+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+56 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

ГрафИТи културата в офисите на Scalefocus

*Текстът е предоставен от Scalefocus

За никого не е тайна, че технологичната индустрия разчупва стереотипите не само в работните процеси, но и в офисните си пространства. Потвърждаваме това схващане с помощта на една от водещите IT компании у нас, Scalefocus, която интегрира в основите си жизнена и неочаквана субкултура, предизвикваща условностите и добавяща креативност към иначе монотонната среда. Това се случва чрез графити културата в офис зоните по всичките им локации.

Когато слезете от асансьора и влезете по коридорите на офиса, сте посрещнати от калейдоскоп от цветове, сложни дизайни и провокиращи мисълта послания, разпръснати по стените. Нека се потопим в тази завладяваща пресечна точка на изкуство и технологии, изследвайки как графитите са намерили своя дом в работните пространства на Scalefocus.

Неочаквано добра комбинация: Графити и IT

Графитите отдавна се свързват с бунтарски израз и градски пейзажи. Тяхната миграция в стерилния свят на корпортивните офиси може да изглежда необичайна на пръв поглед, но има поетична синергия между двете. Точно както програмистите на Scalefocus огъват и нарушават правилата на традиционното програмиране, за да разработят иновативни решения, графити артистите предизвикват обществените норми чрез своите ярки творения. И двата свята изискват вродено чувство за креативност, и способност да се мисли отвъд обикновеното, което прави Scalefocus офис пространството неочаквано, но същевременно подходящо платно за уличното изкуство. Именно тази връзка между двата свята се поддържа вече над 11 години или, иначе казано, от отварянето на първия офис на компанията.

Заслугата за това се дължи до голяма степен на хората, които са част от Scalefocus от началото ѝ. Един от тях е Ники Бизев, Technology Team Lead в работно време и графити артист в свободното си такова, а вече над 7 години е и гид към инициативата Sofia Graffiti Tour. Именно той е връзката и с едни от най-успешните български графити артисти, чиито уникални произведения красят стените на Scalefocus.

В София имаме платна на Nasimo, а в Бургас, Варна и Пловдив има колаборация с местните екипи. Placemaking е инициатива, целяща да създаде цветни кътове в духа на уличната култура. Етапите са няколко, като във всеки от тях се разчита на активното участие на служителите. Тръгва се от събиране и гласуване на идеи какви да са темите на визуализациите. След това се създават дизайните, отпечатват се контури, които се поставят на предназначените за целта стени в офиса. Накрая идва и съществената част – цветовете. Всеки в офиса има свободата да хване четките и спрейовете, и да даде своя принос към общата творба.

Разчупване на монотонността

В Scalefocus смятат, че работата им е достатъчно сериозна, за да бъде такава и работната обстановка, затова решението с инкорпорирането на уличното изкуство внася нужната свежест, превръщайки я в динамично и ангажиращо пространство. Живите цветове и сложният дизайн инжектират енергия в заобикалящата среда, карайки служителите да се чувстват по-мотивирани и вдъхновени. В среда, която процъфтява в иновациите и нестандартното мислене, този изблик на креативност има положително въздействие върху общото настроение и производителността на работната сила. С годините това се доказа и като добра тиймбилдинг практика. След организиран вътрешен уъркшоп през миналия юни, най-популярният македонски графити артист Drash създаде 7 платна по идеи на колеги от Скопие. Освен с предложения за визуализация, колегите имаха възможност сами да хванат флаконите и да се развихрят върху офисните стени.

ПРЕДИ
СЛЕД
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Израз на индивидуалност

Графитите в офисите на Scalefocus са повече от просто естетическо допълнение, те са форма на себеизразяване както за артистите, така и за служителите. Тех специалистите ни работят предимно в среда на сътрудничество, която е силно структурирана. Графитите им предлагат начин да се освободят от сковаността и да покажат своята индивидуалност. От кодиращи вундеркинди до ръководители на проекти, всеки намира частица от себе си в тематичното изкуството, което краси стените.

Насърчаване на чувство за общност

Тъй като графитите се разпростират в цялата офисна част, те насърчават чувството за общност и приятелство сред хората. Превръщат се в начало на разговор, обща нишка, която свързва хора от различни отдели и локации. Това усещане за единство подобрява работата в екип и още повече насърчава работната култура на сътрудничество.

Scalefocus взимат този добър пример и го изнасят и извън офисите си. По традиция всяко лято организират Scalefocus Summer Fest, на който събират всички хора от всички локации на едно място с цел сплотяване на екипите. Тази година пренесоха традицията си в Боровец, където организираха и графити уъркшопи на открито под насоките на Ники Бизев. Колегите имаха свободата да експериментират с цветни спрейове и специално подготвени платна, развихриха се и си колаборираха при създаването на новите офис декорации.

Друга инициатива, свързана с темата, която подкрепят и припознават като своя, е книга с проектозаглавие „Sofia Urban Art”. Това ще бъде първата българска книга за градско изкуство, съчетаваща интервюта, разкази и архивни снимкови материали. Разделена е на глави, проследяващи историята на софийската графити и стрийт арт култура от началото на 90-те години до днес. Основната идея на книгата е да обясни как се е развила графити културата в София и да говори за някои от интересните местни специфики. Книгата е планирана да бъде публикувана през ноември 2023 г.

Бъдещето на графитите в IT работните пространства

Тъй като връзката между технологията и изкуството продължава да се развива, културата на графитите в офис зоните на Scalefocus със сигурност ще продължи традицията си. От компанията приемат тази форма на изразяване, припознават в многообразието на своята работна сила и признават значението на насърчаването на творческа среда. Докато се стремят да се освободят от рамките и да празнуват иновациите, графитите ще имат своето място в света на Scalefocus.

В заключение, това е повече от просто изкуство по стените; това е свидетелство за човешкото желание за творческа изява и индивидуалност. Чрез сливането на световете на технологиите и изкуството компанията не само подобрява работните си пространства, но и насърчават по-жизнена и свързана работна сила. Динамиката в работата и развитието на технологиите изразяваме и чрез обновяването на графитите в офиса, ъпдейтваме се на всички нива.

Така че следващия път, когато се озовете в офис на Scalefocus, отделете малко време, за да оцените артистичността, която вдъхва живот на дигиталното царство. Защото може да се окаже, че сте едновременно на работа и на изложба.