+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

110-8 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Още една успешна стажантска програма за програмисти във VSG

*Текстът е предоставен от VSG Bulgaria

Завършихме успешно още една стажантска програма за програмисти във VSG. Какво казват участниците за програмата, може да прочетете тук:

Защо избра стажантската програма на VSG?

Стоян: Според мен VSG провежда най-успешните стажантски програми през последните години. Избрах да участвам, защото фирмата е изградена от млади и опитни програмисти, които работят с най-новите технологии. Също така припознах себе си в ценностите на компанията.

Кънчо: Нещото, което ме накара да избера VSG, като първо работно място в сферата на програмирането, е допълнителната учебна програма, която фирмата предоставя. Знанията, които тя предлага са достатъчно добре подбрани, за да може тези, които имат желание и амбиция, да придобият знания, които ще са полезни занапред. Също така и факта, че имат офис във Велико Търново много ми допадна :).

Кои са най-важните неща, които научи на теория и практика?

Ангел: През шестмесечната стажантска програма придобих значителни теоретични и практически умения в разработката на софтуер. Усвоих основните концепции на .NET. Запознах се с HTTP, OАuth2, REST и библиотеки като Dapper ORM, FluentValidation , AutoMapper, NLog и NUnit. Подобрих уменията си за писане на код, чрез прилагането на добри практики като използването на шаблони за дизайн, спазването на архитектурни принципи и други стратегии, които правят софтуера по-лесен за разбиране, поддържане и разширяване. Всички придобити знания приложих успешно в проекта, който разработвахме по време на стажа.

Стилиян: По време на стажантската програма във VSG придобих богати теоретични знания и практически умения. От гледна точка на теорията, се потопих в основите на уеб разработката, овладявайки фундаменталните концепции на React и Typescript, което ми отвори вратата за създаване на динамични и адаптивни уеб приложения.

Стажът не само разшири техническите ми познания, но и подчерта важността на непрекъснатото учене в динамичната сфера на софтуерната разработка.

Кои са най-ценните съвети, които получи от своите ментори?

Ангел: По време на стажа получих доста ценни съвети от своите ментори, които да ми помагат да се развивам като програмист. Бях насърчаван да бъда независим и да се справям с проблемите сам, но и да знам кога да потърся помощ, за да не губя време. Научих, че процесът на анализ и разбиране на проблема е от съществено значение за намирането на най-ефективното решение. Разбрах, че работата в екип е важна, тъй като позволява на хората да споделят знания и идеи. Тя дава различни гледни точки на проблемите и спомага за намирането на решения.

Веселин: Като най-ценни съвети бих определил следните:
• Няма как да знам всичко, затова ако нещо не ми е ясно или съм му отделил твърде много време, без да постигна някакъв прогрес, винаги мога да се обърна към колеги, които има повече опит с него.
• Да се старая да бъда проактивен – както в техническата, така и в административната част на работата ми.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб?

Спартак: Конкретно за най-голямо предизвикателство не мога да кажа, но според мен пътят на стажанта е забавен и изпълнен с предизвикателства. Като започнем от интервюто, минем през първите официални задачи, първите отборни задачи и т.н.

Едиз: Първоначално, нещото, което беше като предизвикателство за мен, беше да работя заедно с друг човек по приложение, тъй като досега, когато съм правил приложение, съм го правил сам. За щастие бързо се синхронизирахме и процесът се улесни.

Какво ти помогна най-много да се адаптираш в новия ти екип?

Стилиян: Това, което ми помогна най-много да се адаптирам към новия си екип, беше приятната и подкрепяща атмосфера. Колегите ми са не само технически компетентни, но и невероятно отзивчиви, винаги готови да помогнат и да споделят знанията си. Освен това редовните срещи на екипа и непрекъснатата обратна връзка, създадоха силно чувство за сътрудничество, което ми позволи да се интегрирам бързо в работния процес. Радвам се, че съм част от отбор от професионалисти, които освен, че подпомагат кариерното ми развитие, са и прекрасен пример за това как да се забавляваме на работното място и да се наслаждаваме на това, което правим.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Кой беше най-забавният момент от стажантската програма?

Веселин: Най-забавният момент от стажантската програма, поне за мен, беше срещата, на която ни уведомиха кои стажантски проекти са избрали. Менторите ни се бяха постарали да създадат добра атмосфера, като единия си беше сложил полицейска шапка на главата и беше взел стоп палка, а другия си носеше машина за балончета. Представянето на проектите представляваше тяхната елиминация един по един, което заедно с веселата атмосфера направи самата среща доста забавна и интересна.

Ясен: Цялата стажантска програма беше изпълнена с много забавни моменти и позитивни емоции. Една от основните ценности на компанията е именно да се радваме на това, което правим и да се забавляваме – “Have fun”, което мисля, че е в основата на това работата да бъде приятна и човек да се чувства комфортно на работното си място. Още от самото начало всички колеги ни приеха изключително добродушно и приятелски. Благодарение на това, много бързо успяхме да се впишем в атмосферата и да се забавляваме заедно с всички останали.

Какви съвети би дал на бъдещи стажанти, които искат успешно да завършат Програмата?

Стоян: Работете в екип и бъдете активни при участие в срещи, дискусии и обучения. Бъдете гъвкави и способни да се адаптирате към нови ситуации и предизвикателства. Инициативата е ключова. Не чакайте да ви казват какво да правите всеки път. Вместо това бъдете готови да поемете отговорности и да предложите нови идеи.

Ясен: На първо място бих посъветвал бъдещите стажанти да вярват в себе си и във възможностите си. Щом са избрани да бъдат част от стажантската програма, значи наистина са показали нещо повече от всички останали кандидати. Съветвам ги да не се страхуват да се изправят пред трудности и казуси, които на пръв поглед може да им изглеждат дори невъзможни за решаване – удовлетворението след успешно изпълнена задача е огромно и носи още по-голям глад за успехи.

Не на последно място ги съветвам, когато не могат да се справят сами с нещо, да не се притесняват да потърсят колега за съвет или помощ. Възможността стажантите да комуникират с хора, които имат богат опит в IT сферата, е един от най-ценните аспекти на стажантската програма.

Какви са бъдещите ти цели след успешното завършване на стажа?

Спартак: Откакто съм част от VSG, видях разликата в това да работиш нещо, което трябва, и нещо, което обичаш да правиш. Поради интереса ми към продукта и знанията, които мога да „открадна“ от хората около мен, в момента целя да се развивам във фирмата, но общо казано се стремя към развитие в IT сектора.

Едиз: Бъдещите ми цели са да си подобря техническите умения и работата ми в екип. Бих искал да науча тънкостите на технологиите, с които работя, както и нови други технологии. Също така ми е цел да разбера в дълбочина, как работи приложението в проекта, в който съм.

С гордост завършваме още една успешна стажантска програма за програмисти във VSG. Вярваме, че всеки от нашите стажанти е готов да надгражда уменията си и да изгражда своята кариера в света на софтуерната разработка. Може да ни изпратите своето CV и към какви позиции имате интерес на следния линк, за да ви държим в течение за нови позиции и стажантски програми: Register Your Interest at VSG.