+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

95+28 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

DataCon Sofia 2024: Какво се случва в света на големите данни и изкуствения интелект

© Текстът е предоставен от Schwarz IT

На 10-ти и 11-ти април в София ще се проведе първото издание на конференцията DataCon Sofia 2024, посветено на най-новите разработки в сферата на Big Data и Artificial Intelligence. Експерти от Snowflake, Ab Initio и Schwarz IT ще ни поведат на пътешествие във времето, за да разкрият какво ни очаква с бурното развитие на технологиите и да ни направят част от общността, която гради бъдещетo.

Концепцията за изкуствен интелект занимава въображението на софтуерните специалисти още от зората на компютърното програмиране. Първото практическо приложение на „машинен интелект“ e представено от Алън Тюринг, британският математик, който концептуализира идеята за „мислещи“ машини през 50-те години на миналия век. Тестът на Тюринг се използва за определяне на способността на машината да мисли като човешко същество. От тогава до днес, приблизително на всяко десетилетие, заедно с напредването на изчислителната мощ, достиженията в областта на изкуствения интелект покоряват нови върхове и все повече се доближават, а в някои области и надминават, възможностите на човешкия ум.

От началото на хилядолетието натрупването на големи данни отключи възможността за прилагане на различни познати и нови статистически методологии за анализ и извличане на скрита информация в големи неструктурирани масиви от данни. Компании като Yahoo, Amazon и eBay започват да анализират клиентско поведение на своите страници до последния детайл. Науката за данните става все по-важна, а необходимостта от обработване на големи масиви от структурирани и неструктурирани данни променя платформите за складиране на данни, които дотогава бурно се развиват за целите на Business Intelligence. Следващата еволюционна стъпка е новата концепция за Data Lake. Необходимостта от съхранение на данни в най-пълен и близък до източника вид вдъхновява прехода към цялостна екосистема от инструменти, технологии и платформи, които да направят възможни обработката, анализа и съхранението на разнообразните по формат, обем и източник данни.

Михаил Иванов, Senior Data Modeller в Schwarz IT Bulgaria, обръща специално внимание на еволюцията и смисъла на хранилищата на данни, развивайки темата „Data Modelling and Schema Design – (mis)usage through the years“ в първия ден на DataCon Sofia 2024. Всяка от съществуващите и до днес архитектури за складиране и обработка на големи данни има съответния проблем, който решава много добре – и своите недостатъци, които другите архитектури опитват да решат. Всички те обаче имат една обща цел – да извлекат най-голямата стойност, която данните могат да предоставят. Михаел Радосевич, Senior Sales Engineer в Snowflake, и Харалд Ерб, Principal Sales Engineer в Snowflake, ще отговорят в своята лекция “From raw data to business impact with AI” на основния въпрос – как да постигнем значителни бизнес резултати с всички данни, с които разполагаме?

Изборът на платформа, архитектура и проблем, който се опитваме да решим, е ключов в постигането на резултати. Колкото повече се развиват технологиите, толкова по-бързо се налага да се взимат решения. Смята се, че един от основните ефекти на новите технологии за обработка на данни и за изкуствен интелект, е ускоряването на всички бизнес процеси. С достъпа до пълни и навременни данни и с помощта на инструменти, базирани върху изкуствен интелект, все повече бизнес потребители се обръщат към възможностите за самостоятелно управление и употреба на данните си. В световен мащаб трендът за самостоятелно управление на бизнес данните е във възход. Затова и работните групи на DataCon Sofia 2024 ще разгледат най-новите разработки на платформата на Ab Initio за самостоятелна обработка на големи данни за целите на бизнес репортите и ще се запознаят с основните принципи за работа със Snowflake. Възможността бизнесът да управлява, разбира и работи с данните си е основен фокус в новите разработки на Ab Initio и това може да бъде видяно в съвместната лекция – „Breaking Barriers: Self-Service BI and the Future of Data-Driven Decision Making“ на Мария-Александра Коман, Data Product Engineer в Schwarz IT, и д-р Феликс Крес, Field Consultant в Ab Initio, които още в началото на DataCon Sofia 2024 ще покажат пример за съвместната им работа по размиването на границата между бизнеса и информационните технологии.

Това развитие на управлението на данни и достъпността на бизнеса до процесите по обработка и анализ позволява на потребителите да разширяват границите на възможностите си. Паралелният възход на изкуствения интелект води до естествения тренд – бизнес потребителите да прилагат изкуствен интелект във все повече сфери от ежедневната си работа – за предсказване на печалби, загуби и продажби, търсене на стоки, за препоръка на артикули през анализи на клиентско поведение и определяне на оптимална цена.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Explore more

Виж
Splunk обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Azure обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
WordPress обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
GraphQL обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

На 11-ти април от 10:15 часа, ръководителят на дирекция AI Engineering в Schwarz IT, Тим Щил, ще разкаже за приложението на изкуствен интелект и във веригата на доставки на най-големият ритейлър в Европа в своята лекция „AI in the Supply Chain at Europe’s Largest Retailer“. Изкуственият интелект и безкрайните възможности, които отваря тази технология, е във фокуса на целия свят вече година и половина, и целият втори ден от конференцията DataCon Sofia 2024 е посветен на него. Михаел Горков, Field CTO Data Science & Machine Learning в Snowflake, в своята лекция „Advancing AI: Unveiling New ML & Gen AI Capabilities in Snowflake“, ще наблегне на широкия спектър от индустрии, в които изкуственият интелект има революционно влияние – образование, финанси, киберсигурност, градско планиране, медицина, развлечения – са вече много различни и дори небето не е граница за възможностите пред тях. В основата на всичко това са данните – качествени, навременни, точни, но какво са данните? Това е колекция от стойности, които предават някаква информация. Лекцията на Дейви Проктор, Field Consultant в Ab Initio, „The “Bit” Bang – Or How Information Became The Center Of The Universe“, ще представи проблемите и откритията в области като квантовата физика и медицинските изследвания, и ще разгледа как търсенето на информация помага за откриването на отговори на въпроси за космоса, които си задаваме от векове.

Конференцията DataCon Sofia 2024, която ще се проведе на 10-ти и 11-ти април в София, ще предложи всеобхватен поглед към най-бързодвижещите се технологии и възможностите, които ни предоставят – като програмисти, учени, инженери и бизнес потребители. Ще преживеем пътешествие в света на големите данни и изкуствения интелект, което ще започне от възможностите да управляваме данните си и ще приключи в невероятния свят на генеративния изкуствен интелект, който отключва плеяда от възможности. Всичко е възможно в новия свят на базирани на данни и наука технологии, и ние сме хората, които го постигат!