+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

103+41 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какъв е фокусът на Team лидера Цвятко и софтуерния инженер Атанас в Resolute Software?


„Бутикова консултантска IT компания”? Чували сме за много такива. Обикновено до 100 души персонал, специализирани в определена ниша от дигиталната вселена. Дотук Resolute Software напълно отговарят на дефиницията със своите малко над 50 служители и консултантски услуги в областта на дигиталната бизнес трансформация. Но след разговора ни с Цвятко Конов, Engineering Team Lead, и Атанас Василев, mid-level софтуерен инженер, определението „бутиков” придобива ново, неочаквано и със сигурност фокусирано измерение.

Модернизирани системи за обществена сигурност, неонатология и още

„Предишната компания, в която работих, имаше нужда от консултантска услуга и се обърнахме към Resolute Software. Те любезно ни отказаха, защото не отговаряхме на изискванията им. Стана ми странно как така казваш „Не” на потенциален клиент, но след като дойдох в компанията, разбрах как.” Това е първата среща на Наско с Resolute Software, а две години по-късно е част от екипа на Цвятко. Те модернизират система на водещ американски вендор на софтуер за обществена сигурност, който полицейски управления, съдилища и ФБР използват за докладване на инциденти, проследяване на доказателства и обиски.

В сектора на отбраната Resolute Software разработват решение за визуализация на военни съоръжения и позициониране на обекти в реално време (клиентът отново е голяма американска компания), а в здравеопазването изграждат софтуер за европейска организация, който болнични отделения по неонатология използват за детайлно проследяване на здравното състояние на малките пациенти. Отскоро работят и по проект за една от големите логистични фирми в страната.

Екипът на компанията има кристално ясни критерии дали ще запретне ръкави над даден проблем и с кого иска да работи. „Всичките ни проекти са в значими индустрии и затова не са свързани с популярните портфолио сайтове и е-търговия, а с високата им степен на трудност, стандарта на имплементация и самото изпълнение. Даваме нишови решения на сериозни проблеми, с които другите преди нас не са успели да се справят. Ето защо клиентите се обръщат към нас.”

Цвятко Конов,
Engineering Team Lead

Цвятко уточнява, че обикновено това са средни или големи компании, които са останали с лош послевкус и неразрешен докрая проблем от предишни изпълнители, в резултат на което започват да търсят партньор за софтуерна разработка. „Ние сме една от малкото компании, които могат да предложат нишово обслужване на световно ниво.”

Фокус, фокус и пак фокус

Наско е в компанията от едва няколко месеца, но за него това е думата, която описва Resolute Software най-точно: „Фокус върху конкретната област, в която да сме експерти, върху проекти и клиенти, както и фокус върху посоката, в която искаме да се развием като специалисти.” Този фокус им гарантира и че ограниченият ресурс, наречен „време”, не изтича през пръстите им. „Когато имаш конкретна цел и знаеш къде да стигнеш, не се разпиляваш. За да цениш времето си, трябва да правиш нещата в точния момент и в правилната последователност. Това се постига с планиране, приоритизиране и усет, които идват с опита.”

Атанас Василев,
Software Engineer

За Наско средата, в която работи, е изключително важна, а в Resolute той намира невероятна екипна култура и предприемачески дух. „Цени се обратната връзка и ако нещо не ти харесва или смяташ, че търпи подобрение, веднага можеш да говориш с прекия си ръководител или с Вели и Христо и проблемът се решава бързо. Възможността да съм сред толкова опитни и можещи хора като Цвятко ме прави истински щастлив. Това са хора, от които научавам страшно много както за работата, така и за живота.”

Това, което Наско учи в реална бизнес среда, веднага споделя със своите студенти във ФМИ към Софийския университет, където е асистент. Ключовата ценност, която се опитва да им предаде, е да бъдат проактивни и да търсят нови възможности точно там, където другите вече са се отказали. Звучи ви познато? Вижте отново с какви клиенти и по какви проекти работи Resolute Software.

Колко ситно може да е едно сито?

Другото, което прави Resolute Software бутикова компания, са хората, защото те преминават през детайлен процес на селекция. Цвятко обяснява: „Имаме целенасочен начин на подбор и целият recruitment процес е по-различен от този, който се среща в стандартните софтуерни компании. Обръщаме внимание не толкова дали си най-добрият в дадена сфера — да, ти трябва да можеш да решаваш сериозни проблеми, но всяко умение се придобива. Важното за нас е дали имаш желание да се предизвикваш, да учиш нови неща и да държиш да се обграждаш с хора, които обичат да правят същото.” За целта всички преминават през специални личностни, IQ и EQ тестове, за да може компанията да намери съмишлениците, с които всеки да се чувства добре.

Следва същинското запознаване с компанията и работата — история, ценностна система, планове за развитие, както и достъп до богата библиотека от вътрешни материали. „Това, което ми направи огромно впечатление, беше човешкото отношение. Вели и Христо са хора като всички нас, няма и нотка надменност, въпреки че са постигнали толкова много.” Наско остава впечатлен и от факта, че не му казват по какъв проект да работи. Вместо това спокойно се запознава с всички лидери на екипи, за да разбере какви предизвикателства борят, и така сам избира проекта и екипа, в който да се чувства най-добре.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Занаят не се учи, а се краде

Опитът на компанията се оказва най-добрият учител и за целта Наско следва персонален план на развитие — къде точно да се фокусира и какъв да е пътят, който да извърви, за да надмине себе си. Но само това не стига: „Фен съм на проактивното учене и не чакам някой да ми поднесе нужните знания на тепсия, за да се развия в сферите, в които имам интерес.” Освен това вярва, че занаят не се учи, а се краде и точно това прави той — не изпуска от очи Цвятко и следи как се управлява времето, как се комуникира с клиенти и как се ръководи екип и цял проект. „Имам възможността и да наблюдавам как се изгражда софтуерна компания с екип, който гребе в една и съща посока.”

Цвятко споделя и малко повече за това как минава денят на програмиста в Resolute Software. „Ако си junior, ти си по-малко ефективен към клиента, трябва да учиш много повече и голяма част от времето ти ще отива в тази посока — четене, експериментиране, тестване и питане. Ако си senior, това означава, че си много продуктивен в една от нашите core технологии и тогава времето, в което работиш активно по даден проект, е по-голямо”. Според него, за да станеш наистина експерт в компанията, отнема поне три години, защото senior не е просто титла, а „майстор, който използва правилно всички инструменти”.

Свободни точки, а не спешни позиции за попълване

Към момента Resolute Software имат обявени близо 20 свободни позиции за разработчици в React, Angular, .NET и други. „Работим с няколко основни технологии, в които сме експерти, и с няколко сателитни, които допълват решаването на конкретни проблеми. Тъй като целенасочено намираме предизвикателства, за да се развиваме като кадри, търсим и хора, които искат да се сблъскват с интересни казуси, да учат и да бъдат на нивото, което биха очаквали да намерят в най-добрите компании не само в България, но и в целия свят”, обяснява Цвятко.

Запълването на тези свободни места обаче не е на всяка цена, тъй като компанията има контролиран и ограничен растеж на екипа си. „Ще се спрем на определен брой експерти, затова не казваме, че имаме нужда от нов екип, а 20 свободни точки, за които да намерим най-добрите специалисти. Въпросът не е колко хора искаме да наемем, а кой ще пасне”, уточнява Цвятко. Освен това, когато създават нов екип, първо се оглеждат за наличен потенциал вътре в компанията и ако има такъв, изграждат нужните умения за съответната роля.

Запълването на свободните роли се усложнява и от факта, че инженерите в Resolute Software не са само програмисти, а и „консултанти”, както се наричат вътрешно. „Ние не се занимаваме само с кодене, но и комуникираме с клиента, обсъждаме решения с него. Така че освен да владееш даден програмен език, трябва и да умееш да общуваш, да стъпиш в обувките на клиента, да преценяваш нещата и от бизнес гледна точка. Затова всеки, който мине школата на Resolute Software, придобива огромен набор от умения и се научава да вижда голямата картина. Тук мога да получа всичко нужно, за да мога някой ден да създам свой собствен успешен бизнес”, коментира Наско.

Цвятко допълва, че Resolute Software държат на това всеки, който работи по даден проект, да има директен контакт с клиента: „Нямаме практиката клиентът да не вижда кой решава проблема му. Във всеки един момент той знае какво се случва, кой и как го прави. При нас няма посредници и така добавяме най-голяма стойност за бизнеса.”

И тъй като би било нереалистично да очакват, че новите попълнения в компанията ще донесат със себе си и калейдоскоп от толкова много умения, историята на Наско ще се повтори — ще седнат, ще се фокусират и ще разработят с новия Resoluter индивидуален план, който да му помогне да се изгради като най-добрия „консултант”.

Ако това си ти, обичаш софтуерните главоблъсканици и не се спираш пред първата затворена врата, провери какви актуални позиции има Resolute Software в Job Board-a на DEV.BG.