+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Да създаваш високоефективни лидери отвътре – методът на Taulia

Инвестицията в развитието на лидерството е инвестиция в бъдещето на всеки устойчив бизнес. Едни от най-успешните компании в световен мащаб от различни сфери са осъзнали този факт отдавна и са изградили култура на лидерство и издигане на ръководни кадри „отвътре“.

Българският офис на финтех компанията Taulia не прави изключение. Все по-нарастващата роля на лидерите в процеса на цялостното успешно развитие на всеки един бизнес, е и в основата на създадените от Taulia програми за насърчаване на лидерските качества. Тяхната философия е точна и ясна – една от най-важните инвестиции е тази в хората и техния потенциал да израстват като бъдещи ръководители на своите екипи, да мотивират колегите си и да създават по-добра работна среда – хора, на които може да се разчита.

Ивелина Линковска

„В Taulia вярваме в разнообразието и че всеки човек има потенциал да бъде по-добър в това, което прави, ако има мотивация и получи правилната възможност. Ние окуражаваме нашите служители да бъдат себе си и да се развиват в това, което наистина обичат и по начина, който е най-подходящ за тях индивидуално, като се опитваме да бъдем максимално гъвкави.” – споделя Ивелина Линковска, HR generalist в компанията.

Именно с тази идея Taulia създава две амбициозни вътрешни лидерски програми за служителите си, които да развият техния потенциал и да ги превърнат в успешни ръководни таланти. Това са Taulia Leadership Program (TLP) и Leadership Initiative For Taulia (LIFT) – двата основни, високоефективни метода на компанията за цялостно бизнес развитие чрез кариерно израстване на служителите. Ще ви разкажем повече за програмите, как се изграждат бъдещи лидери в Taulia и успешните истории на служители, поели по този път.

Да изкачиш лидерската стълба с TLP

През 2019-та година Taulia създава TLP (Taulia Leadership Program) с идеята да инвестира в бъдещето на лидери на организацията, развивайки техните умения и опит, което да допринесе и за развитието на компанията като цяло. Така Taulia стартира комплексен и амбициозен проект с група от 5 до 6 човека, които да бъдат обучени в сферата на ефективното лидерство. Програмата включва серия от сесии, ръководене на специални проекти на вътрешно ниво, както и активни участия в различни видове тиймбилдинг събития.

„Проучвания показват, че около 70% от лидерските умения могат да се придобият чрез обучения и практически задачи и Taulia има желанието да инвестира необходимите ресурси, за всеки, който е достатъчно мотивиран. Това ни дава възможността да бъдем по-приобщаващи и да „създаваме“ лидери, дори от хора, които никога не са вярвали, че ще имат такава възможност по една или друга причина.” – разказва още Ивелина Линковска. И добавя, че вътрешната мотивация на кандидатите и тяхното желание да бъдат част от бъдещето на компанията са в основата на това един служител да се включи успешно в програмите. Нивото на позицията им, както и в кой екип работят, са без значение.

Една от причините за това е, че по време на TLP, всеки от участниците преминава и през допълнителна менторска програма в рамките на 12 месеца. По време на обучението те се запознават с различни отдели на Taulia, разговарят с други лидери и поемат всевъзможни роли, които да разширят цялостното им знание за екосистемата на компанията.

За да участват в програмата, кандидатите трябва да имат минимум три години стаж в организацията.

Диян Филипов

Диян Филипов, Engineering Manager (team Shipka) преминава през всички стъпки на този процес и завършва успешно TLP през април 2021. Привърженик е на фразата „човек се учи, докато е жив“ и вярва, че тя трябва да бъде комбинирана с ясното съзнание, че човек е по-продуктивен, когато работи в екип, а не сам.

“Научих немалко нови неща, като най – важните за мен са свързани с менторството и ръководенето на хора, делегирането на задачи и усъвършенстване на поведенческите „меки“ умения. Събирателното чувство след всичко научено се свежда до потвърждението, че това, което правим, е правилно, а личното отношение е най-важно и всички можем да се развиваме благодарение на взаимна автентичност, базирана на честност и отдаденост. Така се гради доверие. А когато искаме да изведем това доверие до удоволствие от работата, трябва да приложим малко вдъхновение, кураж и щипка хумор. Развитието на всичко дотук ми дава увереност, че се движим в смислена посока.” – споделя Диян.

Той e в Taulia вече седма година и работата в компанията му дава възможност да се докосне до много на брой, различни по концепция технологии – от бази данни, през облачни услуги до невронни мрежи и блокчейн. Работата като част от почти всички инженерни екипи в софийския офис му позволява да се докосне до различни начини на управление, разработка на процеси и проекти от край до край. Диян споделя още: „Всичко това винаги се е осъществявало под общата шапка на фирмената ни култура и чисто човешки ценности, които заедно със съвременния продукт и услуга, които предлагаме, продължават да ме мотивират за работа всеки ден. Просто е предизвикателно и забавно!“

Сред най-големите ползи от програмата той вижда повишаването на неговата ефективност в работата, което пък води и до повишение на позицията му само три месеца след като започва TLP. Започва да ръководи свой собствен екип, а изискванията за това се развиват – от превключване към по-структурирана комуникация до планиране на приоритети и ползотворни дебати. Не на последно място, той има възможност да взаимодейства с ръководител от най-високо ниво в компанията в лицето на Дейв Адамс, който е и ментор на Диян. Двамата с него преминават през много интересни и задълбочени разговори за почти всичко, дори и за японската култура. Накрая стигат до важния извод, че добрите лидери се адаптират към служителите си и нямат конкретен стил на ръководене.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

„Според мен програмата е повече насочена към многостранното развитие на личността, отколкото към определено умение. Тя също така показва колко е важно да сме лидери сами за себе си, без значение дали заемаме такава позиция. Всеки, който желае да се предизвика, го очаква любознателно изживяване, което със сигурност ще го направи по-добър човек,“ завършва разказа си Диян.

Да развиеш потенциала си с LIFT

Taulia има и втора инициатива, която е по-широко достъпна и набляга на индивидуалните качества на участниците и как самите те да ги развият в лидерска посока. Основният принцип на програмата LIFT (Leadership Initiative For Taulia) e създаването на връзката „Ментор – Ученик“, като всяка една от тези роли се учи от другата.

Избирайки ролята на ментор, участниците в LIFT се научават да наставляват своите ученици на базата на проявените от тях умения и предпочитания към конкретни работни процеси. Добиват се умения като предоставяне на адекватни съвети, където е необходимо, както и разискването на споделени идеи, даването на добра обратна връзка. Насърчава се ръководенето чрез принципа на личния пример, както и професионалната подкрепа чрез правилно насочване към кариерно развитие на ученика. Също така е важно менторите да могат да идентифицират и предоставят правилните ресурси от страна на компанията, които да са от полза при кариерното израстване на обучаващите се.

От другата страна на тази двоична човешка динамика е ученикът – бенефициент от уменията на ментора да ръководи и наставлява друг колега. Тук се набляга на личностната мотивация на кандидата, желанията за развиване на допълнителни умения и идентифициране на конкретни резултати, които трябва да се постигнат в рамките на LIFT. Взаимодействието с ментора е от ключово значение. Пълноценното участие в конструктивен диалог с него е основополагащо за развитието на допълнителни професионални и личностни качества. Умението за даване на адекватна обратна връзка също е важен компонент от процеса.

Мария Костурска

Мария Костурска, L2 Support в Taulia, е била и в двете роли в програмата. В компанията е от три години, обича предизвикателствата и гледа на работата си с типична детективска нотка при разследването на технически проблеми. Затова преди повече от две години, Мария завършва LIFT в ролята на ученик, като научава основни умения, свързани с ръководенето на проекти и справянето с конфликтни ситуации. Сега Мария е за втори път в програмата, този пък като ментор. Тя предава своите знания на колега от същия отдел, но с по-малко опит. Опитва се да съчетава концентрирани технически знания със собствен опит в решаването на по-заплетени ситуации, основно от гледна точка на правилната комуникация с клиентите.

„Намирам, че ролята на ментор ми действа стимулиращо да съм добър пример, в следствие на което и аз самата подобрих някои неща в работата си. Структурирах знания, които бяха по-разпилени за мен преди това.” – споделя Мария. И като ментор, и като ученик, участието в програмата й дава нова перспектива и обогатява знанията й, не само като практически съвети, но и като изцяло нова гледна точка.

На въпрос какво би посъветвала колегите си, които все още не са се докоснали до програмите, тя споделя: „Да не се колебаят да бъдат активни в дискусиите, да се опитват да прилагат наученото, още докато са в програмата и да дискутират това с техния ментор. Ако са в ролята на ментор, да стимулират техния mentee да поеме инициативата. Смятам, че едно от важните неща е потокът на информация да е двупосочен, така менторът също черпи опит и нови гледни точки.“
…..
Към момента в Taulia има петима души, които участват в едногодишната програма TLP, докато в LIFT има 24 двойки „Ментор – Ученик“, което прави рекорден брой от общо 48 служители. Тези числа са силно доказателство за ползата на лидерските програми, едновременно като притегателен фактор за служителите, и като една умна инвестиция в бъдещето на компанията.

Мария и Диян са направили своите избори да се изкачат по стълбицата на лидерството. Ако и ти искаш да отключиш лидерския си потенциал и да станеш част от успешните лидери на Taulia, виж повече за техните позиции в Job Board-a на DEV.BG.