+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Запознай се с лекторите в третия сезон на Sirma Academy

*Текстът е предоставен от Sirma

Есента предвещава нови предизвикателства в света на технологиите. Третият сезон на техническата академия на Сирма е една от точно тези възможности, предназначена за хора без никакъв опит, но с желание за кариерно преориентиране. Академията стартира на 4-ти септември, изцяло виртуално, разделена в две направления: Java и JavaScript, в които в рамките на три месеца опитни професионалисти ще работят с обучаващите се.

Сирма е известна с дългогодишната си практика в инвестицията в образователните инициативи и обещава третото издание на Академията да бъде най-доброто до тук. Това, разбира се, ще се случи с помощта на опитните лектори, начело на предстоящия сезон, с които ще ви запознаем в интервюто по-долу.

Здравейте! Разкажете ни за себе си.

Ален Паунов: Здравейте! Казвам се Ален и от 12 години съм част от образователния сектор, като преподавател и лектор в различни дисциплини и организации. В третия сезон на техническата академия на Сирма ще ръководя “Java” направлението.

Ален Паунов

Александър Василев: Казвам се Александър и вече три години съм front-end разработчик в компанията. Преподавам в академията на Сирма от самото ѝ стартиране през 2020 г. в “JavaScript” направлението.

Александър Василев
Кои са основните цели на Академията?

А.П.: Като компания на 31 години, със стотици проекти зад гърба ни и още повече, които предстоят, виждаме нуждата от качествено образование в сферата. Все по-често срещам изключително потенциални кандидати, които имат много знания, но със слаби умения за разрешаване на проблеми или с неразбиране защо се използва една структура или технология. Именно затова, прилагайки целия си опит в софтуерната разработка, създадохме обучителна програма, фокусирана върху разрешаването на проблеми и получаването на практически знания, като не по-малко се набляга и върху теорията.

А.В.: Идеята зад академията на Сирма, е че всеки успешно завършил ще може не само да пише код, а и да разрешава проблеми, разбирайки концепциите „как“ и „защо“. Това е и гаранция за един положителен старт в кариерата.

Какъв е търсеният профил на кандидат в третото издание на Академията и какви умения трябва да притежава, за да се представя успешно по време на обучителния процес?

А.П.: В подбора на кандидатите основен фокус е логическото мислене. Предварителен опит в сферата не е нито необходим, нито гарантира успешното справяне с входния изпит. Както вече споменах, софтуерната разработка представлява разрешаване на проблеми и реализирането на решения, тоест няма много значение колко бързо пише някой човек на клавиатура или колко много редове код може да изпише, ако не може да намери решението на даден проблем. Точно затова логическото мислене е основен показател доколко един кандидат би се справил успешно с програма. Хубавото е, че логическото мислене, както всяко друго умение, подлежи на трениране и с упражнения можем да развием своето собствено.

А.В.: По отношение на личните качества, търсим хора, които са амбицирани и мотивирани, с отговорно отношение към процеса.

Кои технологии се изучават по време на обучението?
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

А.П.: Академията има две обучителни пътеки, с Back-end насоченост с Java и Spring, и съответно Front-end с JavaScript и React.

По време на обучението за Back-end програмисти, курсистите ще изучават Java екосистемата и технологичната рамка Spring. Java е един от най-приятните езици за изучаване на фундаменталните концепции в програмирането. С десетилетия се е доказал, като стабилна основна за разработка на всякакви приложения – от огромни корпоративни бизнес платформи, до мобилни приложения. Технологията е достатъчно зряла, за да предоставя всичко необходимо за съвременната разработка на софтуер, без да има сериозни подводни камъни, като в същото време притежава една от най-големите и активни общности в сферата.

Не случайно, големите компании с дълга история и голяма кодова база, каквато е и Сирма, имат най-много позиции за Java програмисти.

А.В.: Във Front-End пътеката се изучават HTML и CSS, JavaScript и React.

JavaScript е двигателят на всяко едно web приложение. Програмата включва използването на най-съвременните инструменти, комбинирано с усвояването на универсални принципи. Най-важното умение, което курсистите развиват, е начинът на мислене за анализиране на проблеми и откриване на подходящи решения, които впоследствие да се реализират в код. С това завършилите ще могат да се развиват непрестанно, независимо от това какви новости навлизат на пазара.

JavaScript поддържа различни парадигми, еднакво добре и изборът между функционално или императивно, обектно-ориентирано или процедурно програмиране, не е въпрос на възможностите на езика, а на способностите на един разработчик.

Що се касае до React, освен, че е най-популярният инструмент в съвременния Front-End, огромната общност около ReactJS дава достъп до невероятно количество ресурси, както и изключително детайлна документация. Накратко, React се затвърди като една от най-стабилните технологии за разработка на Web апликации.

Можете ли да ни запознаете с част от темите, които ще разгледате в академията?

А.П.: В програмата се изучават основните концепции и принципи в програмирането, общовалидни, независимо от технологията. Изучават се алгоритми и структури от данни, работа с бази данни, външи сървиси и библиотеки. В процеса на обучение се работи по няколко реални проекта, с което се виждат проблемите от практиката и различните начини да ги разрешим.

А.В.: Програмата покрива всички аспекти – от самите основи на програмирането, през концепции за структуриране на код, като ООП, през структури данни и алгоритми, след това бази данни и оттам нататък към конкретни инструменти за разработване на приложения.

Какво е съотношението на теорията и практиката по време на курса?

А.П.: При нас практиката върви ръка за ръка с теорията, защото иначе професията ни се превръща в занаятчийство, едно нещо започваме да го използваме, без да разбираме защо. Особено важно е един програмист да разбира добре, както основите на програмирането, така и структури от данни, алгоритми, концепциите за качествен код и добрите практики. Това са познанията, които позволяват на един програмист да разбира какво представляват инструментите и как да ги използва правилно. Стараем се да показваме как да структурираме кода организирано, лесен за поддръжка и приятен за разширяване.

А.B.: Стига участниците да са отговорни, да се упражняват и всеки път да дават малко повече от себе си в разбирането на материала и решаването на проблемите – нещата ще се получават. Виждал съм курсисти, започващи без никакви предишни познания, които с усилия, хъс и отговорност стават отлични програмисти, дори архитекти на сложни системи. Виждал съм и хора с голям опит, които имат дупки в познанията и се провалят, защото не са отделили достатъчно време на нещата, които не разбират добре.

Ако и вие искате да станете част от технологичния свят, все още имате възможност да се запишете за участие в третото издание в Sirma Academy на официалната страница на програмата: carees.sirma.com/sirmaacademy.

За да следите всичко ново около Сирма, последвайте профилите ѝ в социалните мрежи или разгледайте актуалните ѝ отворени позиции в кариерния ѝ сайт.

Website: https://careers.sirma.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SirmaCareers
Instagram: https://www.instagram.com/sirmacareers/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sirma-careers/