+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+43 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Най-активните IT работодатели през юни 2023

В началото на лятото се готвим за море, но също и правим равносметка за първите 6 месеца от една много динамична година в IT сектора. Въпреки забавянето през последната година, в България пазарът на труда в тази сфера продължава да привлича инвестиции и нови кадри. Навлизането на новите технологии също оказва влияние върху търсенето на свежи попълнения, като едновременно с това се засилва и фокусът върху анализа на големи обеми данни, технологиите за управление на околната среда, криптирането и киберсигурността. Разглеждаме кои са най-активните IT работодатели по брой публикувани обяви в job board-a на DEV.BG към средата на месец юни 2023г., а също и кои са компаниите с най-голямо процентно разрастване на IT екипите си.

Кои са компаниите с най-много публикувани обяви за работа през юни 2023?

Показани на графиката са Топ 30 най-активни работодатели към средата на месец юни 2023 г. по данни от DEV.BG, чийто общ брой публикувани обяви към този момент е 846. Цели 42% от юнската ни класация (спрямо миналогодишната от ноември 2022) се състои от нови играчи, макар че повечето от челните позиции продължават да се заемат от същите компании.

Топ 30 компании с най-много публикувани обяви в DEV.BG Job Board

*Изследването обхваща IT работодатели, които публикуват своите обяви в DEV.BG. То е изцяло базирано на брой публикувани обяви към средата на месец юни 2023г. Ограничения на методологията: 1. Възможно е дадена компания да публикува една обява за два града, а да цели наемането само на един човек. В статията това е отбелязано като 2 позиции. Ще забележите, че голяма част от компаниите в началото на списъка наемат в няколко локации. 2. Възможно е дадена компания да търси да наеме повече от един човек за дадена роля (една публикувана обява). В статията това е отбелязано като 1 позиция.

Новите участници в класацията през месец юни 2023г. са: Infopulse Bulgaria, ORBIS Digital Services, Digital Systems Limited, PROS, GTT, Experian, Synergyc, PHOENIX Pharma, LeverX Group, Teva Pharma, regiocom Bulgarien, Software AG, KBC Global Services, Questers и AppGreat.

Най-много обяви за работа са публикували Infopulse Bulgaria, които са и нови за класацията. Аутсорсинг и консултантската компания Infopulse (като част от водещата дигитална компания Tietoevry) са носители на Top 100 Publisher награда за 2022г. и българският им офис е базиран във Варна. Предоставяните от тях услуги са Digital Innovations, SAP & Microsoft, Cloud & DevOps, It Security, Software engineering и Mobile & Web Development, а сред най-често използваните езици са SAP ABAP, C++, .NET, JavaScript и др.

В същата класация на работодателите отпреди 7 месеца, може да се види, че няколко компании запазват водещите си позиции по брой обяви за работа – това са Strypes, A1 Bulgaria, Sirma, MentorMate, SAP и Melon.

MentorMate, една от най-големите софтуерни компании в България, отстъпва миналогодишната си челна позиция в класацията за най-активните работодатели в job-board-a на DEV.BG, но продължава да разширява екипа си от над 800 IT служители у нас. Най-новата обучителна инициатива на компанията е MentorMate University Foundation Program – шестмесечна програма, включваща теоретична подготовка и практически задачи, насочена към софтуерни, data и quality инженери.

Strypes е бързо развиваща се аутсорсинг компания, предлагаща софтуерни решения и консултации в областта на IT Infrastructure, DevOps, Smart Applications, Remote Monitoring and Diagnostics, IoT и мобилни решения. Начинът на работа е изцяло дистанционен, хибриден или на място в някой от офисите им в София, Пловдив, Варна и Бургас, а екипът в глобален мащаб вече надхвърля 630 служители. Компанията е носител на EBA – The Workplace and People Development Award за 2019г.

Телеком гигантът А1 Bulgaria, който не се нуждае от представяне, предлага набор от ICT решения, IoT услуги, базирани на NB-IoT технологията, системна интеграция, Cloud и хостинг услуги, като едновременно с това разполага и със собствен SAP Competence център, който предоставя услуги за вътрешни и външни клиенти на А1 и A1 Group.

Продуктовата компания Sirma е един най-големите български IT холдинги с впечатляващите 31 години в индустрията и клиенти в над 185 държави. Заявката на Sirma за 2023 г. е да наемат над 100 свежи попълнения за своя екип с офиси в София, Пловдив, Варна, Русе и Казанлък. Най-често използваните езици/технологии са: Java, C#, JavaScript, Python, PHP, Rust, Go, TypeScript, iOS (Swift and Objective-C), Android (Java and Kotlin), Xamarin, DevOps, Scala, C/C++ и още много други.

Световният лидер в сектора за бизнес софтуер SAP и по-специално неговото ключово подразделение SAP Labs Bulgaria в София е носител на награда Best Employer за България за 2021, 2019, 2017, 2014 и др. В развойния им център у нас 90% от екипите работят по теми, които са свързани с облачни технологии – именно разработването на облачната платформа SAP Business Technology Platform, а на пазара у нас предлагат цялото си портфолио от продукти в 5 направления: Applications, Analytics, Mobility, Database&Technology и Cloud.

На една от челните позиции е и българската софтуерна компания Melon, която миналата година стана част от групата на Kin + Carta и освен това беше отличена на 7-мо място в Clutch’s awards Bulgaria’s Top-Tier Service Providers 2022. В офисите им в София и Велико Търново работят над 120 души, а сред най-често използваните програмни езици са .NET, PHP, Python, Java, SharePoint и др.

Канадската Adastra ( с офиси в 4 града у нас) и френската Proxiad SEE се изкачват в класацията и достигат 4-то и 7-мо място съответно. И двете компании специализират в аутсорсинг и IT консултиране.

Кои компании отбелязват най-голям процентен ръст на IT екипите си през юни 2023г.?
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Топ 30 компании с най-голямо процентно разрастване на IT екипите

*Изследването обхваща IT работодатели, които публикуват своите обяви в DEV.BG. То е изцяло базирано на брой публикувани обяви към средата на месец юни 2023г. Ограничения на методологията: 1. Възможно е дадена компания да публикува една обява за два града, а да цели наемането само на един човек. В статията това е отбелязано като 2 позиции. 2. Възможно е дадена компания да търси да наеме повече от един човек за дадена роля (една публикувана обява). В статията това е отбелязано като 1 позиция.

В IT отделите на посочените в графиката компании са заети средно около 24 души. Най-голям ръст бележат микро и малките* компании ( при търсене на свежи попълнения средно 72% от общия брой IT служители), като средните и големите* също продължават да разрастват IT отделите си със стабилни темпове – средно 45%.

* В Job board-a на DEV.BG разделяме компаниите според броя служители в IT отделите им на: микро (по-малко от 10 служители), малки (10-30 души), средни (31-70 души) и големи (70+ служители).

В Top 30 на компаниите с най-голямо процентно разрастване на IT екипите за месец юни 2023г. спрямо същата класация за месец ноември 2022г., наблюдаваме 17 нови имена: Yoummday Bulgaria, ZebrineX, SpotMe, Garaio, Lab Forty, Infopulse Bulgaria, TopView Sightseeing, ORBIS Digital Services, Digital Systems Limited, SpinUp, Macrometa, Ucha.se / Уча.се, PODIX, DevriX, Teva Pharma, KBC Global Services и Solveva.

На първо място (с най-голям процентен ръст) е компанията Yoummday Bulgaria, която със своето иновативно SaaS решение дава възможност клиентите на компанията да създадат, структурират и управляват собствен контактен център напълно виртуално.

LeverX Group, които откриха своя български офис в София миналата година, дават сериозна заявка за голямо разрастване на своя IT отдел през следващите месеци с ръст от 150%. Фокусът на компанията е върху доставяне на пълен цикъл услуги в тясно съдействие със SAP.

Младата пловдивска консултантска компания ZebrineX с фокус върху системната администрация също планира сериозно разрастване през лятото, търсейки да увеличи своя екип над 2 пъти.

Infopulse Bulgaria са сред първенците и в тази класация.

Компаниите с малки и средни IT екипи в България, които бележат над 50% ръст в IT екипите си през юни:

Украинската софтуерна компания Sigma Software, която разкри първия си български офис в Бургас миналата година, планира да разшири българския си екип почти двойно.

WorkNomads, чиято концепция за т.нар. “нова номадска икономика” е сравнително нова у нас, очакват разрастване на екипа си в София със 70%.

Една от големите организации, разработващата отворен код SUSE, направи впечатляващо откриване на новия си офис в София в края на миналата година, а през този месец дава заявка за увеличаване на българския си екип с 10 нови обявени позиции.

Шведите Beetroot навлязоха в България преди малко повече от година, сливайки се с българската South Gate Tech и внедрявайки своя product-as-a-service модел. В момента се стремят към привличане на developers за junior, middle и senior позиции към софийския си офис. За компанията е характерен индивидуален подход към всеки служител по отношение на избор и организация на работното време.

Westernacher Solutions, която е и носител на престижното отличие на Top 100 Innovator of the Year за две поредни години 2021 и 2022 сред немските средни компании, специализира в консултирането и предоставянето на IT решения за правосъдната система, църквата, правителствения сектор и образователния сектор в Германия. Най-търсени през юни са DevOps и senior софтуерни инженери за офисите в София и Пловдив.

Digital Ventures (известни по целия свят с продукта си Sportal365) също планират да присъединят нови спортни ентусиасти към своя екип в София.

За почитателите на wellness и lifestyle сферата (особено в началото на лятото), добрите новини са, че българите 1ForFit планират да разширят IT отдела си с 50% и търсят още талантливи developers и QA. Компанията заслужено се гордее, че в момента е единственият SMB партньор на Facebook в България и някои от сайтовете на 1ForFit попадат в Worldwide TOP 3 на SimilarWeb в категорията за weight loss.

Германската аутсорсинг компания regiocom Bulgarien, които предоставят услуги предимно в сферата на енергетиката (с клиенти в Германия и Австрия) също имат амбиции към увеличаване на българското си IT семейство с 50% за офисите в София, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе, както и няколко напълно remote позиции.

Продуктовата компания в сферата на туризма TopView Sightseeing също ще увеличи специалистите в IT офиса си в София с 50%.

Първият лицензиран литовски финтех, Paysera (с офиси в София и Пловдив), който разработва и управлява своя платежна система, бележи ръст в дейността си за последните 3 години по отношение на извършени изходящи транзакции в приложението Paysera и закупени билети през платформата Paysera Tickets. Логичният ход е да се стреми да разшири екипа си от IT специалисти с 50% през месец юни.

Анализът на най-активните работодатели в job-board-a на DEV.BG за месец юни показва, че макар отпускарският сезон да настъпва с гръм и трясък (и немалко дъжд), IT индустрията у нас не само не спира, но дори не забавя своите стремежи към разрастване.