+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

111+14 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Древен, вечен и модерен: напът ли е Пловдив да стане основният IT център на България?

*Текстът е предоставен от Strypes

Около 6000 г. преди Христа на мястото на днешния втори по големина град в България (с население над 367 хиляди души) – Пловдив е основано римско селище. Признат като най-старият град в Европа, Пловдив наистина е „древен и вечен“… но и модерен и развиващ се.

Още с първите стъпки по най-голямата пешеходна улица в България (Главната в Пловдив, 1750 метра), човек може да се върне назад във вековете с реновираните разкопки от римско време – Форумът Филипопол. По-надолу по улицата се открива и величественият Античен Римски Стадион, който е едно от многото запазени съоръжения от древните времена наред с Античния Театър (намиращ се между Джамбаз и Таксим Тепе) и останките от крепости и акведукти на различни места по града. Добре реставриран, днес Форумът посреща туристи целогодишно, а в миналото на него са се срещали всички главни улици на древния град. Интересно е, че центърът на Филипопол хиляди години назад и главната му улица съвпада със съвременния център и главна пешеходна зона на Пловдив. Стъпвайки на Античния Театър, единствената запазена антична театрална постройка по българските земи, човек със сигурност може да усети духа на древното изкуство. Днес Амфитеатърът е адаптиран за съоръжение на добре развития културен живот на града, като там се провеждат редица спектакли и концерти.

Няколко хиляди години напред и погледнат от друга страна, обаче, Пловдив стремглаво се превръща в един от основните IT хъбове в страната, като е дом на офисите на повече от 50 добре познати компании в сферата. Подробности по темата ни разказва Ангел Узунов, Department Manager в Kodar, част от Strypes Group.

Каква според теб е основната причина все повече IT и аутсорсинг фирми да се установяват в Пловдив и какви са твоите виждания за тенденциите през годините напред?

Пловдив е вторият по големина град в България и е съвсем естествено все повече IT и аутсорсинг компании да инвестират в тази посока. Причина за това е добрата екосистема около този сектор, наличието на големи университети, помагащи за създаването на кадри за индустрията и доброто позициониране на града от гледна точка на логистика. Разбира се, фактор беше и пандемията, тъй като много хора, които живееха в София и работеха в IT компании базирани там, се върнаха и останаха в Пловдив, защото почти всички компании станаха отворени към работа от вкъщи и хибриден модел на работа за своите служители. Смятам, че тази тенденция на развитие ще се запази и Пловдив ще бъде все по-привлекателна дестинация за IT сектора в България.

Последните две години доста от големите компании, които бяха позиционирани в София, инвестираха в изграждането на офиси и в Пловдив. Strypes Group влезе на местния пазар през 2019 г., когато Kodar, една от първите IT компании в града, стана част от нашето голямо семейство. Като част от трансформацията на организацията, през 2022 г се преместихме в изцяло нов офис в една от най-модерните офис сгради в Пловдив, като това беше част от плана за изграждането на още по-благоприятна среда за развитие на нашите служители.

Споменахме вече за Римския Акведукт, който е служил за пренасяне на питейна вода. В днешни времена от грандиозната римска водоснабдителна мрежа са останали само части, но достатъчно величествени, за да се усети колко важен център наистина е бил древният град Филипопол. Подобни съоръжения не са често срещани в онези времена, тъй като били скъпи и сложни откъм построяване – доказателство за значимостта на града в Античността.

Минавайки покрай едни от реставрираните останки на главен в града булевард, се отправяме точно към офиса на Kodar. С какво днес древният и вечен Пловдив привлича IT компаниите и специалистите в сферата? Много добре разпространени са web технологиите в града: JavaScript, Java, .Net, както и embedded (C, C++, Python). Наблюдава се и тренд за увеличаващ се брой специалисти в cloud услугите Azure и AWS, както и развитие на технологии като Machine Learning и Data Engineering.

Сподели ни как Kodar играе своята роля в тази картина, в кои индустрии е активна компанията?

Като част от Strypes Group, Kodar развива технологии в няколко направления – основно web, а от скоро развиваме embedded и cloud в Пловдив. Технологичният ни стак е базиран на Java (Spring, Hibernate, Maven), .Net, Python, C, C++. Отскоро започнахме и развитие на технологии свързани с Machine Learning and Data Engineering, както и cloud решения в Azure и AWS.

Индустриите, в които са концентрирани по-голяма част от нашите клиентски проекти са high tech, semiconductor, transport and logistics, health care и fintech.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Може ли да дадеш пример за значими проекти, които се осъществяват в организацията?

Всички проекти, върху които работим, са важни и всеки ден виждаме положителното влияние от нашата дейност. Ето няколко примера:

● В Kodar разработваме система, която управлява автоматизациите в най-големите пристанища в Европа и ги прави много по-ефективни.
● Разработваме система за отдалечена диагностика и мониторинг нa много комплексен хардуер, който се използва в производството на микрочипове.
● Разработваме fleet management система, която миниторира транспортния трафик в Европа.
● В health care индустрията Kodar е част от консорциум, който разработва система за диагностика и ранна превенция на едно от най-леталните заболявания на глобално ниво – рак на панкреаса.

Несъмнено, един от основните символи на Пловдив са тепетата. И въпреки че е наричан Градът на Седемте Тепета, в днешни времена реално те са шест (Марково Тепе е било разрушено в края на XIX – началото на XX век). Смята се дори, че всъщност хълмовете са били цели девет! За нощният живот особено в разгара на лятото в арт къта на града – Капана, знаем, че кипи. Но как се развива IT сферата под тепетата?

Какъв е IT животът в Пловдив, създава ли се вече такава общност и как Kodar е част от нея?

Да, в Пловдив има стабилна IT общност и това, което наблюдавам и ме прави много щастлив е, че тя се развива с изключително динамични темпове. По време на корона пандемията нямаше много събития, но тази година бяхме свидетели на няколко изключителни добри такива: Data Saturday и Java Beer например. Kodar организира събитие в Пловдив, на което лектор беше световно известният автор на “Learn Code the Hard Way” series – Zed Shaw. Имаме и идея за много мащабен ивент в Пловдив, който планираме да организираме следващата година, така че следете нашите социални канали за повече информация. Също така, смятам, че ще има огромно положително влияние върху IT общността в града, ако се организира и събитие от ранка на DEV.BG All in One.

От древни римски времена се прехвърляме напред във вековете през не толкова далечната 1850 година, когато в Пловдив от Найден Геров е основана първата българска гимназия Св. Св. Кирил и Методий, в която са учили или преподавали немалка част от големи български имена в историята като Петко Каравелов, Константин Стоилов, Пейо Яворов, Андрей Ляпчев и други. А как върви развитието на образованието в града днес, в частност това в IT средата? И къде младшите специалисти могат да покажат и развият уменията си?

IT секторът е „примамлив“ за много младши таланти. Дава ли се поле на изява и за тях?

Абсолютно! В Kodar създадохме програма, която наричаме Kodar Academy, чиято цел е точно да развива млади таланти в IT сектора. Продължителността ѝ е шест месеца, технологиите, които могат да бъдат избрани, са Java, JavaScript (all frameworks), Python и DevOps. Всяка година организираме две академии – зимна и есенна. Информация за предстоящата ни зимна академия може да намерите на уебсайта ни и социалните мрежи. Освен това, като организация Kodar е винаги готова за партньорства с всички местни университети, за да подпомогнем още повече развитието на IT екосистемата в Пловдив!

Някога обитаван от древните траки, римски войни, значими български исторически личности, опожаряван няколко пъти… с дъх от миналото и стремглаво развитие в настоящето, Пловдив наистина е древен, вечен и модерен. Обявен за културна столица на Европа наред с италианския град Матера през 2019, напът ли е Пловдив да стане българската IT столица? Компании като Kodar, чрез своето развитие, подпомагане на млади таланти, работа с учебни заведения и дейно подпомагане на IT общността в страната, определено работят в посока това да се случи!