+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

94-29 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Technical Writer: истории от първо лице

Technical writer, или автор на техническа документация, е човекът зад бутона Help и спасителното ръководство с инструкции как се ползват софтуерните и хардуерните продукти. Авторите на техническа документация работят като неделима част от инженерните екипи, но професията изисква микс от езикови, технически и „меки“ умения, което я прави подходяща и за хора с хуманитарно образование.
Макар и все още сравнително непозната, професията привлича хора с разнообразен опит и набира скорост – в началото на годината длъжността „Автор на техническа документация“ беше въведена в Националната класификация на професиите и длъжностите. В България има повишено търсене на такива специалисти. Липсата на специализирано образование не е пречка, а първите стъпки са любопитството и интереса към непознатото. Съсловната организация tekom България и общността на техническите комуникатори са готови да подкрепят с информация и ресурси всеки, който има желание да научи повече.
Сплотената общност на техническите комуникатори в България ежегодно организира събития, които привличат пъстра палитра от хора с разнообразни интереси. Конференцията Evolution of Technical Communications вече девет години привлича лектори и посетители от Европа и САЩ, а tekom България провежда редовни срещи за запознаване с професията в София и други големи български градове.
Ако се чудите как човек намира своето професионално призвание, следващите истории от първо лице могат да ви послужат за компас.
„Ако през осемте години работа във финасовата сфера някой ми беше казал, че ще открия професията, която ще ме накра да се чувствам пълноценнo, като развивам професионалните си умения и надграждам личните си качества, вероятно щях съвсем сериозно да го подмина с горчивия сарказъм, че всички работим за заплата и че просто не е възможно работата да ти носи истинско удоволствие и удовлетворение.
Сега, почти шест години по-късно, като aвтор на техническа документация, смело заявявам, че професията ми ме прави истински щастлива и ми дава неимоверно много: съзнанието, че съм полезна на потребителите; увереността, че съм способна да преодолявам ежедневно предизвикателствата на разнообразните проекти; самочувствието, че съм запозната с новостите в областта на продуктовите ни технологии; удоволствието, че съм обградена от интелигентни и находчиви хора в лицето на моите колеги; уюта, че компанията ме подкрепя в професионалното ми развитие. Не мисля, че е имало дори и един ден в кариерата ми като aвтор на техническа документация, в който да дойда с нежелание на работа.“ – Десислава Михайлова, старши автор на техническа документация, Progress и член на инициативния комитет на tekom България
Образование: магистър „Английска филология“, бакалавър „Приложна лингвистика“
Предшестващ опит: банков експерт
 
„Още в 1-ви курс на университета исках да започна да работя „нещо“. Имах голям късмет и започнах „нещо“ с перспектива за развитие. Така прекарах 10 години в една и съща компания, работейки в сферата на ГИС (Географски Информационни Системи). Беше много интересно,  имах чудесни възможности и се развих професионално. Винаги ще си спомням с гордост какво постигнах там. След 10 години работа в тази сфера реших да си опитам късмета с нещо ново и така започнах работа като автор на техническа документация в SAP Labs. Открих много прилики с предишната си професия и успях да използвам натрупания опит пълноценно.
Да си автор на техническа документация за мен означава: да разбираш различните гледни точки, да си едновременно креативен, но и стриктен в следването на правила, да работиш в екип, да можеш да живееш и в двата свята – логика и въображениеРаботата ми позволява да участвам в дизайна и разработката на продукти и в ранна фаза да тествам, да давам обратна връзка, да допринасям със своя опит.  Всичко това прави тази професия смислена за мен, с голямо поле за действие и многобройни възможности.“ – Таня Костадинова, UI5 team, SAP Labs България

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Образование: бакалавър “Индустриален мениджмънт“, магистър „Управление на проекти” и ИТ
Предшестващ опит: специалист обработка на данни, ръководител екип, мениджър проекти
 
„В ИТ света попаднах почти случайно – кариерата ми започна в един анти-спам отдел, където търсеха човек, владеещ испански и португалски. Сферата беше съвсем нова за мен, но бях очарована от това колко много проблеми се решават и какви бариери се преодоляват благодарение на софтуера. Няколко години по-късно, вече като тех съпорт специалист, имах възможност да чета много продуктова документация за да реша един или друг софтуерен проблем. За мен добрата документация е това, което най-много улеснява живота на клиенти, системни потребители и съпорт инженери.
Пишейки поредната порция инструкции, които да изпратя на клиент, много пъти съм си казвала „Ако аз трябваше да я пиша тази документация…“. Реших да опитам. От две години съм автор техническа документация във VMware. Освен че имам възможност да приложа на практика всичко, в което съм инвестирала време и енергия досега, професията отвори хоризонтите ми към хора от различни региони и роли. Това, което ме радва най-много и поддържа мотивацията ми, е фактът, че научавам нещо ново всеки ден.“ – Фани Малинова, старши автор техническа документация, VMware
Образование: бакалавър “Португалска филология“
Предшестващ опит: инженер анализатор и техническа поддръжка, превода
„Когато се върнах с дипломата си по Антропология от чужбина, бях объркан и изпълнен със съмнения, че в България мога да намеря перспективна и добре платена работа, способна да ми носи дори наполовина удоволетворението, което получавах от ученето.
Едва година и половина по-късно мога да кажа с ръка на сърцето, че работата ми като автор на техническа документация е не по-малко интересна и обогатяваща от времето в универститета. Факторите, които първоначално ме привлякоха – адекватното заплащане и липсата на изисквания за дълбоки технически познания – претърпяха метаморфоза, както и цялостното ми виждане за това какъв е смисълът на работата. Сега за мен е много по-важно да усещам, че всеки ден научавам нещо ново, че мога да допринеса за компанията си и продуктите й, че съм приет и ценен от екипа си. Тази професия е мостът, който намерих над бездната от несигурност и страх, с която всеки човек се сблъсква в трудния период на съзряване.“ – Стилян Янев, автор техническа документация, Chaos Group
Образование: бакалавър “Антропология“
Предшестващ опит: няма


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.
Визия: Личен архив
Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming