+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-53 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Всяка софтуерна компания има нужда от DevOps

*Текстът е предоставен от Telerik Academy

Как това ще промени процесите в нея? Отговаря първият AWS Community Hero у нас – Даниел Ранков

„Влюбих се в DevOps културата и принципите“.

Така Даниел Ранков, CEO и Chief Cloud Officer в Several Clouds и главен трейнър в практическото Upskill обучение за DevOps инженери на Телерик Академия, описва прехода си от Linux SysAdmin и Team Lead преди много години към една сравнително нова за тогава позиция – DevOps инженер. Първо в HeleCloud, след това в MentorMate, където е Cloud and DevOps Manager, а днес – вече като ръководител и движеща сила в собствена компания.

През цялото време споделя опита си с аудиторията, подпомага развитието на DevOps общността у нас, което му печели и отличието AWS Community Hero – първи в България.

За Даниел Ранков DevOps е колаборация към обща цел, а ролята на DevOps инженера е комплексна и свързана с автоматизация, Pipelines, CI/CD и облачни технологии.

„И все пак много зависи от зрелостта и нуждите на компанията“, добавя той, а ние решихме да навлезем още по-навътре в темата и с негова помощ да проследим как точно DevOps помага на технологичните компании, какви грешки могат да се допуснат в имплементацията и как се изгражда талант за тази сфера.

А ако и ти искаш да последваш пътя на Даниел и да се учиш директно от него и други експерти, приемът в обучението на Телерик Академия Upskill DevOps е отворен до 17 септември.

Здравей, Дани, благодарим ти за отделеното време! Ще ни споделиш ли малко повече за твоята професия и позицията, която заемаш днес?

Здравейте, благодаря за поканата, удоволствието е мое. Това, което правя в момента е да градя и ръководя Several Clouds, където предлагаме Cloud & DevOps професионални услуги. Помагаме на компании с адаптирането на услугите на публичния облак и DevOps практиките. Там където се чувстваме най-силни е в изграждането на сигурни облачни и хибридни среди, които да покриват регулаторни условия по SOC, ISO, NIST, PCI, HIPAA, HITRUST или FedRAMP. Това е свързано с голямо ниво на автоматизация и адаптиране на DevOps и DevSecOps практиките.

Аз самия оперирам в player-couch роля, където водя екип, задавайки темпо и високи стандарти и едновременно участвам в изпълнението, което ми помага да не се отдалечавам от техническата вълна и новости.

Преди да навлезем в дълбокото – какво означава AWS Community Hero и как получи тази титла?

Целта на програмата AWS Heroes е да отличи AWS експерти от цял свят, чийто ентусиазъм за споделяне на знания има реално въздействие в общността. Тези експерти правят всичко възможно да споделят знанията си, включително онлайн чрез социални мрежи, публикации в блогове, проекти с отворен код, видеа, форуми; или лично на конференции, семинари и събития на потребителски групи.

Аз съм съорганизатор на потребителската група на AWS в България, където се събираме около веднъж месечно, за да споделяме добри практики, подходи, нови идеи и може би също толкова важно – да създадем отворена среда, в която си помагаме – всеки може да задава въпроси без притеснения и да гради контакти, които да му помогнат дългосрочно.

Участвам в няколко проекта с отворен код, свързани с АWS екосистемата. Опитвам се да участвам в конференции, за да споделя добри практики по различни теми около Cloud, DevOps, DevSecOps, автоматизация и сигурност в публичния облак – за последната година успях да участвам в HachConf, ISTAcon, PlovDev, Dev.BG DevOps, BSides Sofia.

Как имплементирането на DevOps може да промени процесите в една компания? Какви проблеми разрешава?

Въпреки че не навсякъде е осъзнато, създаването на софтуер в същността си е производствен процес. До голяма степен производството на софтуер подлежи на същите процеси, разработвани и подобрявани от традиционната индустрия.

DevOps принципите наследяват много от Toyota Production System и Lean, като са обогатени с гъвкавостта при софтуерната разработка. Обичайно се прилага процеса Value stream mapping, който онагледява това, което добавя стойност и това, което не добавя стойност. Елиминирайки дейността, която не добавя стойност на бизнеса, помага той да бъде по-гъвкав и да доставя по-бързо качествен и сигурен продукт до потребителите си.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Какви са резултатите от това? Можеш ли да дадеш пример от твоята работа?

Сещам се за два добри примера – единия е за компания, в която за няколко месеца успяхме да изградим облачна среда с пълна автоматизация, проследимост на промените и сканиране за сигурност на всяко едно ниво от архитектурата. Бързо след това успяха да минат одит за SOC2 и MiFID, което им позволи да обработват банкови трансакции.

Друг пример е малък стартъп в здравната индустрия. За два месеца успяхме да изградим облачна среда, която да изпълнява технологичните контроли за HIPAA & HITRUST. Това беше огромен успех за клиента, тъй като нямаше огромно финансиране, а бизнес идеята е в строго регулирана индустрия.

За резултати е най-добре да реферирам към статистиката в индустрията, вместо само към моя опит. Най-голямото изследване в сферата е Accelerate State of DevOps Report, в което участват над 30 хиляди човека. Анализът показва, че най-добре представящите се компании, сравнени с такива, които не адаптират DevOps, правят:

• 973 пъти по-чести деплоймънт на софтуер;
• 6570 пъти по-бързо време за деплой;
• 3 пъти по-малка вероятност промяна да доведе до проблем;
• 6570 пъти по-бързо възстановяване на нормално състояние, след възникнал инцидент.

Къде може да се сбърка при имплементирането на DevOps? Кое е най-голямото предизвикателство?

Това е много хубав въпрос! Ако погледнем от перспективата на people/process/tools – най-трудната част обичайно е people. Затова и заедно с Телерик Академия провеждаме DevOps Upskill.

Мисля, че най-голямата грешка е инициативата да се нарече „DevOps“. Има толкова голямо объркване около термина, че това само по себе си може да доведе до загубено време и ненужни разговори.

Страхотно място да се научи повече за DevOps адаптиране е конференцията – DevOps Enterprise – там могат да се чуят историите и подхода на компании, които са лидери в индустрията си – включително стартъп компании, но и enterprise и правителствени такива – в банковия, телеком, отбранителния сектор.

Често говорим за DevOps като дигитална трансформация – какво точно означава това?

Поглеждайки от по-високо вярвам, че „software is eating the world“ и че без значение от това, което прави една компания – тя вече е софтуерна компания.

Вярвам, че се променя и перспективата за IT отделите на бизнес ниво. Ако в по-големи компании доскоро IT отделът се е разглеждал по-скоро основно като cost center за поддръжката на системите, вече все повече се осъзнава добавената стойност. IT отделът вече започва да се приема все повече като ключова функция, която да помогне с успеха на бизнеса.

В тази връзка с адаптирането на DevOps културата и практиките бизнесът постига ускорено доставяне на софтуер, подобрено качество, намален риск, подобрени потребителски оценки, подобрена колаборация между екипите и намалени IT разходи.

Тук идва въпросът за таланта, който да помогне на бизнеса в това начинание – какви умения трябва да има един DevOps инженер? Как може да ги придобие?

DevOps е промяна в културата на компанията, която стимулира между екипната работа. В тази посока мога да посоча две страхотни книги, които са по-скоро ориентирани към бизнеса, отколкото са технически – The Phoenix Project и The Unicorn Project.

От техническа перспектива ролята на DevOps инженера е широко профилна. В различни компании тя често има различни отговорности. Най-често това са хората, които се занимават с автоматизацията на цикъла по разработка на софтуер (SDLC) и темите за Continuous Integration и Continuous Delivery (CI/CD), както и изграждането на вътрешна платформа за бизнеса, която да стандартизира доставянето и дългосрочната поддръжка на услугите.

Има страхотни книги, конференции и онлайн курсове по темите, екосистемата вече е много добре развита. За мен е важно да се подходи систематичното и добре структурирано, за да доведе до натрупване на знания. Както и да се съчетае с hands-on упражнения. Точно така подходихме при изграждането на курса Upskill DevOps.

Защо системен администратор или програмист да се насочат към DevOps?

Ролята преминава холистично през разработката на софтуер и всяко състояние от Software Delivery Life Cycle (SDLC) процеса, създавайки цялостно разбиране. Мислейки и разбирайки голямата картина можем драстично да подобрим процесите по създаване на софтуер и оперирането на система.

Приемът в обучението на Телерик Академия Upskill DevOps е отворен до 17 септември.