+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

78-7 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Scalefocus Academy цели да развива младите IT таланти

Говорим си с Красимир Костадинов – Chief Technology Officer, и Надежда Петкова – Operations Manager, които са едни от главните действащи лица в Scalefocus Academy, заедно с менторите и тюторите, последните от които вършат същинската работа с обучаемите. Инициативата, цели да помогне на хора с интерес към софтуерното инженерство и теоретични познания в сферата, да добият практически опит и започнат кариерата си в IT индустрията.

Разкажете ни накратко как започна всичко?
Красимир Костадинов

Красимир: Scalefocus Academy (SFA) e образователна IT платформа, която стартира дейността си в Бургас през 2019 година. И оттогава досега има 4 успешни издания. Започнахме от Бургас заради добрия микроклимат, създаден от местната IT общност, както и заради наличието на 2 университета и партньорството с Община Бургас. А планът за развитие включваше провеждане на паралелни Академии в четирите локации, в които Scalefocus има офиси.

Предизвикателствата започнаха с началото на пандемията и обявяването на локдауна в деня, когато трябваше да се проведе първият изпит в Пловдив. В рамките на 2 часа се наложи да преработим напълно формата и графика на цялата Академия – от планирано присъствено обучение и изпити преминахме в изцяло онлайн формат. Справихме се напълно успешно, като още същата вечер се видяхме онлайн с участниците и не изпуснахме нито една от планираните срещи.

Как беше приета трансформацията от участниците, имайки предвид краткия срок, в който това се е случило?
Надежда Петкова

Надежда: Един от успешните участници в първото издание на Академията е Цвета Бозова, която може да разкаже за транформацията, която претърпя Академията в рамките на няколко часа. Цвета беше част от Java технологичен трак, а и най-активна в преглеждане на обучителните материали, които предоставяме на курсистите.

Цвета: Когато преминахме към онлайн срещи, първоначално за мен беше странно, тъй като предпочитам личния контакт. Не беше обаче трудно да се приспособя и предизвикателството се оказа полезно за развиване на умения за работа във виртуална среда, което се случва много често и в реалния бизнес, и в работата по клиентски проекти. Колегите от Академията се справиха блестящо и всичко беше организирано бързо и изключително професионално.

Цвета, какво е за теб SFA? С какво е по-различна и защо избра именно тази Академия?
Цвета Бозова

Цвета: SFA за мен беше възможност да развия себе си. Възможност да натрупам практически умения, които да ми помогнат успешно да стартирам кариерата си в IT индустрията. Възможността да работя с ментор беше безценна. SFA предлага точно това – лично отношение и напътствия за развитие.

Още една причина да избера SFA е концепцията за преподавател. Той полага основите, но очакването е ние да бъдем самостоятелни, особено през първите 2 месеца.

Това, което е наистина интересно и оставя много трайни спомени, е последният месец по време на екипния проект. За всички нас това беше изключително неизследвано поле и се сблъскахме с много непознати концепции. Дори не знаехме как да започнем работата по проекта.

Атмосферата на SFA е изградена с цел да насърчава задаване на въпроси, екипен дух и отдаденост на това, което правиш.

Как се кандидатства? Какъв е процесът за прием в Академията и какви знания са необходими?

Процесът на кандидатстване е лесен и изцяло онлайн. Всеки кандидат попълва формуляр, а след това минава през тест за теоретични познания по програмиране и ниво на владеене на английски език, който да оцени обективно нивото на заявяващите участие. Успешните кандидати преминават през кратко събеседване с колеги от техническите ни екипи и отдел Човешки ресурси.

За да станете част от SFA е нужно да имате знания. Нашето очакване е всеки кандидат да е преминал обучение и да се чувства комфортно в четири тематични направления: основи на програмирането, обектно-ориентирано програмиране, алгоритми и структури от данни. Обучението в Scalefocus Academy продължава 90 дни, като курсът е доста интензивен, затова наличието на базови знания е предпоставка за успешно завършване на Академията. Това обаче не бива да притеснява кандидатите. Винаги започваме със задание, което е лесно за разбиране и разписване и при всяка следваща тема знанията градират върху същото това приложение.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Кой обучава участниците и какви задачи са поставени пред обучаващия?

Обучението продължава 90 дни, като три пъти в седмицата след 18:00 часа са организирани срещи между курсистите и техния преподавател. Този човек играе ролята на ексурзовод в света на технологиите. За всяка среща има предварително дефинирана и подготвена тема, като задачата му е да подготви обучаемите за темата, да положи основите, за да могат те да продължат да я изучават не само теоретично, но и практически.

Един интересен елемент от обучението е т.нар. задание. Интересно е, тъй като ние не даваме домашни работи. Нашата цел е да научим всички да работят с документи и задания във вида, в който биват получавани от всеки един софтуерен инженер. Да, често липсва информация, но това е напълно тенденциозно и направено с цел участниците да свикнат да задават въпроси.

Освен теоретични и практически умения, в Академията развиваме и меките умения на участниците – добър пример за това е работата в екип. През третия месец от курса всички участници се разделят на екипи (scrums), които работят върху общо задание. Ролята на преподавателя тук е водеща, негова е задачата да организира екипа максимално ефективно, така че курсисти с различно ниво на подготовка да постигнат целта в изцяло виртуална среда.

Освен преподавателя, курсистите разполагат и с ментори – наши колеги от Scalefocus с опит и желание да работят с младите IT таланти, да ги напътстват и да им дават обратна връзка. Работата с участниците в Академията е ползотворна и за самите ментори, които изграждат уменията си за работа с хора и в този смисъл имаме една истинска win-win ситуация.

Какво прави SFA различна от другите Академии в страната?

Красимир: Едно от най-често срещаните предизвикателства пред начинаещ млад човек е разликата между изучаваното в университета и изискванията на работодателите. Целта на SFA не е да замести университетите, всъщност ние искаме да постигнем точно обратното. Нашият стремеж е да се включим активно в процеса по изграждане на таланта, като стъпваме върху теоретичните познания, които се получават в университетите в България. Оттам насетне повеждаме участниците по пътя към технологиите, които ще им бъдат необходими, за да могат да се чувстват ефективни, знаещи и можещи в първия си проект.

Друго, което отличава SFA, са нашите ментори и преподаватели. Те са основната движеща сила на Академията и тяхната отдаденост е това, което ценим най-много.

Всеки един замесен в тази инициатива е възприел образованието като своя мисия. И това далеч не са просто думи. Някои от нас са започнали кариерата си като преподаватели и по-късно са започнали активно да програмират. Други са предпочели обратния път – започнали са да програмират и в даден етап от кариерата си преценяват, че искат да помогнат по начина, по който на тях им е било помогнато в началото.

Как изглежда SFA в цифри? С какво искате да се похвалите?

SFA стартира през есента на 2019 година. Оттогава са минали 4 издания, за които сме имали над 8000 кандидати. От тях сме приели за обучение 100, като половината са вече наши равностойни колеги и се развиват успешно, израствайки като специалисти в компанията.

И накрая, какво се случва след края на Академията? Как завършва обучението и как се определя кой кандидат е успешен?

През последния месец участниците работят в групи върху едно задание. След края на предвиденото време се организират серия от срещи с колеги, чиято цел е да определят каква е скоростта на учене на всеки участник, колко време е нужно да има помощ от ментор и какво е нивото на мотивация. Вярваме, че един силно мотивиран човек е способен да се справи дори с най-тежката теория. А нашата мисия е да намерим точно този човек, да му посочим пътя и да го подкрепяме в начинанието му.

Ако искаш да научиш повече за Scalefocus, можеш да разгледаш свободните позиции на компанията тук.