сте, че ще достигнете до интервю, но обратната връзка е негативна.

Техническите тестове, задачи и проекти често са твърде дълги, тестват знания, които не могат да определят уменията за позицията. Важно е да оцените действителните работни умения на кандидата и да дадете достъп до ресурсите, които използва ежедневно.

Глас в пустиня

Минават 5 години и вие се обаждате да питате ще ви наемат ли. Извинете, но не издържахте теста за търпение. Няма да продължим с вас.

Някои процеси отнемат време, имат нужда от одобрения, но е добре да комуникирате какво се случва с кандидатурата на всеки един, който е в процес. Нека бъде в разумен срок. Не дръжте хората на тъмно, всяка информация е важна.

Съвет към кандидати, попадали в мрачен процес по наемане

Проучете внимателно компаниите, към които искате да се присъедините. Задавайте въпроси, за да имате яснота за процеса, какво да очаквате и всичко, което ви интересува за ролята, екипа, начин на работа и култура на компанията. Вие също имате правото да споделите обратна връзка към екипа за процеса на подбор, това ще е полезно за тях, за да разберат какво могат да подобрят.

Един от най-важните аспекти за успешен процес на наемане е да съвпаднат интересите на компанията и кандидата. Нека процесът на подбор да бъде професионален и кратък. Това е мантрата за подбор, която следваме във VSG Bulgaria.