+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-17 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Strypes и Kodar в подкрепа на млади IT таланти във Варна и Пловдив

*Текстът е предоставен от Strypes

Едва ли има компания в IT сектора у нас, за която привличането и задържането на таланти да не бъде предизвикателство. Индустрията страда от недостиг на кадри, а бизнесите разработват все повече програми, за да подпомогнат кариерния старт на младите специалисти. Въпреки всичко това, съвсем малко организации успяват ефективно да привличат и задържат таланти и да съчетават развитието им с постигането на своите дългосрочни цели. Сред добрите примери се нареждат компаниите Strypes и Kodar, част от Strypes Group, за чиито образователни инициативи разказваме в следващите редове.

Мастър класове за студенти и стажантски програми за ученици във Варна

Едно от ключовите партньорства на Strypes с образователни институции в града е това с Икономически университет – Варна, в рамките на което компанията е водеща в развитието на предстоящия мастър клас за студенти от IT специалности, стартиращ наесен. Инициативата ще даде възможност на подбрани студенти да работят съвместно с екипа на Strypes по проект с едни от най-популярните програмни езици и технологии, и най-вече – Python.

Strypes е партньор и на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, където присъства със стажантска програма за ученици, профилирани в програмиране, както и с допълнително подпомагане и обучение за ученици в 8-ми клас, избрали да се развиват в областта на изкуствения интелект (AI).

Кръстьо Дренски, Technical Team Lead, Strypes

“Приятна изненада за мен и екипа ни са добрата подготовка, с която разполагат младежите, изучаващи информационни технологии и програмиране, както и мотивацията им за допълнително обучение и реализация в сферата. Високо ценим и готовността на образователните институции да си партнират със Strypes и възможността, която ни дават да предложим нестандартни подходи и формати при създаването на проекти в полза на учащите.“ – споделя Кръстьо Дренски, Technical Team Lead в Strypes.

Академия за бъдещи IT таланти в Пловдив: максимален обем от основни знания за оптимален период от време
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Kodar е една от компаниите с традиции в работата с образователни институции и развитието на IT кадри в град Пловдив, като развива сътрудничество с Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. През 2021 г. екипът си поставя за цел да организира академия по иновативен модел, който да предложи обучение с висока ефективност, както и възможност обучаващите се да влязат в реални екипи и да започнат работа само 6 месеца след началото на академията.

Проекти, като този, са нелеко предизвикателство за екипа на Kodar, защото изискват не само прецизно планиране, но и значителен човешки ресурс. Например, за всеки трима стажанти в академията отговарят двама ментори, които съвместяват основната си работа в компанията с развитието на бъдещите таланти. Въпреки, че броят на кандидатите е все по-висок с всяко следващо издание, всяка година в академията постъпват между 10 и 15 стажанти. Самите те се обучават в различни направления според своите интереси и прогнозата за нуждите на компанията и клиентите в рамките на следващите месеци или година.

Всеки стажант в програмата се обучава по предварително създаден учебен план и чрез комбинация от учебни ресурси, а фокусът пада върху практическите занимания и постепенното навлизане не само в дадена технология и материя, но и в действителните проекти, по които компанията и менторите на стажантите работят.

Резултатът? След последното издание през 2022 г. 100% от стажантите успяват да се справят със задачите по време на обучението и вече са част от екипа на Kodar.

Очаква се тазгодишното издание да стартира през лятото с подобрена програма и нововъведения, като базови познания по бази данни, Machine Learning, изкуствен интелект и други актуални теми. Амбицията на екипа е да може да поставя във възможно най-ранен етап участниците в реална работна среда и да симулира всички предизвикателства, които я съпътстват.

Ангел Узунов, Department Manager, Strypes

„За разлика от миналото, успешното развитие на IT кадри в днешно време е плод на съвместната работа между образователните институции и IT бизнеса. Вярвам, че Kodar академия е един от най-иновативните проекти от своя тип в град Пловдив. С нейна помощ допринасяме за повишаване на уменията на младите таланти, които вече разполагат с добри основи и познания за IT екосистемата в България. Считам, че поколенията след нас разполагат с огромен потенциал да надградят създаденото и да позиционират страната ни като ключова локация за разработка на софтуер, R&D и консултантски услуги в технологичния сектор. Наблюдавам колко по-бързо те навлизат в материята, с която се занимаваме, и колко амбициозно подхождат към своите задачи. Всичко това ме зарежда с оптимизъм за развитието на индустрията ни занапред.“ – разкрива Ангел Узунов, Department Manager в Strypes.