+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+58 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Жените в технологичния свят: Истории за успех от екипа на Сирма

© Текстът е предоставен от Sirma

В динамичния свят на технологиите, жените играят ключова роля в развитието на иновациите и напредъка в сектора, а така нареченият “женски” месец е чудесна възможност за признание към успехите им, подкрепа и стимулиране на техния потенциал.

В Сирма работят в посока интегриране на принципа на равенство между половете и изравняване на съотношението мъже/жени на ръководни позиции в компанията. По настоящем 36% от служителите са жени, като 33% от тях са на лидерски позиции. Впечатляващо число за технологична компания, което подчертава иновативната им посока на развитие.

През март, в серия от интервюта, Сирма насочи вниманието върху няколко прекрасни дами, част от екипа им, които споделят професионалните си истории, успехите и предизвикатествата, пред които се изправят, като част от технологичния свят.

Жаклин Башева (Junior Developer), Йълдъз Мехмедова (Business Analyst) и Елена Башкехайова (Marketing Director) са на различни позиции в компанията, но общото между тях е, че още от ранна възраст интересът им към технологиите и решаването на проблеми, е изиграл роля в професионалното им развитие. Какво разказват за кариерния си път и ежедневните вдъхновения, прочетете в тяхното интервю:

Разкажи ни за кариерния си път и как стигна до настоящата си позиция в Сирма?
Жаклин Башева, Junior Developer

Жаклин: Моят кариерен път започна като студент в ТУ София, където завърших „Компютърно и софтуерно инженерство“. Паралелно с ученето, имах възможността да работя, което ми донесе ценен опит и практически умения в сферата. След завършване на бакалавърската си степен, реших да продължа образованието си и започнах магистратура в същия университет, като в този момент се присъединих и към екипа на Сирма. Този избор беше в резултат на търсенето на предизвикателства и възможности за растеж. Работата тук ми предостави точно това и съм много щастлива да бъда част от този екип.

Йълдъз Мехмедова, Business Analyst

Йълдъз: В Сирма попаднах, може да се каже, с малко късмет, като част от процеса на разширение на холдинга. До тогава мечтаех да бъда част от голяма и бързо развиваща се компания и в един момент късметът се усмихна и Сирма отвори офис в Русе, като вече 15 години съм част от екипа. За това време израстнах както личностно, така и професионално. Видях софтуера от друга гледна точка. Последваха проекти с големи организации от САЩ и Западна Европа.

Елена Башкехайова, Marketing Director

Елена: Първоначално компанията ме привлече с енергията си и с хората, които са в нея. Стартирах на позиция стажант в компания от холдинга, която нямаше маркетингов отдел и аз, без никакви практически знания, започнах да развивам това звено. С годините работата ми започна да се забелязва и предвид холдинговата структура на компанията, работих в различни звена и под различни ръководства. Изкачвах кариерната стълбичка постепенно, като всяка година се стараех да надграждам знанията си чрез обучения. Проявявах инициативност и исках да се случват промени, в звена и направления, които не бяха част от моята дейност. Фразата “това не е моя работа” не съществуваше в речника ми и исках компанията да се развива. За щастие тази моя отдаденост и инициативност не остана незабелязана от ръководството и получих предложение да оглавя маркетинг звеното на Сирма.

Как преминава един твой работен ден? Какви са проектите, по които работиш? Предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Жаклин: Като разработчик на мобилни приложения, ежедневно се сблъсквам с различни задачи и проблеми, както в нови, така и в съществуващи проекти, като ефективно спомагам за тяхното успешно реализиране и бъдещата им безпроблемна работа. Предизвикателствата, пред които се изправям, също могат да варират. От решаване на технически проблеми до намиране на ефективни решения за потребителски изисквания, всеки ден се сблъсквам с нови предизвикателства.

Йълдъз: Графикът за всеки ден е различен, но общо взето голяма част от деня ми преминава в работни срещи. Разбира се, денят не е запълнен само с работа, всеки ден с колегите си отделяме време за кратка кафе пауза, в която да се видим извън професионалните задължения.

Сериозните проекти изискват да бъдеш съсредоточен и прецизен, все пак всеки следващ проект, по който работя, е в бизнес област, която е нова за мен и това е основното предизвикателство – бързо да навляза в „бизнеса“ и дам своя принос в проекта. Това ми помага непрекъснато да се развивам и да трупам нови знания.

Елена: Маркетинг отделът ни обслужва почти всички компании от холдинга и ежедневно трябва да сме запознати с тенденциите и промените на индустриите, които обслужваме, както и да следим изкъсо конкуренцията. Често в един ден се налага да обсъждаме тенденциите във финтех сегмента, да пишем презентация за облачни услуги или кибер заплахи, да обсъждаме предстоящ ивент в сектора на застраховането, да организираме вътрешно обучение и т.н. Работим тясно и с международните ни звена по продажби, което пък ежедневно ни изправя пред потребителските и културни специфики на различните пазари.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Кои са твоите основни източници на вдъхновение и как те ти помагат в професионалното ти развитие?

Жаклин: Вълнението да бъда част от тази динамична и непрекъснато еволюираща индустрия е мощен двигател за моя професионален път. Всяко успешно решение на проблем и всеки завършен проект ми вдъхват сила и увереност като подхранват мотивацията ми. Хората около мен – колеги, ментори и клиенти, също са безценен източник на вдъхновение. Тяхната подкрепа и обратна връзка ми дават сили да продължавам и ме стимулират да се стремя към по-високи постижения.

Йълдъз: Вдъхновява ме, най-вече, предизвикателството. Това, всъщност, тласка всичко напред. Във всяко нещо, с което се заемаш, трябва да вложиш ентусиазъм, да го правиш с желание. IT бранша е много динамичен и предлага неограничени възможности за развитие. Не всичко върви гладко, но затова е интересно – когато се сблъскаш с някакво предизвикателство, тогава впрягаш целия си потенциал, развиваш се. След всяка такава ситуация си по-добър от преди, знаеш и можеш повече и с повече увереност в себе си.

Елена: Резултатите. Всичко, което постигаме с колегите, ме вдъхновява да не се отказвам. Когато виждам, че решенията, които съм взела, водят до реален бизнес. Истината е, че за да стигнем до това положение, всички в екипа работихме доста усърдно. Маркетингът е изключително динамичен сектор. За месеци се появяват нови канали и платформи, методи за реклама, а конкуренцията е жестока, всеки иска да изпъкне с нещо уникално и различно. Това постоянно предизвикателство да си на „гребена на вълната“ ме вади ежедневно от зоната ми на комфорт и ме мотивира.

Как според теб различните гледни точки (женска/мъжка) допринасят за развитието на технологичните иновации?

Жаклин: Различните гледни точки са от съществено значение за развитието не само на технологичната индустрия, но и на всяка друга. Това, че програмирането е „мъжка“ професия, отдавна е мит. Жените са намерили своето място в IT сектора и са се превърнали в неделима част от него.

Много ми харесва сентенцията на Мелинда Гейтс – „Висшата цел за човечеството не е равенството, а връзката“. Аз също смятам, че не трябва да се съсредоточаваме над идеята за равенство, а по-скоро да се фокусираме върху използването на различията ни като предимство. Разнообразието в перспективите и опита ни е ключът към по-богат и креативен процес.

Йълдъз: Във всяко нещо, различните гледни точки пораждат дискусия, а от нея се раждат нови идеи. Допускам, че почти всяко ново нещо в технологичните среди се е родило в главата на някоя жена. Жените са дарени със способността да усещат какво би било полезно в ежедневието ни, да предлагат промени, избистрени до детайл, които действително биха допринесли за по-голямо удобство. Когато получат и гледната точка на мъжете, резултатите вече стават и реализируеми.

Елена: Ежедневно работя предимно с мъже. Забелязала съм, че те имат изключително добри умения да гледат общата картинка и да са големи оптимисти при взимането на конкретни решения. Нежният пол сме хора на детайла, ние обичаме да сме помислили за всичко, за евентуалните последствия и да сме свели риска до минимум. Може би тези ни качества, често ни характеризарат като “по-слабия пол”, а истината е, че ние сме изключително сензитивни и дори и малко да се забавим с взимането на решенията, или реализирането на даден проект, сме помислили за всички тънкости. Симбиозата между мъже и жени в екипа е просто задължителна.

Explore more

Виж
SignalR обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Robotic Process Automation обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
T-SQL обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Power BI обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Какъв съвет би дала на дамите, които тепърва навлизат в технологичната индустрия?

Жаклин: Моят съвет е да бъдат уверени в своите умения, да бъдат наистина любопитни и да търсят менторство и подкрепа от колегите си. Нека не се страхуват да задават въпроси и да се ангажират с обучения, които ще ги подготвят за предстоящите предизвикателства.

Йълдъз: Да се подготвят за работа в една страхотна среда! Това е мястото, където можеш да учиш и да се развиваш непрекъснато и дори да надминеш собствените си възможности. И наистина атмосферата е изключително приятелска, позитивна и зареждаща! Има и трудности, но с желание и упоритост всичко се преодолява. И не спирайте да се усмихвате – с усмивка винаги сме по-красиви!

Елена: Инвестирайте в себе си и в знанията си. Технологичният свят се нуждае от доза красота и “потропване” с токчета.

За да следите всичко ново около Сирма, последвайте профилите ѝ в социалните мрежи или разгледайте актуалните ѝ отворени позиции в кариерния ѝ сайт.

Website Facebook Instagram LinkedIn Tik-Tok