+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

84-1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Внедряване на QA Automation практики и избор на технологии в TINQIN

*Текстът е предоставен от TINQIN

Разговаряме със Стефан Антов – QA Team Lead в TINQIN, който ще ни разкаже за отговорностите на своята позиция, както и за всички предизвикателства, които я съпътстват. Разбира се и какви са плановете за QA Automation екипа.

Каква е ролята ти в развитието и поддържането на автоматизираното тестване в компанията?
Стефан Антов, QA Team Lead

Преди 2 години се присъединих към TINQIN като първият тест automation инженер. Това бе продиктувано от желанието на компанията да внедри автоматизираното тестване в своите проекти. Този процес продължава и до днес, тъй като компанията се разраства непрекъснато и увеличава портфолиото си с нови продукти. Моята роля е водеща в този процес, като не се свежда само до технологично ниво. Както всяко ново нещо, което бива внедрявано, необходимо е преди всичко този механизъм да бъде добре обяснен от към ползи, необходими ресурси и въздействие върху работния процес на всички участници в един екип.

Какви са твоите критерии при избор на технологичния стак за компанията?

Основно залагам на по-масови технологии по ред причини. На първо място се съобразявам с технологичния стак, използван в компанията. Имайки предвид, че работим в Скръм екипи, по-лесно и разбираемо за всички участници е, когато дадено приложение и автоматизираните тестове са написани на един и същ програмен език. Не по-маловажен критерий е и това колко тест инженери в сферата владеят дадени технологии. В днешните времена на недостиг на кадри, това е сериозна предпоставка за попълване на екипите в разумни срокове за компанията. На трето място, но не и по маловажност се съобразявам и с общността, която поддържа и използва активно даден инструмент или технология. Това е важно от гледна точка на бързото намиране на информация от всякакво естество – функционална документация, потенциални слабости, имплементация с други технологии и т.н. Имайки предвид, че като automation инженери предоставяме решения за по-бързо и качествено валидиране на софтуер, трябва бързо да разрешаваме и проблемите, с които се сблъскваме, за да не забавяме целия development процес.

Разбира се, винаги трябва да сме отворени и към нови технологии, но преди да пристъпим към тяхното внедряване, трябва ние самите да сме се убедили, че можем да предоставим и поддържаме добре работещо решение за тестинг процеса.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Каква е посоката на автоматизираното тестване? Какви са твоите очаквания и прогнози въз основа на професионалния ти опит?

С годините софтуерните приложения се разрастват непрекъснато като сложност и функционалности. Ръчното тестване няма как да компенсира това темпо на конкурентна цена и разумни срокове. Поради тази причина автоматизацията ще навлиза все повече в процеса на тестване. Това води със себе си и по-големи предизвикателства при създаването на качествени решения за автоматизирано тестване.

Екипът за автоматизираното тестване се разраства и търси едни от първите кадри, които ще се присъединят в компанията. Какви качества и знания търсиш в кандидатите, какви хора искаш да привлечеш?

За мен лично най-важните качества в един професионалист в тази сфера са желанието да се развива непрекъснато като такъв, да е добър комуникатор и да е с по-прагматично мислене. Не мисля, че липсващи знания по някоя от използваните от нас технологии е проблем. Технологиите се учат и когато човек има желание за развитие, той би допълнил много бързо познанията си. Без желание обаче това би било трудно или невъзможно. Комуникативните умения също са от изключително значение. Освен с колегите в екипа, в ежедневието се налага честа комуникация и с други екипи, продуктови хора и т.н. Ако тук има проблеми, целият development процес би бил компроментиран.

Бих искал да привлека хора, които са с по-прагматично мислене. Такива, които биха могли да създадат и адаптират работещо решение към даден процес, отколкото да предложат готово решение и план за адаптация към него.

Ако мога да дефинирам идеалния кандидат, то той ще е със страст към автоматизираното тестване, насочен да разбере какви са нуждите на testing процеса, за да може да предостави възможно най-полезното автоматизирано решение.