+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

66-56 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как ROITI постига баланса между приятелска работна среда и разрешаване на значими енергийни предизвикателства

Текстът е предоставен от ROITI

ROITI е българска full-service консултантска компания, насочена към клиенти в сектора за търговия с енергия – както такива на ръба на дигиталната трансформация, така и водещи в нея. Изграждаме, внедряваме и поддържаме стандартни и персонализирани технологични решения за търговия със стоки, управление на риска, оптимизиране на активи, отчитане, планиране и логистика. Работим с някои от най-големите компании в индустрията в Германия, Австрия, Швеция и Чехия.

Десет години след като Венцислав Топузов (CEO) и Любомир Йорданов (CFO) създават РОИТИ като малък консултантски бизнес, компанията не спира да се развива. Екипът надхвърля 90 експерти в различни области, а проектите, в които участва, са сред най-значимите в сферата на енергетиката.

В тази статия Христина Танковска, Маркетинг експерт, и Георги Топалов, Cloud Software Engineering Team Lead, споделят впечатленията и за ROITI “от кухнята”.

Кои са уникалните силни страни на ROITI?

(Христина) РОИТИ се отличава със силна работна култура, която се основава на открито и приятелско отношение между служителите. Хората са честни и уважителни един към друг и сред ценностите ни ключово присъствие има доверието. Вярваме, че когато подходим с доверие, човекът отсреща отвръща с максимума от себе си. Именно тази настройка позволява хибридният ни модел на работа да процъфтява. Липсата на микромениджмънт предразполага към инициатива и отговорност от страна на служителите.

Друго силно предимство на РОИТИ е нишовият сектор, в който е ситуирана. Комбинацията от технологични и бизнес познания е ключова за ценността на нашите служители и е високо ценена от клиентите.

Коя е любимата ти част от работата в ROITI?

(Христина) Ценя високо етиката, прозрачността и споменатото вече доверие, които преобладават в работната обстановка на ROITI. Нашата проактивна насоченост се изразява не само в служителите, но и в мениджмънта – всички сме отворени за нови предизвикателства и постоянно търсим начини за подобрение на процесите си.

Планинските походи заедно, филмовите вечери в офиса и това, че винаги ще се намери някой, с когото да проведеш интересна дискусия, определено също допринасят за разбирателството и сплотяването ни.

Конкретно за Маркетинг длъжностите, за които отговарям, бих споделила, че мотивираща за мен е свободата. Новите идеи са добре дошли, мнението на човек се чува и уважава и това е предпоставка към развитие на маркетинг процесите.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Разкажи ни малко за технологичния стак, който ползва департаментът ти.

(Георги) В департамента ни имаме опит главно с три езика и съпровождащия ги уеб фреймуърк – Java + Spring, C#, .NET + ASP.NET и Python + FastAPI. По-рядко се случва да използваме TypeScript + Angular и Kotlin + Spring. В зависимост от проекта допълваме с различни технологии за data storage, комуникация и хостинг. Например за Market data management системи използваме SQL (MS SQL, PostgreSQL/Timescale) и NoSQL (Cassandra, Mongo) бази. За Algorithmic trading market access пък заместваме базите с real-time технологии като Kafka, RabbitMQ и ZeroMQ. Във всеки случай, хостингът се случва в някое CSP, най-често Microsoft Azure и AWS. Тук пак спрямо случая, за леснота може да предпочетем serverless предложенията или ако искаме повече контрол и оптимизация на разходи – Kubernetes.

Коя е любимата ти част от работата в ROITI?

(Георги) Бих казал културата и хората на ROITI, но тъй като Хриси вече зачеркна тази точка, аз бих обърнал внимание на проблемите, които решаваме.

Енергийният сектор е един от най-критичните в света, което стана ясно изразено в последните две години. Той комбинира в себе си финансовите пазари с физическата реалност. Акции и крипто могат да се купуват и продават без ограничения, но в търговията с енергия не е така. Например всеки произведен мегават електричество трябва да се консумира на момента. Все още няма решения за складиране на енергия на държавно ниво, което означава, че електропреносните мрежи трябва да се балансират много внимателно. Всичко това води до много интересни и важни оптимизационни проблеми, които трябва да транслираме до софтуерни решения.

В една продуктова компания е много вероятно да работиш с еднотипен проблем, което може да доскучае. Като консултантска компания, ние имаме достъп до клиенти с различни проблеми и технологични стекове. Съответно хората ни имат сравнително лесен достъп до нови интересни проблеми и технологии. Аз лично съм имал късмета да работя с почти всички технологии, които споменах по-рано, включително и трите езикови стека.

Explore more

Виж
SAFe обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Groovy обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
GitLab обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Spark обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Кой е най-вълнуващият проект, по който работиш, или си работил?

(Георги) Екипът ни в момента има 10 различни проекта при 3 клиента. За мен лично algo trading системите са сред най-вълнуващите проекти и имам щастието да работя в един от двата такива проекта. Комбинират нуждата от low-latency и 24/7 uptime, което изисква доста детайлно познание на всички технологии по веригата.

Като екип обаче бих казал, че най-голямото постижение е реимплементацията на системата, която е отговорна за предвиждането на производството на всички ВЕЦ-ове в Швеция. 40% от електрическия микс на държавата е от точно такива източници, така че може да си представите колко е отговорно тази система да работи точно и да е винаги на разположение. Съществуващата система (Java desktop приложение, хостнато в Citrix) беше доста трудна за поддръжка и ъпдейтване поради множеството Legacy технологии. Само за една година (и 3 месеца преди договорения краен срок) колегите успяха да въведат системата в сегашното десетилетие, използвайки Spring, Angular, Kafka, PostgreSQL, хостнато в AKS, и в продукционна експлоатация без забележими проблеми от клиентска страна.

Към момента, за 10-те години, в които ROITI съществува и се развива , компанията не само се налага на пазара, но и процъфтява, като същевременно задържа ценностната си система и култура, зародили се още в самото начало. И тъй като една от общо шестте ни ценности е Adventure, ние сме винаги готови за нови приключения.