+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

83+5 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Лятото на Сирма

*Текстът е предоставен от Sirma

В хода на лятото възможностите, които отлагаме през цялата година, напомнят все повече за себе си – тези за повишаване на личните и професионалните ни компетенции, както и онези, заслужените забавления, включващи партита и по-лежерни дни в офиса. И тъй като в Сирма знаят това, не изпускат повод да се възползват точно от това обичайно по-спокойно време. От вътрешни обучения, за повишаване техническите компетенции на екипа, стажове за ученици и студенти, до летни партита по Дунав и разходка с яхта в Черно море, всичко това само в рамките на месец, а лятото все още е в разгара си.

Сирма е известна с динамичния си и разнообразен живот, който тече през цялата година и летните месеци не са повод за изключение. Във времето, когато работата не е в големи количества и целият свят е настроен за почивка, компанията намира начини да инвестира в развитието на своите служители и в младите таланти на IT бранша.

Образователни практики

Точно с тази мисъл Сирма продължава традицията на летните си стажантски практики за ученици и студенти от технически училища и университети. Малко след приключване на учебната година и летния семестър, в рамките на три седмици, компанията проведе летен стаж за 5 от най-обещаващите ученици на ТУЕС, както и учебна практика за 22-ма от най-добрите студенти от втори и трети курс на Техническия университет в София.

Екипът по “Обучение и развитие” на компанията вярва, че най-подходящият начин за учене, е през практиката, защото хората виждат резултатите от работата си и още повече се мотивират да надграждат знанията и уменията си. Това е и причината проектите на летните гости на компанията да бъдат практически насочени, а най-добрите сред тях и с възможност за реализация. Пример за това е задачата на младите надежди на ТУЕС, чието задание е с фокус разработването на игра, която да може да се използва на кариерни събития, младежки форуми и конференции за ангажиране на аудиторията. Младият екип бива толкова вдъхновен от идеята, че в рамките на три дни успява да измисли концепция, да анимира собствени герои, както и да продуцира музиката към играта.

Подобен е примерът и при студентите от Техническия университет. Освен ежедневните лекции в посока Development Life Cycle, Git Version Control, меки умения, изграждане на CV и още много, младежите имат задача да измислят и разработят собствени приложения, които да презентират пред екип на компанията, на финалния ден от техния стаж. Тази задача завършва успешно с 6 финални продукта, сред които платформа за закупуване на билети за събития, платформа за управление на работните задачи, система за следене на текучеството хора в даден обект, две куиз приложения, както и платформа за продажба на коли.

Разбира се, летните усилия на Сирма в посока допълнителна квалификация на служителите се прилагат и в посока на серия образователни практики за повишаване на техническите компетенции на R&D екипите. Всяка седмица експерт от екипа по “Обучение и развитие” организира присъствени и виртуални лекции в сферата на софтуерните технологии и меките умения, с цел развитие на таланта. За последните два месеца тези вътрешни семинари са посетени присъствено от над 60 човека, а виртуално от между 30 и 40 . Междувременно текат и различни допълнителни обучения за сертифициране на служителите в AWS, Azure, Spring, Java, Oracle, SAFe и Business Analysis.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Летни партита

И тъй като време за разпускане винаги е необходимо, компанията инвестира и в тази посока, организирайки разнообразни възможности за отдих и забавление на своите служители. Това се изразява в седмични тематични нетуъркинг събития с вкусна храна и напитки, както и в летни посещения между екипите в офисите на компанията в цялата страна. Пример за такива са скорошните събития в офисите на Сирма в Русе и Варна.

Въпреки летните горещини, служителите на компанията в офиса до Дунав са имали възможност да се разхладят по време на лятното им парти. Русенските екипи са провели свой малък (pre)тиймбилдинг по залез слънце в един от най-известните ресторанти на брега на реката.

Варненските сирменци не са останали по-далеч от своите колеги и са организирали ежегодното си яхтено парти, на което купонът обикновено продължава цял ден. От яхтеното пристанище в морската ни столица до небеизвестният курорт “Св. Константин и Елена”, акостиране в близост до нос Галата, допълнено с освежаващи скокове в морето и заслужена барбекю почивка, екипът определено се е наситил на положителни емоции.

За повече от 31 години опит в Сирма са се научили да слушат, следват и добавят стойност към преживяванията на своите кадри. Стратегията на компанията винаги е приоритизирала баланса между работата и личния живот, създавайки хармонична и успешна работна среда, в която служителите ѝ да се развиват.

За да следите всичко ново около Сирма, последвайте профилите ѝ в социалните мрежи или разгледайте актуалните ѝ отворени позиции в кариерния ѝ сайт.

Website: https://careers.sirma.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SirmaCareers
Instagram: https://www.instagram.com/sirmacareers/
TikTok: https://www.tiktok.com/@sirmacareers
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sirma-careers/