+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

97+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Бизнес анализаторът: връзката между IT отдела и бизнеса на клиента

© Текстът е предоставен от Strypes

Знаете ли с какво се занимава бизнес анализаторът? Позицията не е от най-масовите в технологичния сектор, въпреки че се оказва ключова за растежа на много от компаниите предвид динамиката на бизнес средата през последните години.

Янина Джонева от Strypes работи именно в тази роля и днес разкрива за читателите ни някои от най-любопитните моменти, свързани с нея.

Да обичаш работата си

Рядко ще чуете някой да разказва за своята професия така, както Янина. За нея, позицията на бизнес анализатор е по-скоро призвание, отколкото работа или задължение.

“Обичам работата си, най-вече защото всеки бизнес казус е различен, а аз трябва да бъда гъвкава и креативна, за да отговоря на очакванията на всеки. Разбирам, че професията ми цели да помогне на хора на различни роли в IT проектите да се справят с предизвикателства и да постигат оптимални резултати. Повярвайте, няма нищо по-удовлетворяващо от това да знаеш, че цели екипи надвишават очакванията към тях и ти имаш принос към този успех. Надявам се всеки да изпитва същото чувство на задоволство след всеки изминал работен ден.” – признава Янина.

Какво точно прави бизнес анализаторът?

Според Янина, ролята изисква съвместяването на много и разнообразни умения, далеч отвъд специализацията в една единствена професия. Особено след пандемията от COVID-19, нуждата от бизнес анализатори е нараснала значително, заедно с необходимостта компаниите да станат много по-гъвкави и адаптивни.

“На първо място, бизнес анализаторът е човек, който задава необичайно много въпроси, преди да предложи решения, оптимизация или подобрение в даден процес или проект. Целта ви тук е да разберете наистина в детайл ролята на хората и екипите, с които общувате, за да идентифицирате правилно проблемите в различни части на организацията и да работите заедно в посока отстраняването им ” – споделя Янина.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Защо комуникацията е на първо място?

Янина разказва, че за позицията ще ви е необходимо едно основно умение – да общувате и да умеете да се сближавате с другите.

“От първостепенно значение е да спечелите доверието на своите колеги, за да бъдат те максимално честни и открити по отношение на своята работа. Като бизнес анализатор, трябва да проявявате емпатия и ефективна комуникация с клиенти, екипи от разработчици, потребители и всеки един друг участник в даден проект. Също така, трябва да следите за цялостната удовлетвореност на всички засегнати страни от процесите и крайния резултат от проекта.” – добавя тя.

Необходим ли е технически опит?

Предишен опит в IT проект, или базови познания по програмиране може да са полезни, но не и задължителни, за да бъдете добър бизнес анализатор.

“Не е нужно да разполагате със задълбочени технически познания. Те биха ви помогнали да схващате по-лесно някои аспекти от IT проектите, но могат и да повлияят на обективното ви аналитично мислене, на способностите ви да взимате правилните решения и да балансирате между всички въвлечени в проекта страни. А вашата най-голяма отговорност е именно да се уверите, че между тях съществува разбиране и съгласие относно целта на проекта, изискванията, очакваните резултати и крайния продукт.” – разказва Янина.

Explore more

Виж
jQuery обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SaltStack обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Redis обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Selenium обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Как да станете добри в професията?

Оказва се, че образованието не е толкова определящо, колкото опитът и разбирането за организационните процеси в различните индустрии и компании. Понякога добрите примери от напълно различна сфера могат да са ключът към най-доброто решение на проблем, дори в сектора на високите технологии.

“Качествата, които ще ви превърнат в добър бизнес анализатор, за мен са любознателност, увереност и меки умения, свързани с общуване и разбиране на отсрещната страна. Също така, колкото повече опит трупате като част от различни проекти, толкова по-добре ще можете да подпомагате и консултирате своите екипи. Ето защо, непрекъснато се старая да уча от опита на мои колеги в други индустрии и да се опитвам да прилагам техните гледни точки върху задачите и проблемите, които трябва да разрешавам в своята роля в IT проектите на Strypes.” – разказва Янина.

Какви са възможностите за развитие?

Вече знаете, че ролята на бизнес анализатора съвместява комплексни умения и подходи за разрешаване на различни казуси и постигане на оптимални резултати в един IT проект. Позицията може да се окаже и добър “трамплин” към други роли в технологичните компании, които изискват сходни умения и опит.

“Ролята на бизнес анализатор наистина дава широк поглед върху редица процеси и принципи при работата по технологични проекти в различни области. Като професионалист в тази роля, успявам не само да обогатявам своите познания, но и да се подготвям за развитие в посока Product Owner или друга сходна роля, при това – като част от екипа на Strypes.” – добавя Янина.