+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

93+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Украинци стартират европейски хакатон за борба с дезинформацията

*Текстът е предоставен от Sigma Software

Хакатонът ще събере най-добрите украински и европейски технически таланти, за да противодейства на проблемите, свързани с дезинформацията в съвременната епоха.

Киев x Варшава, 16 декември 2022 г. — Международната технологична организация SocialBoost и Accelerator 1991 за технологии, оказващи влияние, стартират 1991 Hackathon: Media, тридневно събитие, фокусирано върху идентифицирането на цифрови решения за противодействие на дезинформацията, анализиране на данни за медиите и развитие на киберхигиената. Събитието ще се проведе на 20-22 януари 2023 г. в кампуса на Google във Варшава, Полша и онлайн. Предварително събитие и конференция ще предхождат хакатона. Събитията ще съберат заедно професионалисти от VoxСheck, AIN.UA и други експерти в медиите и цифровизацията, за да споделят най-болезнените въпроси, свързани с дезинформацията.

С подкрепата на международни донори, технологични корпорации и правителства печелившите проекти ще продъджат да бъдат развивани и ще получат професионална менторска подкрепа за един месец след хакатона. Това включва достъп до мрежата на 1991 от стартъпи, инвеститори и експерти, индивидуални срещи и консултации, и техническа поддръжка. Най-добрите отбори също ще имат възможността да работят с водещи специалисти в областта и да получат бонуси от технически партньори.

Освен това, стартирането на Европейската Украинска Цифрова Мрежа, насочена към обединяване на всички технологични професионалисти и украинци, живеещи в Европейския съюз днес, ще бъде обявено от водещия панел от говорители на хакатона.

Защо е важно

Руската пълномащабната инвазия в Украйна наруши държавните и информационните граници на страната, пробивайки националния и глобалния медиен ландшафт с агресивни пропагандни оръжия. В допълнение към защитата на държавния суверенитет, украинците по света и жителите на европейските страни, които подкрепят Украйна, са принудени да защитават себе си срещу дезинформация и пропаганда.

1991 Hackathon: Media е международна възможност, отворена за организации на гражданското общество, технологични компании, стартъпи, правителства и медийни професионалисти. Основният фокус на хакатона е разработването на цифрови и технологични продукти, които могат да бъдат използвани по-нататък от правителството, медиите, обществеността, търговските организации, нови технологични компании и обществеността като цяло, за да консумират, обработват, предават и създават информация като справедлив продукт.

Денис Гурски, ръководител на борда и съосновател в SocialBoost, вярва, че иновациите могат да подобрят медийния пазар и неговите инструменти, извеждайки сферата на фундаментално ново ниво: „Нашият хакатон е създаден, за да помогне чрез технологично развитие, да подобри съзнателното използване на медии и да развие критичното мислене у публиката. Събитието ще събере заедно специалисти от Украйна и чужбина, за да мобилизира възможно най-много усилия. В крайна сметка искаме да станем свидетели на раждането на технологични решения, които ще имат глобален потенциал.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

С този проект искаме да актуализираме проблема на дезинформацията, кибер, медийната и информационната сигурност, да мобилизираме потенциала на украински и европейски цифрови професионалисти и активисти, които имат определен опит, и да поддържаме репутацията на Украйна като модерен технологичен хъб“, добавя Виктор Гурски, CEO и съосновател в SocialBoost.

Формат и детайли

Технологично подкованите украинци по целия свят и жители на европейски държави, подкрепящи Украйна, са поканени да се съберат и присъединят към хакатона, за да споделят своя разнообразен опит, да допринесат за разрешаването на глобалните предизвикателства за информационната сигурност и да сътрудничат с водещи експерти и професионалисти от правителството, пазара и гражданското общество.

Участниците са поканени да решават предизвикателства в следните области:

● Алгоритми и инструменти за автоматизация
● Мониторинг на новини и данни в реално време
● Обучение на потребителите
● Стратегически комуникации
● Отворени данни и прозрачност
● Големи технологии и отговорна реклама

1991 Hackathon: Media ще даде възможност на онези, които искат да окажат влияние и да допринесат за създаването на иновативни цифрови решения. Критериите за оценка са актуалност, иновативност, търговски потенциал, представяне и възможности за реализация.

Участието е свободно. Регистрацията за ментори и участници е отворена на уебсайта до 20 януари 2023 г. За повече информация посетете уебсайта .

1991 Hackathon: Media стана възможен благодарение на щедрата подкрепа на американския народ чрез Американската агенция за международно развитие (USAID).

Партньори са GovTech Polska, Fundacja Moje Państwo, Google for startups Campus, Centre for Strategic Communication, Kancelaria Prezesa Rady Ministrów.

Правителствената подкрепа се осигурява от Diia Business.
Ключов информационен партньор: Sigma Software Group.