+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

109+55 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Develop the Developer или как SEEBURGER се грижи за професионалното развитие на своите програмисти

*Текстът е предоставен от SEEBURGER

Разработката на софтуер е невероятно бързо развиваща се област. Постоянно се появяват нови технологии, инструменти и дори езици за програмиране. За нас като софтуерни инженери и разработчици е от основно значение да сме в крак с трендовете, новостите и най-вече технологиите, с които работим по продуктите си.

SEEBURGER предлага мащабни решения за интеграция, които автоматизират комплексните бизнес процеси на нашите клиенти и техните партньори. Ние разработваме качествен, сигурен и стойностен софтуер, който да отговори на високите изисквания на нашите клиенти.
Въпреки крайните срокове, имаме възможност да отделяме от работното си време, за да усъвършенстваме.

SEEBURGER BIS Applications екип – горе, от ляво надясно: Мариян Вълчев – Team Lead Apps, Стоян Бабачев – Java Developer, Кремена Димитрова – QA Специалист, Васил Зорев – Senior Java Developer; долу, от ляво надясно: Стоян Атанасов – Team Lead Apps, Николай Касапов – Senior Java Developer, Петко Чолашки – Java Developer, Николай Кюркчийски – Java Developer
Ще ви разкажем повече за четири от подходите, които използваме.

Имаме неограничен достъп до ресурсите на LinkedIn Learning платформата, която издава сертификат за всеки успешно приключен курс. На наше разположение са теми, свързани не само с технологии, но и такива за личностно развитие, креативност, лични финанси, хоби.

Наред с това регулярно правим вътрешни Meetups срещи за споделяне на интересни технологии и инструменти. Провеждането е в хибриден режим – на място в офиса, и в MS Teams, като записваме всяка тема и обогатяваме нашата библиотека.

Сигурността и надеждността на нашия софтуер е от съществено значение и за да го подсигурим, сме сформирали security общност, чиито членове са колеги от различните функционални екипи. Всеки един от нас има достъп до SecureCodeWarrior платформа, предоставяща практически и интерактивни обучения за разработката на сигурен код. Регулярно се провеждат турнири, в които нашите security warriors премерват сили.

DevDays e глобална конференция за всички разработчици в SEEBURGER. В рамките на два дни се презентират разнообразни теми от колеги и външни специалисти. Обменяме опит и се забавляваме, повишавайки своите умения и компетенции. Хибридният режим на провеждане дава възможност всички колеги да участват, а чрез записите да не бъде изпусната нито една интересна тема.

Как се случва това ще научите от част от колегите в BIS Applications отбора.

LinkedIn Learning

Николай Кюркчийски – Платформата LinkedIn Learning предоставя достъп до различни обучения на високо ниво с най-различна тематика. За мен лично най-голямото предимство е, че съдържанието е ясно, точно и представено по разбираем начин.

Стоян Бабачев – В наши дни имаме достъп до безброй източници на информация от всякакво естество. Някои от тях са качествени, а други не толкова. Платформи като LinkedIn Learning предоставят възможност да се отсеят правилните такива, създадени от доказали се специалисти, които имат много добра структура и подреденост. На доста от курсовете, след завършена глава или урок, се изисква да се попълни малък тест за да се отключат следващите уроци, което допълнително насърчава да се усвои съответния материал. Чудесен бонус е и възможността да получиш сертификат в края на завършен курс, който да добавиш към личния си LinkedIn профил.

Васил Зорев – Чрез платформата LinkedIn Learning мога да гледам видео уроци на теми, които ме интересуват. Това подобрява познанията и умения ми, което определено носи успех в работата ми. В нашата професията е изключително важно да си в крак с новите технологии.

Meetups
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Кремена Димитрова – Meetups са една страхотна инициатива, която създава канал за споделяне на междуекипни знания – нещо много ценно за нас в процеса ни на работа. Отделно го виждам и като много важен ресурс – колега проучва дадена тема и систематизира най-важното, което спестява време за хората, които вече имат интерес към нея.

Стоян Бабачев – Meetups ни предоставят възможност да присъстваме на вътрешни лекции на теми, които са свързани с работата на компанията и съответно полезни за много от колегите. Често се представят и технологии, които нямат пряка връзка с работата на компанията, но сами по себе си са много интересни. Форматът предразполага презентаторът да е по-отворен към публиката и по-лесно да предаде съответния материал, а останалите участници активно да задават въпроси, изразяват мнения и коментари. Не на последно място тези лекции ни дават възможност да надникнем и разберем с какво се занимават останалите отдели в компанията, с които нямаме пряка комуникация.

SecureCodeWarrior

Васил Зорев – SecureCodeWarrior е платформа за обучение по сигурност в програмирането – едновременно полезна и увлекателна. Има теоретични видео материали, също и практически упражнения с реален код (макар и от „измислени“ проекти).

Възможно е също участие в турнири за цялата фирма, където практическите задания са под формата на игра с трупане на нива и точки. Повечето са с цел да се изгради сигурен код. В последното издание най-увлекателна за мен беше финалната задача, чиято цел бе да се „хакне“ система чрез възползване от слабостите в сигурността.

Петко Чолашки – дигиталният свят е толкова обширен и комплексен, че е в естествения ход на нещата да се образуват уязвими вектори в системите, които разработваме. Затова е наша отговорност като разработчици да обръщаме внимание на сигурността и активно да пишем по-сигурен код. SecureCodeWarrior платформата учи на добри практики за устойчив на атаки код. Помага ти да промениш начина си на мислене и да осъзнаеш, че наистина всичко може да се „счупи“ или атакува. Участието ми в турнира беше забавно, защото всички разработчици от фирмата работихме рамо до рамо и често се питахме кой докъде е стигнал, какво е научил, какво е объркал. Усещаше се как всички като един екип се борим с уязвимия код.

Стоян Бабачев – Като един от първите участници в платформата, бих казал, че тя предоставя много приятен и ненатоварващ начин да се предадат и приемат знания, свързани със сигурността на приложенията. Материалът, поднесен под формата на компютърна игра, е много по-лесно усвоим. Регулярните турнири, особено задачите с реалното откриване и използване пропуски в сигурността, вкарват и елемент на конкуренция и състезание, което е много мотивиращо. Мое лично мнение е, че знанията и уменията придобити по този начин са много по-устойчиви, и много по-лесно приложими в реални условия, отколкото просто прочетени в статия или учебник.

DevDays

Васил Зорев – На последното DevDays събитие присъстваха много и разнообразни презентации. Много колеги представиха детайли и специфики около проектите си. Имаше и по-общи теми, обхващащи user experience и сигурност.

Част от презентациите представляваха т.нар. „Market of opportunities“ – в диапазона от 20-30 минути, колега говори по тема от даден проект. Обикновено представянето включва и практическа демонстрация. Следва дискусия с въпроси и отговори. Това се повтаря няколко пъти в рамките на 2 часа, което дава възможност присъстващите да се запознаят с максимално много теми. Научихме много нови неща за тези два дни. За мен беше приятна срещата с толкова много колеги за пръв път след последните години на изолация.

Николай Касапов – Добре организирано събитие, на което се запознах с работата на колегите от други отдели. Смятам, че подпомага колегите от различни екипи да общуват не толкова обвързващо, колкото би било в официална среща или по e-mail. На DevDays успях да се запозная с много колеги, които само съм чувал по телефона и смятам, че последващите ни срещи ще минават много по-гладко.

Николай Кюркчийски – Събитието е много полезно, тъй като ти дава възможност да се запознаеш с какво точно се занимават хората от други екипи и отдели. По този начин можем да изградим по-добра представа как различните продукти си взаимодействат и зависят един от друг.

Усвояването на нови умения помага на инженерите да поддържат настоящите си умения, като изучават нови модели и техники за да бъдат по-добри разработчици. Технологиите се движат напред, така че ние също трябва да го правим.