+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+23 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Пламен Цеков от Scalefocus: Говорим общия език на бизнеса и технологиите и гледаме в бъдещето

Scalefocus, компанията, фокусирана върху доставка и интеграция на иновативни технологични решения в областите Digital, Data и Cloud, отбелязва прогрес и през 2021 с отварянето на новo офис пространство в Скопие, където компанията оперира от 2019 г. Въпреки възприетия за цялата организация модел за работа от разстояние (Work From Everywhere), местният офис бързо набира скорост в развитието си и днес там работят почти 100 специалисти.

Първоначалният план на компанията е тази бройка да се утрои до 2025, но съдейки по тенденцията на разрастване, има реален шанс това да се случи година по-рано, казва Пламен Цеков, председател на борда на директорите на Scalefocus. Според него най-ценното в разширяването с нови локации е намирането на техническия талант във всяка точка и въвличането му в разработването на високотехнологични решения по международни проекти.

Пламен е не само съосновател и председател на Борда на директорите на Scalefocus, но и член на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Доказал се е като движещ фактор в развитието както на прохождащи стартъпи, така и на мултинационални организации. Близо двайсетгодишният му технически опит го прави експерт в областта, а предприемаческият му дух диктува IT дигиталната трансформация за по-добро бизнес развитие на партньорите и клиентите на компанията.

Каква е визията за развитие на Scalefocus? Към кои точки по света се разширявате и каква стратегия се крие зад това?
Пламен Цеков

Пламен Цеков: В дългосрочен план целта е Scalefocus да се превърне в още по-голяма международна компания с още по-силно присъствие извън България, за целите на търговските операции и производство. Нашата мисия е да ангажираме в проектите си най-добрия технически талант, без да си поставяме локални ограничения, и по този начин да предоставяме все повече добавена стойност и иновативни решения на нашите клиенти.

Scalefocus има офиси не само в София, а и в други български градове (Варна, Бургас, Пловдив), а наскоро открихте офис и в Скопие. По какъв начин привличате местните специалисти да се включат в екипите за една нова локация?

Пламен Цеков: Привличаме ги чрез възможността да работят по много и най-различни международни проекти, с най-новите софтуерни технологии, без да има нужда да сменят града или дори държавата, което беше обичайна практика през предишното десетилетие. Това, което предлагаме като организация е уникална възможност за кариерно развитие в една подкрепяща среда, чрез постоянно учене от колеги, мениджъри, клиентите в проектите и други допълнителни форми за технологично и бизнес усъвършенстване. Всеки наш колега има равен старт, без значение в коя локация е. Всичко зависи от амбицията, индивидуалната мотивация, уменията и резултатите и как човек успява да ги развива във времето.

Какви са очакванията ви за новия офис в Скопие и как ще допринесе за развитие на местната IT екосистема?

Пламен Цеков: Открихме първия си офис в Скопие, в края на 2019 г. и първоначалните ни очаквания бяха да достигнем 300 човека до 2025. Въпреки забавянето от миналата година, благодарение на целия екип, който работи по развитието на локацията и бизнес възможностите, в момента офисът напредва толкова добре, че изглежда реалистично да постигнем този екип година по-рано.

Съвсем скоро ще имаме стотния си колега в Северна Македония и не спираме да се впечатляваме от качеството на таланта, който намираме там. Това напълно отговаря на високите стандарти, които сме заложили още при сформирането на първия екип на компанията преди 9 години.

Смятаме, че допълнително допринасяме за развитието на местната екосистема и чрез международните проекти, стандартите и култура на работа, които са характерни за Scalefocus. Прилагаме и практиките си от България по отношение пазара на труда и активното инвестиране в знания и умения.

Интересно е, че сме една от първите компании в Северна Македония, която предлага на служителите си персонализиран пакет социални придобивки. Scalefocus Academy е първата академия, която предложи безплатно практическо обучение на младите таланти. Няма да е преувеличено, ако кажем, че с въвеждането на добрите практики, натрупани през годините, Scalefocus ефективно допринася за развитието на местната бизнес среда. Това е високо ценено от колегите от академичната и професионална общност и сме изградили много партньорства. Както в другите офиси, така и в Северна Македония колегите имат възможност да работят дистанционно, което ни дава възможност да привличаме хора и от градове, в които все още нямаме фиксирана офис локация.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Мислите ли за нов регион за развитие в България?

Пламен Цеков: В момента отварянето на нов офис в България по-скоро не стои на дневен ред. Днес всеки наш служител може да работи от който град пожелае, стига да има добра комуникация и връзка с екипа си. Запазваме офисите си като място за общуване и срещи, и подкрепяме колегите да ги използват, за да прекарват време заедно. В същото време имаме кандидати за работа от цялата страна, като не очакваме започването на работа да е свързано с релокация. Това, което активно разглеждаме е отварянето на нови локации извън България, така че да имаме достъп до още повече талант и да изградим още по-силна международна култура.

Проектите, по които работите често са мащабни, каква е колаборацията между екипите от различни локации?

Пламен Цеков: Всеки един от по-големите проекти включва специалисти от различни офиси. Пандемията ни научи на ефективна виртуална комуникация и работа от всяка точка, включително от места, където нямаме офис. В началото на лятото усетихме колко много ни е взела виртуалната комуникация по отношение на истинския човешки контакт. Това, което напоследък поощряваме все повече са физическите срещи между екипите и временната работа от офис, различен от основния – например на гости на колегите в друг град за седмица-две. Даже имаме „вътрешно-заводско“ предизвикателство – награди за колегите, които съберат печати, за това, че са прекарали време във всички офиси, включително и този в Скопие.

Предстои ли българските екипи да работят с техните колеги от Скопие по общи проекти? По какъв начин ще са разпределени ролите и каква ще бъде организацията?

Пламен Цеков: Имаме много добра комуникация между колегите от България и Северна Македония. Най-хубавите моменти са споделените, когато се събираме повече хора в някоя от двете локации. Често ме питат дали няма някакво напрежение заради политическата обстановка. При нас усещане за напрежение няма. Ние говорим езика на бизнеса и технологиите, гледаме в бъдещето, а не интерпретираме историята. Ако двама колеги не могат да се разберат единият на македонски, а другият на български, се разбират на английски и работата продължава.

В момента в Скопие изграждаме все повече мениджърски капацитет и както във всяка международна компания, ролите на хората зависят от персоналните им качества и постигнати резултати, а не от това в коя страна работят и какъв е цветът на паспорта им.

Scalefocus е от компаниите, които влагат много за обучението на своите служители. Съществуват ли академии, които са обединяващи между всички локации? Как всъщност се грижите хората от всички офиси да имат еднакъв достъп до обученията, които предлагате?

Пламен Цеков: Всеки служител на Scalefocus, без значение в кой офис е, има равен достъп до вътрешни и външни обучения, подходящи за съответния етап от развитието му – технологични, сертификационни, soft skills. HR екипът ни разработи няколко собствени паралелни програми, които са съобразени с новата реалност на хибридно изпълнение и стават все по-разпознаваеми сред колегите. Все повече се набляга и на мениджърските обучения, за да можем да постигнем единен стандарт в управлението на кариерния растеж, но също и в отношенията с клиентите и партньорите ни.

Scalefocus Academy направи стъпка, провокирана от пандемията и се реализира изцяло дигитално с ментори и участници от всички локации, включително Северна Македония.

Ако искате да бъдете част от компания с международни проекти и да развивате своя потенциал във високотехнологична среда, можете да разгледате всички свободни позиции на Scalefocus тук.