+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

95+28 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Актуалните трендове в IT сектора и какво да очакваме в света на технологиите през 2023

Намираме се в един от най-вълнуващите и динамични периоди за IT сектора. Темпът на развитие на нови технологии е зашеметяващ, пазарът на труда винаги е гладен за свежи нови кадри – в DEV.BG Job Board ежедневно се публикуват стотици IT обяви, а компаниите непрестанно се разрастват и разширяват, за да посрещнат предизвикателствата на изменящия се свят. И това си личи – според данни на “Барометър”, IT секторът в България расте ежегодно от 2015г. насам с между 15 и 24 процента, като тенденцията се запази и през 2022. Днес ще се впуснем в обзор на IT сектора на утрешния ден и ще се опитаме да ви въведем в някои от възможностите, които ще се открият през предстоящата 2023-а година.

Големи крачки и малки стъпки

Сякаш всяка година от около 2015-та насам се говори за това как “следващото голямо нещо” е квантовият компютинг и това като че ли никога не се случва (поне публично). Истината е, че имаше период на лек застой в тази сфера, след като технологичният мейнстрийм осъзна, че квантовите компютри не са просто по-бързи традиционни компютри, а представляват една съвсем различна технология с различно приложение. Но по всяка вероятност вече наближаваме момента, в който квантовият компютинг ще намери своите early adopters, дори в комерсиалната употреба посредством т.нар. хибридни системи. Те обединяват субатомичния свят на квантовото с класическите суперкомпютри и създават системи, които са понякога дори милиони пъти по-бързи в изпълняването на определени задачи.

Прогнози за времето, инженерство, енергетика, това са само няколко от сферите, в които квантовите компютри ще създадат изобилие от нови възможности за работа и развитие. През идващата 2023-та се очаква конкретен прогрес, който да доведе до практически ползи от квантовия компютинг във всекидневни апликации. Най-вече се говори за рязко подобряване на свойството за квантово изправяне на грешки (Quantum Error Correction), което най-общо защитава информацията и я предпазва от декохеренция. А някои от по-амбициозните предположения на учени като Микеле Моска от Института за квантов компютинг към университета във Ватерло сочат, че квантовите решения ще се превърнат в най-ефикасното и разпространено решение за киберсигурността през идната година.

Другата футуристична технология, за която често се говори е изкуственият интелект. При него също имаше множество скорошни скокове. Повечето от нас вече знаем за DALL-E, който създава картинки на базата на ключови думи или съществуващи изображения. Това е така нареченият “генеративен изкуствен интелект”, който произвежда музика, видеа, снимки и т.н. Версията, която се употребява в DALL-E се нарича GPT-3. Можем да очакваме много подобни развития в тази посока, но вече в доста по-напреднал вариант.

Важна линия на развитие е “augmented work” – навлизането на ограничени апликации с изкуствен интелект във всекидневната работа на служителите в множество сектори, които не са пряко свързани с изкуствения интелект. Това може да става директно чрез анализ на информация и нейното синтезиране в смилаем вариант, или пък чрез нещо по-амбициозно от рода на VR headset за инженери, който да показва в реално време дали по дадена жица може да тече ток.

Не можем да не споменем и една положителна новина от България по отношение на този тип иновации. Редно е да споменем Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет. Той е реализиран с подкрепата на ETH Zurich и EPFL и работи под насоката и надзора на някои от най-качествените американски, европейски и израелски университети и лаборатории. Това създава огромен потенциал за един по-специален тип работа в сектора – участие в разработването на иновативни квантови решения за академична и комерсиална употреба, както и множество достъпни програми в сферата на изкуствения интелект. Ако търсите такъв тип изследователски опит, това несъмнено е една добра възможност.

Cloud computing, киберсигурност и анализ на данни

Всичко се промени след края на пандемията. Служителите се разпръснаха във всички посоки, множество системи се децентрализираха, а данните станаха по-трудни за обединяване. Затова три основни сектора се разраснаха със забележителни темпове през изминалата година и очакваме тази тенденция да продължи и нататък във времето, поне краткосрочно.

Cloud computing е един от най-бързо растящите сегменти в рамките на IT сферата. Именно затова и в него липсата на квалифицирани кадри е особено осезаема. Става въпрос за специалисти, които са добре запознати с някои от водещите платформи – Amazon Web Services (AWS), Google Cloud и Microsoft Azure. Някои от най-горещите умения, които в момента се търсят на пазара са тези свързани с комуникацията между платформите, т.нар. Cross platform skills. Става въпрос за миграцията между различни clouds, мениджмънт, сигурност, разработване на апликации, работа с API и прочее. Работата често е трудоемка, но определено си струва навлизане в сектор, който само през 2022 е бил на стойност от над 200 милиарда долара.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

А всяка децентрализирана система се нуждае и от адекватна сигурност и превенция. Тук се включват експертите по киберсигурност. Според данни на американското Бюро по труда, секторът ще бележи ръст от над 30% в периода до 2030г. Тази статистика става още по-любопитна, когато се съчетае с пресните данни на Европейската централна банка, според които над 70% от потребителите в мрежата са правили онлайн покупка през последните 3 месеца. Добра възможност за развитие, безспорно. Основните умения, които ще ви трябват, за да пробиете в сферата, са в тестването (penetration testing), cloud безопасност, както и такава в различни приложения. Разбира се, търсят се и по-базисни умения – оценка на рискове, засичане на нежелани пробиви, спешна реакция при инциденти. Голям плюс за всеки, който търси работа в сектора са сертификати като CCNA на Cisco, както и Network+ и Security+ на CompTIA.

И за къде без анализ на данни. Минирането, чистенето, процесирането и подреждането на ценна информация се оказва една от най-доходоносните професии в сектора, същевременно първите стъпки в нея са сравнително лесни. SQL за извличане на данните, Excel за анализ на data сетове, базисно програмиране в Python и R. Това са основите на една съвсем качествена кариера в сферата.

Продуктов мениджмънт и преддверието към разработката на софтуер

Продуктовият мениджмънт е може би най-нетехнологичната част от IT сектора и едва около ⅓ от специалистите в него имат специализирано образование в сферата на технологиите. Въпреки това те са неотменна част от всеки един успешен екип и правят възможно цялостното изпълнение на всяка една задача и създаването на краен продукт. Едва ли при модерните условия може да се създаде какъвто и да било софтуер без продуктов мениджър с капацитет да комуникира пълноценно както с екипа си, така и с клиента. Препоръчителна е единствено базисна подготовка по отношение на web development и UX дизайна с цел улесняване на процеса на чисто оперативно ниво. Казано човешки, трябва да си знаете лексиката.

А самата разработка на софтуер едва ли се нуждае от предварително представяне. JavaScript, Python, Go, Java, Kotlin, PHP, C#, Swift, R, Ruby, C и C++ – това са най-актуалните езици за програмиране към настоящия момент и можете да ги съчетаете с някакъв набор от познания в сферите, които споменахме досега, за да си подсигурите една добра основа за бъдещо развитие.

Нещо по-ново

Martech, или marketing technology, е сравнително млада сфера на развитие в рамките на IT сектора, поне ако я сравним с изброените досега. Става въпрос за тази част от него, която се занимава с улесняването и оптимизацията на рекламирането на продукти. Това може да включва всичко от обикновено SEO до различни степени на автоматизация. В най-простичкия си вариант, Martech представлява масовото разпращане на мейли, например. За да се “вклините” в този сектор е добре да сте запознати с платформи за ecommerce като Shopify и Hubspot, както и с различните добри практики в сферата на дигиталния маркетинг. Важно е да разбирате в дълбочина различните функционалности на основните социални мрежи, както и да боравите със съответните платформи за автоматизиран маркетинг от рода на Marketo. Добра идея е да можете да работите и с Hootsuite и Sprout Social.

Като допълнение към Martech можем да препоръчаме още и UI/UX дизайна като един (вечен) добър избор за развитие в ерата на дигиталния маркетинг и интеграцията между реалност и интернет. Информационна архитектура, wireframing, виртуален дизайн, познаване на библиотеки като Angular Material и DevXtreme – това са отправните точки, за които трябва да знаете. Особено лесно е да се навлезе в материята, ако имате предварителен опит в дизайна.

И за финал, малко за устойчивите възможности

С напредването на времето зелените технологии стават все по-голяма част от живота ни. Така например правителствата по света масово наблягат върху дигитализацията с цел намаляване на въглеродния отпечатък. Това предполага нарастване в търсенето на специалистите по управление на бази данни, виртуализацията на десктопи, SaaS (software as a service) и най-вече облачните услуги. Много от тези сектори вече споменахме в изминалите точки, но си струва да ги следите с интерес, защото не изглежда маршът на устойчивите технологии и изисквания да забави своя курс.

В заключение, може да се каже, че 2023-та се очертава като “още от същото, но по-добро”. Нещата в IT сектора се развиват равномерно, но тази равномерност вече по традиция е с много висок темп на технически прогрес. Предстоят много големи иновации и пробиви, които могат да дойдат във всеки един момент и да променят всичко фундаментално.