+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+23 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

UST Bulgaria стъпва на българската IT сцена с амбициозни планове и устрем за бъдещо развитие

Повече от 20 години UST работи със световни технологични лидери, предоставяйки end-to-end продуктови решения и софтуерни разработки. Българският клон на компанията е активен от една година и има амбициите да се превърне във водещ играч в IT сектора в България. В момента се набляга основно на частни и публични облачни платформи и проекти, но UST винаги работи за разширяване на своето портфолио към други технологични сфери. За плановете на компанията говорим с Милен Стоянов, Head of Operations, и IT професионалист с над 16 години опит. Той отговаря също за всички работни операции в българския офис на UST Bulgaria – от набиране на персонал и HR, до facility management.

Г-н Стоянов, ще ни разкажете ли за ролята на UST в IT сектора на България?

UST Bulgaria е регистрирана у нас преди 5 години, но от около една година датира стратегическото решение да се отвори и офис. Моята поява в UST бележи началото на цялостната визия, която се фокусира върху развитието на бизнеса ни в България. В момента сме изгряваща звезда на локалния IT пазар, като целта ни е да се превърнем в глобален център за компетенции. Специалистите, които имаме тук, ще работят по проекти не само на локално, но и на глобално ниво. Сега при нас работят под 30 експерта, предимно софтуерни инженери, но желанието ни е до няколко години да се разрастнем до няколкостотин човека персонал (нямаме горен лимит на наемане).

Проектите ни са в няколко различни сфери, като най-основно са свързани с облачни технологии – както частни, така и публични. Имаме специалисти по софтуерна разработка, QA експерти, Agile и Waterfall project management кадри, както и DevOps и SRE специалисти.

Как бихте описали фирмената култура при вас?

Бих казал, че културата на UST Bulgaria е много интересна. Самата компания е мултинационална с над 30 000 човека из цял свят. Нашите основни фирмени ценности са човечност, смирение и почтеност, а основната ни “мантра” е: „най-важният актив за организацията са хората“. Стараем се да помагаме на всеки един наш служител да бъде пълноценен както в работата си, така и в своя личен живот. При нас хората дават 100% от себе си, защото имат чувството на принадлежност към работното си място. Нашата политика категорично се противопоставя на философията, че бизнесът трябва да работи за бързи резултати на всяка цена.

Кои са най-мотивиращите фактори за вашите служители?

Моите лични наблюдения са следните – хората обичат да имат независимост и правото да вземат сами решенията за тяхната работа. Добавям към това и възможността мнението им да бъде чуто и взето под внимание. Не на последно място – технологиите, които нашите експерти използват, също са голям мотивационен фактор. Именно всички тези мотивационни практики ние като компания се стремим да предоставим на хората, които работят в UST Bulgaria. Предлагаме и възможности за cross training с цел научаване на нови умения и знания, а също разполагаме с вътрешни платформи за обучение. Опитваме се да се фокусираме върху разнообразието и да даваме колкото се може повече възможности на нашите експерти, според техните собствени желания.

Споменахте възможности за обучения, можете ли да ни разкриете нещо повече за тях?

Всички нови платформи за обучения (например LinkedIn Learning и Pluralsight), при нас са с безплатен и неограничен достъп за служителите на UST Bulgaria. Отделно, всеки месец се публикуват редица курсове, водени от инструктори – някои със сертификационни програми. Изпращаме вътрешен e-mail до всички наши специалисти с възможности за обучения (около 20-30 различни опции), както и кой ще ги води и каква е тяхната продължителност. На базата на тази информация човек може да изяви желание да се запише и да участва.

В допълнение, имаме trainings on demand. Например, ако даден наш клиент започне да използва нова технология, UST ще организира допълнителната квалификация за служителите си, за да са подготвени те за новите технологични изисквания. Предоставяме и възможност за личен training on demand – ако даден колега иска да се преквалифицира хоризонтално в нашата организация, му се изготвя персонализиран курс, съобразен с неговите желания.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
По какви интересни проекти работят специалистите на UST Bulgaria?

Тъй като все още сме в начален етап от развитието на нашия офис, броят проекти, по които работим, е лимитиран. Въпреки това всеки един от тях е много интересен и предизвикателен. Имаме проект, свързан с изграждането на частен виртуален облак за много големи клиенти. Нашата задача тук е свързана с имплементирането на дизайна, създаването и прилагането на автоматизацията и миграцията на съответните клиентски платформи.

Друг проект е във финансовата сфера – става въпрос за модернизация на кредитни бюра. На практика тук започваме от нулата – построяването на софтуера, който стъпва върху данните, които се събират за крайните потребители.

Един от нашите най-нови проекти е свързан с разработката на автоматизация за огромен частен облак. Лично според мен това е един изключително интересен и предизвикателен проект, и конкретно за него имаме нужда от Python експерти. Имаме и няколко позиции, които са от стратегическа важност за бъдещето на UST Global Bulgaria. – това са Atlassian Tool administrator, SRE специалисти и Agile coach.

С какви интересни софтуерни технологии работите?

В глобален план работим с двата типа облачни технологии (частни и публични), имаме и такива, свързани с позициите ни за DevOps и SRE. Добавям и CI/CD технологии, Kubernetes, Terraform, Ansible, а от гледна точка на софтуерната разработка използваме Java, JavaScript и Python. Имаме и няколко проекта, които изискват .NET. При QA специалистите е малко по-интересно – тук технологиите по автоматизация са много разнообразни. Като работна методология използваме Waterfall и Agile, съответно Scrum, Jira, Service now, продуктите на Аtlassian и много други.

Какви възможности за кариерно развитие имат кадрите в компанията?

Цялата програма за кариерно развитие на UST на глобално ниво получи няколко международни награди. Естествено се опитваме да имплементираме тази програма и в българския ни офис. Кариерното развитие съответно е тясно свързано с нашите бъдещи планове. Изготвяме пътна карта за всяка една длъжност със стриктно дефинирани критерии, които трябва да изпълни един служител, за да прогресира. При нас в организацията специалистите могат да се развиват както вертикално, така и хоризонтално. Например ако даден експерт е работил основно с Java, а после иска да се преквалифицира изцяло към Typescript, UST му дава тази възможност. Както обичаме да казваме тук – всички възможности са поставени на масата, и от служителя зависи до къде ще стигне.

За финал, как виждате бъдещето на UST в България?

Нашата стратегия за бъдещето се фокусира върху дългосрочен успех. В следващите няколко години целта ни е да се разрастнем до няколкостотин човека, като това ще спомогне на българския офис да се обособи като център на competence в региона. Тъй като в момента сме в началото на нашето развитие, търсим по-скоро хора с повече опит в IT сектора. Другите ни специфични планове за бъдещето включват взаимодействие с различни университети, академии и дори изграждане на наша локална програма за обучение.

UST има доста широко портфолио от технологични сфери, в които работи, и все още сме в процес на решаване коя от тях да е фокус в България. Това може да e всичко от data engineering до cloud development или blockchain. Смятам, че до някаква степен ще се фокусираме върху всяко едно от тези неща в бъдеще, без да си налагаме граници в развитието. В България има много сериозен IT талант и много способни хора с добро разбиране на материята във всяка една технологична сфера.

Стани част от младото и амбициозно семейство на UST Bulgaria и започни своята IT кариера сега. Разгледай възможностите за работа в компанията в Job Board-a на DEV.BG.