+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

83+5 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

SiteGround: “Изкуственият интелект направи работата ни по-ефективна”. Как да приложите техния опит?

© Текстът е предоставен от SiteGround

Възможно ли е да спестяваме повече от 20 работни часа на месец и как да оптимизираме работата си, така че да успяваме с всички задачи? Проучване на Телерик Академия сред 150 представители на бизнеса в България посочва, че хора, които използват изкуствен интелект в ежедневната си работа, спестяват средно 4.39 часа на седмица. Едновременно с това над 50% от анкетираните изразяват липса на увереност в това как максимално да се възползват от AI помощниците.

Така или иначе инструментите за изкуствен интелект вече играят важна роля за бизнеса и дават конкурентно предимство на всеки, който ги познава. Пътят към това са целенасочени практически обучения, които да донесат със себе си ефективни и иновативни решения за бизнеса.

Нуждата от това осъзнават екипите на Телерик Академия и българската технологична компания SiteGround, които планират двуседмично практическо обучение GenAI for Developers за употребата на големите езикови модели (LLMs) в софтуерното инженерство. Водещ лектор в програмата е Стивън Цветков – Learning Experience Design Manager в Телерик Академия. Към него се присъединяват Даниел Канчев – Director of Product Management, Ясен Кипров – AI Team Lead, и Красимир Чарийски – Front-end Team Lead от SiteGround, които са отговорни за всички вътрешни инициативи за AI в компанията и за интеграциите на AI в продуктите на SiteGround.

Te ще разкажат как получават ресурси за внедряване на вътрешни AI решения, които могат да бъдат насочени както към клиенти, така и към служители. След повече от година на целенасочени действия, те имат няколко решения в продукция, едно от които се използва от техните инженери за ускоряване на Front-End разработката.

Вижте какво споделят те за обучението и се запишете за участие от сайта на Телерик Академия, за да се възползвате от техния опит и полезни съвети, като преминете по утъпканата пътека на успеха.

Разкажете ни върху какво се фокусира бизнес казусът, който ще представите на участниците в Sprint обучението на Телерик Академия?
Ясен Кипров, AI Team Lead

Ясен: В рамките на сесията на SiteGround участниците ще се запознаят с конкретни задачи, които Front-end екипът ни успя да разреши, използвайки generative AI.

За демонстрацията избрахме фирмения front-end style guide – дългогодишно поддържан проект с голямо количество код, който е важно да покрива високи изисквания за качество.

С какви предизвикателства се сблъска екипът по време на неговото внедряване в компанията?
Красимир Чарийски, Front-end Team Lead

Краси: Няколко са основните предизвикателства. Основното беше липсата на обучение – започнахме да го ползваме, а обученията бяха на по-късен етап, когато вече знаехме горе-долу какво правим.

На второ място имахме съображения относно сигурността – докато не минахме на вътрешно разработена версия, беше забранено да се копира и пейства фирмен код в публичното пространство. Когато пуснаха вътрешното GPT, тази лимитация отпадна и това доведе до по-добри отговори.

Не на последно място се сблъскахме с халюцинации на GPT- докато хората не знаеха как да пишат по-добри промптове, имаше доста примери как ChatGPТ даваше отговор и си измисляше неща.

Как ви помогна неговото внедряване в компанията?
Даниел Канчев, Director of Product Management

Дани: Внедряването на Generative AI в SiteGround значително повлия нашите разработчици, като им предостави инструменти за автоматизация и иновации. С помощта на Generative AI успяхме да ускорим процеса на разработка, като автоматизирахме рутинни задачи (като refactoring, например) и генерирахме код (за тестове), който отговаря на нашите високи стандарти за качество. Това не само повиши продуктивността на екипите ни, но и им позволи да се фокусират върху по-сложни и креативни аспекти на проектите.

Освен това AI ни помогна да откриваме и коригираме грешки по-бързо, което доведе до по-стабилни и надеждни продукти. Не на последно място поставяме и работата на по-младите колеги, които съкращават обученията си с помощ от AI.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какво ще си „вземат“ участниците в Sprint обучението?

Ясен: След като участниците са покрили основите на програмиране чрез AI асистент, с примера от SiteGround ще имат по-добра перспектива как асистентите помагат в работата по реални проекти.

Краси: Участниците в Sprint обучението ще имат възможността да се запознаят с два реални примера за решаване на комплексни задачи. Първият пример ще бъде с голям контекст за промпт, който ще им помогне да разберат как да структурират и формулират своите запитвания по-ефективно. Вторият ще се фокусира върху решаването на проблем чрез надграждане, което ще им покаже как да развиват и усъвършенстват своите решения стъпка по стъпка.

Тези практически примери ще предоставят на участниците ценни умения и знания, които могат да приложат в своите собствени проекти и задачи. Те ще научат как да подхождат към сложни проблеми с увереност и как да използват различни техники за оптимизиране на своите решения.

Дани: Участниците в Sprint обучението ще получат ценна перспектива за стратегическото значение на Generative AI в разработката на софтуер. Те ще разберат как AI може да бъде интегриран в различни етапи на разработка, за да подобри ефективността и качеството на кода. Ще научат как да използват AI инструменти за автоматизация на рутинни задачи, генериране на код и откриване на грешки. Също така, ще получат вдъхновение и мотивация да разглеждат Generative AI не само като инструмент за решаване на конкретни задачи, но и като ключов елемент за дългосрочен растеж и иновации в техните проекти.

Explore more

Виж
Postman обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Azure Synapse Analytics обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
MaterialUI обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Terraform обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

Визитки:

Телерик Академия e водещата трейнинг организация в България с фокус върху най-новите технологии и подготовката на топ специалисти. Обученията в Телерик Академия подпомагат кариерния старт на младши талант с програмите на Telerik Academy Alpha и кариерното развитие на професионалисти с опит с курсовете на Telerik Academy Upskill и Telerik Academy Sprint, както и  растежа и успеха на IT компаниите у нас.

SiteGround е един от глобалните IT лидери в сферата на уебсайт хостинг технологиите, благодарение на уникалния си подход да създава иновативни цялостни решения и продукти, които позволяват на клиентите по-лесно и ефективно да управляват уеб страниците си. В момента компанията се грижи за над 3 милиона домейна на потребители от цял свят, с екип от над 500 специалисти в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора и има над 30 награди за отличен работодател, успешни бизнес практики и обществено-отговорна компания само за 2023 година.

Даниел Канчев, продуктов и технологичен директор в SiteGround, е майсторът на координацията, който умело свързва технически и нетехнически екипи, за да бъдат създадени иновативни продукти, които се открояват на международната сцена. С повече от 15 години опит в компанията, той е участвал във всички етапи на растеж и развитие, които са превърнали SiteGround в глобален лидер. Той също така отговаря за всички вътрешни инициативи за AI в компанията и за интеграциите на AI в продуктите на SiteGround.

Ясен Кипров има дългогодишен опит като програмист, лектор, AI инженер и предприемач. Ентусиазмът му към областта започва още като студент в СУ, когато осъзнава проблема със застаряващото население в развитите страни и решава, че системи, базирани на изкуствен интелект, могат да заместят хората за много лесни, но трудоемки задачи. Впоследствие се фокусира върху обработка на естествени езици и извличане на информация от текст. Освен работата си в индустрията, Ясен е близо и до научните среди. Записва докторантура в СУ, като разработва научен проект за откриване на потребители със здравословни и психически проблеми на база публикации в социалните мрежи. От седем години Ясен ръководи AI екипа на SiteGround.

Красимир Чарийски е ръководител на JS/ Front-End екип, отличава се със своите умения в планирането на задачи и интерес към нови подходи и технологии. Винаги готов и подготвен, той споделя своите знания с колегите си, като по този начин подпомага тяхното професионално развитие. Красимир притежава ценни менторски качества, които правят неговия екип по-динамичен и иновативен.