+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как Scalefocus стана PMO на годината и спечели приза за Иновативен проект на годината

*Текстът е предоставен от Scalefocus

В портфолиото на Scalefocus – водеща компания за разработка и интеграция на софтуер и предоставяне на дигитални услуги, откриваме повече от 500 мащабни проекта за над 300 клиенти, сред които са мултимилиардни Fortune 500 компании, средни и големи предприятия, и иновативни технологични стартъпи. Експертната работа по такива разнообразни проекти несъмнено води и до отличия. Разговаряме с Ованес Касабян, Chief Projects Officer, който разказва какво стои зад тазгодишните награди на компанията – Project Management Office на годината и Иновативен проект на годината.

Преди всичко, нека поясним, че наградите Project Management 2023 са организирани от PMI Bulgaria Chapter. Те са известни със своя строг процес на подбор и високи стандарти, награждават изключителни практики за управление на проекти и отличават организации, които демонстрират иновации, ефективност и изключителни резултати.

Ованес, ти си част от Scalefocus от близо четири години. За това време си преминал през различни роли, като последната, която изпълняваш, е Chief Projects Officer. Какви са новите предизвикателства пред теб, които позицията разкри, и как ги преодоляваш?

Ние сме добре изградена и синхронизирана във времето структура—и като РМО екип, и като компания – което ни позволява да сме устойчиви на всякакви предизвикателства. Основните, пред които сме изправени, откакто съм в тази роля, са може би същите, които занимават и цялата индустрия – породени от нестабилната икономическа ситуация, която кара все повече клиенти да са по-предпазливи в своите проектни инвестиции. Това налага засилено внимание и ангажираност от всички ни. В същото време личното ми убеждение е, че справяйки се заедно с предизвикателствата, пред които сме изправени, е и възможност още повече да засилим силното ядро, което сме създали. Готови сме да се радваме на силни резултати, когато обстановката се подобри в обозримо бъдеще.

Като друго предизвикателство, с което се налага да се справям в ролята си на СРО, бих отбелязал и наследството, което си оставихме след Covid-19 епидемията. Тогава въведохме дистанционния режим на работа, който остана като гъвкава възможност и след нейното приключване. За да съумеем да запазим екипната идентичност и сплотеност, които възприемаме и като най-силна черта в компанията, на целия ръководен екип са ни нужни много повече усилия и креативност. Но смея да твърдя, че първото никога не ни е плашело, а второто никога не ни е липсвало, така че и тук съумяваме да се изправим смело пред предизвикателството.

Как подхождате към управлението на риска при планирането и изпълнението на проекти?

Не мисля да навлизам в теория и детайли по отношение на практиките, които използваме, тъй като те са част от професията и всеки, който се занимава с управление на проекти би следвало да е запознат с тях.

Това, което има смисъл да отбележа обаче, е фактът, че се стараем да изградим в хората от нашия екип разбирането, че в качеството си на проектни ръководители носят отговорност за поддържането на постоянното внимание към риска от страна на всички участници, и е техен ангажимент да провокират вниманието им по темата.

Целта ни е да осъзнаят, че управлението на риска не се изчерпва със създаването на рисков регистър. Това е процес, който следва да ги държи нащрек през целия жизнен цикъл на проекта, а те си запазват свободата да прилагат подходи и практики, които съответният проект предполага.
Макар че гъвкавостта, присъща за софтуерните проекти прави темата за управлението на риска надценена според някои, тя е изключително важна. Това е така най-вече при fixed-bid проектите. Ето защо сме я включили дори в обхвата на темите, разглеждани от PM Community of Practice.

Да поговорим за най-новите постижения и признания на Scalefocus. Заслужено спечелихте две престижни отличния PMO на годината и Иновативен проект на годината. Как се става организацията с най-добрия Project Management Office?

Тук рискувам да се повторя от вечерта на наградите, но когато имаш ясна цел и стратегия как да стигнеш до нея, резултатът не би трябвало да е изненада.

Да станем най-доброто РМО беше цел, която си поставихме от първия ден в Scalefocus. Винаги сме били амбициозни в плановете си, но най-силната ни отличителна черта са постоянството и целеустремеността, с които ги преследваме.

За тези почти 4 години, които, обективно погледнато, не са и толкова дълъг период за постигнатите резултати, успяхме да направим много — разраснахме се почти тройно, развихме познанията на екипи по всички възможни методики и рамки по управление на проекти, изградихме може би най-добрия сертификационен стак, превърнахме споделянето на знания и опит едва ли не в култ, създадохме вътрешна академия за развитие на млади РМ таланти, реализирахме много предизвикателни проекти и ред други постижения, за които ще ми е нужно доста време, ако трябва да влизам детайли.

Силно вярвам обаче, че истинската причина да сме успешни, е фактът, че успяхме да обединим една група от хора в една общност, в една екосистема, която се гради на взаимно уважение и доверие, и която не се страхува да признае грешките си или да потърси помощ в момента на трудност, както и да даде такава с пълна сила и отдаденост. Ето това за мен е отговорът на въпроса как се става организацията с най-добрия Project Management Office.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Как насърчавате иновациите и креативността в проектните екипи?

Страхотни примери за това са PMO Academy, програмата за меки умения EXPLORE и програмата Buddies & Mentorship. Всичко това е неразделна част от фирмената култура на Scalefocus за споделяне на знания и опит.

Тук трябва да добавя и PM Community of Practice, за която обичам да казвам, че е платформа за споделяне на опит, знания и гледни точки, създадена от хората за хората. Тя несъмнено се радва на огромен интерес и ангажираност от целия ни екип, но всичко това не би имало никакво значение, ако хората не се чувстваха свободни да изразят своето мнение, предложения, гледни точки, както и да предизвикват тези на своите колеги, без каквито и да е притеснения, независимо от нивото им на старшинство в екипа. Това е част от ценностите и културата на РМО екипа, но и на Scalefocus като цяло.

Не на последно място, когато става въпрос за иновации и креативност, трябва да спомена и Innobox – официалната рамка на Scalefocus за иновации, чрез която всеки в компанията може да дава предложения за иновации или за оптимизация на вътрешните процеси или системи, както и такива, които биха били приложими по клиентските ни проекти и биха довели до ползи, както по отношение на самата реализация на проектите, така и за самите клиенти.

Втората награда, която взехте, е за Иновативен проект на годината. Tя ви бе връчена за иновацията SoundVision, която допълва белия бастун и подпомага незрящите в редица дейности. Как твоят екип допринесе за този значим проект? Припомняме, че наскоро за него получихте и престижното международно отличие Grand Stevie® от International Business Awards, което е и първото такова отличие за страната ни.

Получаването на наградата за иновативен проект на годината за SoundVision е доказателство за страхотната работа и усилията на PMO екипа на Scalefocus поради сложността и обширността на проекта.

SoundVision представлява кулминацията на отдадеността, експертизата и страстта на нашия екип за разширяване на границите на възможното. Това признание е доказателство за ангажимента ни към иновациите и високите постижения в предоставянето на новаторски решения.

Проектът беше много комплексен и изискваше специфичен подход за реализация, който съчетаваше от една страна гъвкавостта на актуалните методологии, прилагани при разработването на софтуерни продукти, а от друга – контролните механизми на традиционните предвидими рамки за управление на проекти. Това налагаше прилагането на устойчив микс между гъвкавост и същевременно стабилност, за което допринесе и добрата подготовка и нагласа именно на хората от нашия екип.

Повече подробности за SoundVision може да прочетете тук.

След като редица отличия са факт, как оценявате успеха на даден проект и какви показатели използвате, за да измерите въздействието му и бъдещия му успех?

Естествено проектите са различни и показателите, спрямо които оценяваме дали сме били успешни, биха могли да варират. Като цяло внимаваме за няколко основни – дали проектът е постигнал главните си цели, дали всички дейности са изпълнени в договорените със заинтересованите страни срокове, дали бюджетът е бил управляван и оползотворен според очакванията. Качеството на изпълнение е от огромно значение за нас, тъй като сме компания, предоставяща услуги, и то би могло да ни разграничи от конкуренцията на пазара. Активно се фокусираме и върху удовлетвореността на заинтересованите страни, като тук визирам както клиентите, така и хората от нашите екипи, тъй като успехът ни е пряко зависим от тяхната лична ангажираност. За целта следим вътрешен и външен NPS (Net Promoter Score). Обръщаме огромно внимание на клиентските ескалации, които се стремим да поддържаме до възможен минимум с добър stakeholder мениджмънт. Съвкупността от всичко това определя дали даден проект е бил успешен за нас.

Преди време беше споделил това:

“Иска ми се да вярвам, че сме на път да реализираме амбициозната цел, която си поставихме – да създадем общността на едни от най-добрите project мениджъри, бизнес анализатори и продуктови мениджъри на пазара. Всъщност в професионално отношение това са и сферите, в които имаме отлична експертиза и за които сме устойчив и надежден партньор на нашите клиенти.“

Новополучените награди карат ли те вярваш, че целта е постигната?

Победата на Scalefocus в категорияте PMO на годината засилва ангажимента на компанията и в частност на нашия екип да следваме своите ценности, а именно: We make an impact, We achieve more together, We take on responsibility, We never settle. Признанието за Иновативен проект на годината ни мотивирада продължаваме да предоставяме въздействащи решения, които отговарят на променящите се нужди на клиентите ни.

Вярвам, че една цел е постигната само когато спреш да мечтаеш за нея. Нека приемем наградите като важен milestone по пътя към най-доброто, което тепърва предстои. За мен ще бъде чест и удоволствие да го открием заедно.