+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

94-29 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Опознайте Алеята на билките с подкрепата на Strypes Group и Traventuria

Текстът е предоставен от Strypes

Сещате ли се за по-полезен и приятен начин да прекарате свободното си време от разходка в планината край живописна местност и сред богата природа? Strypes Group и Светослав Велков, съосновател на туроператор Травентурия, популяризират Алеята на билките, като един от най-приятните маршрути за разходка в Природен парк “Витоша” край София. Нещо повече – превръщат разходката в истинско преживяване!

Социална отговорност и любов към природата и културата в България. Преди повече от 15 години тези ценности събират Светослав и още двама негови партньори при основаването на Traventuria – компания, развиваща природния и културен туризъм у нас. В допълнение към основната си дейност, екипът се включва и в редица проекти за опознаване и опазване на природното наследство, а Алеята на билките е една от последните инициативи, за които си заслужава да научите повече и която Strypes Group припознава и подкрепя.

“Алея на билките” – преживяване сред природата, което ще запомните

Работейки по проекти, свързани с изучаване и опазване на природното наследство, Светослав открива решение, чрез което да се повиши и задържи интересът на посетителите на различните маршрути в планината. Ако се разходите по Алеята на билките днес, ще се натъкнете на табелки с QR код и допълнителна информация, много по-различни от онези, които сте свикнали да виждате в планината.

Светослав Велков, съосновател на туроператор Травентурия

Хората търсят преживявания и най-лесно помнят съществена и добре подбрана информация, свързана с техния бит и емоции без излишни факти. Именно това им поднасяме чрез аудио и видео съдържание на всяка една от табелките, които създадохме специално за Алеята на билките в Природен парк “Витоша”. Постарахме се те да имат своя отличаващ се дизайн и завършен вид, а крайната цел е наистина да стимулираме любопитството на хората. Ако изминете цялата пътека, ще забележите, че табелките са свързани логически, но, дори поотделно, всяка една дава достатъчно и лесна за запомняне информация. Реализирахме идеята ни в най-посещавания природен парк в България, но се надявам Алеята да се превърне в еталон за подобни маршрути из цялата страна.” – разказва Светослав.

Тъй като дирекцията на природния парк разполага с ограничен бюджет за поддръжка на туристическата инфраструктура, Светослав търси финансова помощ за проекта от други партньори, а Strypes Group е първата компания, която се отзовава с такава.

Благодарности към Strypes Group за доверието и търпението, които проявиха към нас и към проекта. Като природозащитници, вярваме, че допринасяме за опознаване и опазване на природата с подобни активности, които също обогатяват и нашите знания. Няма обаче как да реализираме подобни инициативи без партньори, които припознават каузите ни.” – споделя Светослав.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Кога да посетите Алеята

Алеята на билките вече е един от популярните маршрути за разходка на Витоша особено през почивните дни. Пътеката тръгва от Княжевската гора и свършва при х.”Момина скала”, като е подходяща и за хора без добра физическа подготовка.

Съветът на Светослав е да стартирате разходката си рано сутрин, когато е по-вероятно да срещнете и диви животни.

Намирам маршрута за изключително живописен, а разходката по Алеята винаги е зареждаща за тялото и за ума. По маршрута ще се натъкнете, не само на табелките, които създадохме, но и на хубави мисли и послания от вече покойния народен лечител Петър Димков. Те звучат толкова актуално и днес.” – разказва Светослав.

Explore more

Виж
Azure Active Directory обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Flux обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Blazor обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Flutter обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
“Витоша” – най-старият природен парк на Балканите

Твърде малко хора са запознати и ангажирани с идеята за опазване на околната среда и природните богатства, с които разполагаме. Светослав споделя много любопитни факти за уникалността на Природен парк “Витоша”, за които малцина знаят макар да живеят на броени километри от него.

Освен, че е най-старият природен парк на Балканите, Витоша крие и уникално биоразнообразие. Планината е дом на едни от най-малките птици в Европа, мечки, диви кози и много други. Хората, които познават планината, биха оценили и разнообразието от местообитания на нейната територия, което гарантира на туристите различно преживяване по всеки от маршрутите, които изберат. Сред моите фаворити са пътеката от кв.Симеоново до Алековите водопади, която препоръчвам през пролетта, а извън Витоша – пешеходните маршрутите около гр.Трън, както и тези в Природен парк “Врачански Балкан”. Определено пътят до тези по-отдалечени места си заслужава, когато станете свидетели на приказните, спиращи дъха гледки и природата там!

“Бъдете отговорни към обществото и природата!”

Призивът на Светослав е най-вече към компаниите, разполагащи с ресурси наистина да променят и да въздействат. Любовта и отношението към природата и насочването на ресурси към социални каузи са най-големите фактори, които могат да осмислят съществуването на една организация. А Алеята на билките е само един отличен пример, резултат от стремежа на Traventuria и Strypes Group да правят добро и да въздействат по смислен начин.