+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+31 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Инвестиция в бъдещето: Как Сирма развива младия талант

*Текстът е предоставен от Sirma

В бързо променящата се бизнес среда инвестицията в младия талант е от съществено значение за развитието на всеки бранд, а в Сирма, от много време насам, това е стандарт. Дългогодишната практика на холдинга е доказала, че един от най-сигурните начини да създадеш висококвалифициран екип от професионалисти, е да го изградиш от основи. През последните години екипът на Сирма работи стратегически в тази посока и налага успешна образователна стратегия, адаптирана спрямо специфичните нужди и цели на компанията, за постигане на най-добри резултати в областта на развитието на талант.

Активности, стимулиращи иновациите и вътрешната конкурентноспособност, колаборация с образователни институции, развиване на академия за подготовка на IT специалисти, стажантски програми и летни практики, всички тези инициативи са част от ежедневната работа в Сирма и това не остава незабелязано. Редица награди и постижения в областта на образователните иновации подкрепят тези твърдения и въпреки че все още е началото на годината, компанията вече е с приз в категория “Excellence in Coaching” от годишните награди за най-добра работодателска марка “Employer Branding Awards”.

В мисията си да развиват локално младия талант, Сирма си партнира с няколко университета в страната, обучаващи едни от най-добрите кадри в техническите направления. Такова е партньорството с Техническия университет в София, с който компанията си колаборира в редица инициативи, последната, сред които, изграждането на собствена дигитална зала в новооткрития образователен технологичен център към университета. В учебната лаборатория, „Сирма Лаб“, Сирма проведе първия си семестриален курс за магистри в периода 2023/2024, воден от експерт на компанията, а още този март там ще стартират и стажантските практики за студенти от втори курс в специалности „Компютърно и софтуерно инженерство“, “Информационни технологии” и “Киберсигурност”.

През последната година Сирма си партнира с Американския университет в Благоевград и в частност със студентския им клуб по високи технологии и предприемачество, The Hub, който организира най-големия студентски хакатон, отворен за участници от цялата страна. Освен в техническото състезание, компанията се включва с мотивационни лекции за кариерно ориентиране, които да помогнат на младежите да идентифицират своите силни и слаби страни, за да изберат подходящия за тях професионален път. Последната подобна дискусия, в края на февруари, засяга кариерите в ерата на изкуствения интелект и влиянието му върху работната сила.

Ранната идентификация и подкрепата на млади таланти не ограничава Сирма в границите на висшите учебни заведения. Един от основните партньори на компанията в тази посока е Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС). Двете организации си колаборират в едно от ключовите събития за училището, Hack TUES, в което ученици в отбори от по 3 – 5 участници в рамките на два дни създават от нулата свой IT проект по зададена тема и след това го представят пред професионално жури от преподаватели и IT специалисти. Освен като спонсор на събитията, всяка година Сирма се включва с ментори и жури, които помагат на отборите в процеса на работа. В края на всяко състезание компанията подготвя награди за отборите, които са им направили силно впечатление, а по време на миналогодишното издание на хакатона един от отборите получава възможност за седмичен летен стаж в техния офис.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Целият този опит и всички добри практики, които Сирма налага в развитието на талант, се обединяват под шапката на Sirma Academy, образователна структура в компанията, дело на екипите по “Обучение и развитие”, “Човешки ресурси”, “Маркетинг” и много от опитните разработчици. Благодарение на тази структура преди четири години се ражда идеята за безплатна обучителна техническа програма, насочена към потенциални кандидати, които имат много знания, но са със слаби умения за разрешаване на проблеми или с неразбиране защо се използва една структура или технология.

Курсът е разделен в две обучителни пътеки, Back-end насоченост с Java и Spring, и съответно Front-end с JavaScript и React. В програмата се изучават основните концепции и принципи в програмирането, общовалидни, независимо от технологията. Изучават се алгоритми и структури от данни, работа с бази данни, външни сървиси и библиотеки. В процеса на обучение се работи по няколко реални проекта, с което се идентифицират проблемите от практиката и различните начини да бъдат разрешени.

Три издания по-късно в обучителната програма са кандидатствали повече от 1500 души, 600 от тях са стартирали обучението си в компанията. До тук цялата програма успешно завършват 65 курсисти. В края на февруари приключи последното ѝ издание, за което Сирма получава близо 1000 кандидатури, от които повече от 360 започват своето обучение.

През май Сирма планира старта на четвърти сезон на техническата си академия, който обещават да бъде най-вълнуващият до тук. Нови лектори, нова програма и методологии, още повече добавена стойност за курсистите. Сирма тепърва ще разкрива всичко, което предстои около пролетното издание на академията, затова следете профилите на компанията в социалните мрежи и научете всичко ново първи:

Website: careers.sirma.com/sirmaacademy
Facebook: SirmaCareers
Instagram: sirmacareers
LinkedIn: sirma-academy
Tik-Tok: sirmacareers