+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

81+64 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

IT Мастър клас за студенти от Икономически университет – Варна с подкрепата на Strypes

*Текстът е предоставен от Strypes

За 11-та поредна година Икономически университет – Варна дава възможност на студенти да получат практически познания и опит в IT сферата, докато се обучават в университета. През настоящата учебна година, като основен ментор в инициативата, Strypes предизвиква участниците с работа по реален IT проект, стартиращ от нулата.

Основни знания и конкурентни умения, нужни на IT бизнеса

Знаете ли, че от одобрението до въвеждането на нова учебна програма в университетите изминават поне 4 години? Докато в някои области този срок е напълно приемлив, 4 години в света на информационните технологии, изкуствения интелект и програмирането са напълно достатъчни, за да се променят изцяло тенденциите, добрите практики и конкурентните умения, нужни на пазара. Ето защо Икономически университет – Варна инициира провеждането на IT Мастър клас за най-добрите студенти от IT специалностите си, които да получат директен достъп до бизнеса и да усъвършенстват своите познания. В настоящата кампания се включват студенти от специалностите „Информатика и компютърни науки“, „Мобилни и уеб технологии“ и „Дигитални технологии в бизнеса“.

Петя Петрова, заместник-директор в Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) в ИУ-Варна

Осъзнаваме, че фундаменталните знания и академичното образование са задължителна първа стъпка за студентите в тези дисциплини, но достъпът до реалната бизнес среда е това, от което имат нужда, за да се реализират успешно. Вече 11 години провеждаме IT Мастър клас с мисията да добавим стойност, както за студентите ни, така и за компаниите, които ни подкрепят. Благодарение на проекта, най-добрите ни студенти получават шанса да работят рамо до рамо с професионалистите и да разберат от първо лице как изглежда бъдещето в избраната от тях професия.“ – споделя Петя Петрова, ръководител на проекта от страна на ИУ-Варна и заместник-директор в Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) във висшето училище.

Близо ¾ от преминалите студенти през IT Мастър клас намират работа в компании, партньори на университета или на програмата, а това е само една от ползите за студентите и подкрепящите организации.

За IT Мастър клас кандидатстват студенти от 1-ви до 6-ти курс, като още в началото ги поставяме в процес, максимално близък до реалния подбор в компаниите – интервю, мотивационно писмо, тестова задача и т.н. Стараем се всяка година да организираме проекта около теми, интересни за самите студенти и съобразени с търсените от компаниите актуални профили и умения. Вярвам, че участниците оценяват не само възможността да работят по реални казуси, но и да се сертифицират в определени технологии, както и да усвоят работна етика и методологии, които са неизменна част от бъдещата им професия.“ – допълва тя.

Проектът: Изцяло нов софтуерен продукт, изработен на Python

IT Мастър клас се явява като отлична възможност за Strypes да популяризира присъствието си в град Варна и да подпомогне развитието на целия технологичен сектор в региона. Компанията вярва, че студентите трябва да бъдат предизвикани със задача в реална работна среда в IT компания, използвайки актуални технологии, малко познати за тях.

Проектът представлява изграждането на платформа за управление на дейността на спортна зала за катерене в Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“. Благодарение на работата на студентите в IT Мастър клас и екипа на Strypes, платформата ще позволява проследяване и управление на тренировки, графици и състезания, както и събирането и анализа на данни. Плановете са тя да бъде надградена и с напълно функционално мобилно приложение.

Кръстьо Дренски, Group Manager, Strypes

В проекта запознаваме студентите с програмни езици и технологии като Python, Django, PostgreSQL, Angular, Git и други и използваме платформи като Discord за комуникация и обратна връзка. По-важното според мен обаче е това, че въвеждаме участниците в реалните процеси на работа, концепции и термини и ги учим на навици, отговорност и проактивност, с каквито трябва да разполагат, за да се развиват професионално. Тази година участниците в IT Мастър клас имат прекрасния шанс да се включат в цялостен проект, стартиращ от нулата, в който те са пълноценна част от екипа на софтуерната компания в лицето на Strypes.” – разказва Кръстьо Дренски, ръководител на проекта от страна на Strypes и Group Manager в компанията.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Ползи за всички участници

Участието в проекта носи добавена стойност не само за студентите, но и за компаниите и менторите, които се включват. Пламен Иванов работи като Junior DevOps Engineer в Strypes, а в проекта се включва като Backend Engineer. За участието си в IT Мастър клас споделя:

Радвам се, че виждам толкова млади ентусиасти, които искат да се развиват и на които можем да предадем ценни съвети. Помагаме им да натрупат начален опит и да добият представа за реалния работен процес в бизнеса, но и ние самите учим от тях. IT Мастър клас е полезен и за да им помогне да изберат в каква посока искат да се развиват, а за да са успешни, препоръчвам да отделят време за практика, решаване на задачи и развиване на меките си умения, паралелно с професионалните.

А за Адриана Желязкова IT Мастър клас е не само възможност да сподели знания, но и предизвикателство в личен и професионален план.

Участвам в проекта от страна на Strypes като Front-end Developer, тъй като в тази област имам най-много опит. Въпреки това се сблъсквам и с нови за мен казуси, а възможността да разяснявам задачите на студентите ми позволява аз самата да уча и да се усъвършенствам. В проекта най-много ми допада шансът да работим по софтуерна платформа от нулата, както и да си партнираме с млади ентусиасти с хъс за развитие. Познавам нуждите и стремежа им за развитие и се надявам, че им даваме точно онази липсваща част от развитието им, която не е застъпена в теоретичното обучение в университета.“ – разказва Адриана.

Менторите в проекта споделят и, че IT Мастър клас цели да помогне на студентите да се ориентират професионално и да изберат най-доброто за тях направление, било то програмиране, управление на IT проекти, бизнес анализиране или друго.

Ролята ми в проекта е да създавам и разпределям задачите и да съдействам на студентите с разяснения и обратна връзка. Харесвам работата с университетите и силно вярвам, че с работата ни помагаме на младите да получат така необходимия реален опит и поглед какво би представлявала бъдещата им професия. Бих посъветвал всеки, прохождащ в сферата, да потърси подобна програма или инициатива, чрез която да се сблъска с програмирането в професионална среда още по време на своето обучение.“ – съветва Антон Хулиян, Software Developer в Strypes.

По план, IT Мастър клас продължава до юни месец с готовност, и от страна на Икономически университет – Варна, и от страна на Strypes, ангажиментът на студентите да бъде удължен при необходимост. Към момента, проектът е единственият по рода си в технологичния сектор, с изключително благоприятно въздействие върху бизнес климата и развитието на IT индустрията във Варна и региона.