+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

72-15 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

UNAK – визията на QaiWare за трансформация и стандартизация в плащанията

Емилиан Стоилков, изпълнителен директор и един от основателите на QaiWare, определя компанията като организация, променяща и подобряваща сектора на плащанията. Със своята иновативна платформа за оркестриране на разплащания UNAK, специалистите от QaiWare целят създаването на единна екосистема, достъпна за всякакъв тип бизнеси, които имат нужда от свои собствени разплащателни решения. Той ще ни разкаже повече за UNAK и неговата цел да създаде един по-добър и отворен сектор на финансовите разплащания за потребители и бизнеси.

Какво представлява решението UNAK?
Емилиан Стоилков, Изпълнителен директор и един от основателите на QaiWare

Нашето софтуерно решение е много иновативно от гледна точка на една индустрия, която исторически е изградена на основата на SaaS модела. UNAK е нещо различно – напълно сървърно приложение, което се инсталира и дава възможност на нашите клиенти да си изградят собствена payment система. Тоест UNAK е една основа на инфраструктура за изграждане на собствена payment система. Платформата е изградена като portable решение с лесна интеграция в различните бизнес инфраструктури при клиента. Друг голям плюс е, че за разлика от традиционният SaaS модел, има възможност да се използва чрез плащане на лиценз, а не за всяка транзакция, от нашите клиенти, което значително може да намали разхода при по-големи обеми.

Кои са най-силните страни на UNAK?

Според мен една от най-силните страни е фактът, че UNAK е обърнат към един друг сегмент от гледна точка на възможностите, като скалируемост, технологичен и бизнес риск, и времето за реализация на пазара, които предлага. Реално нашият продукт се конкурира не толкова с други SaaS решения, а по-скоро дава оптимално решение на глобални бизнеси, които имат достатъчно голям обем от работа и нужда от контрол и персонализации, че да им се наложи да си направят свой собствен payment софтуер.

А това, което UNAK прави, е да скъси пътя и времето именно до този тип бизнеси, както и да им предложи драстично намаляване на разходите и риска. Накратко казано, ние сме подходящи най-вече за бизнеси, които са стигнали до заключението, че вече е нужно да си направят своя собствена разплащателна система. Съответно това е и моментът, в който ние се появяваме и предлагаме посредством UNAK намаляване на риска, на бюджета, както и на технологичното време за въвеждане на разплащателната система.

Едни от най-големите и глобални брандове често стигат до момент, в който им е много трудно да намерят партньор, който да може да предложи адекватна услуга, приложима за много видове пазари. И във всеки един от тези пазари начините на плащане, регулациите, поведението на клиентите са различни. Така се получава ситуация, в която бизнесите трябва да имат множество отделни доставчици на разплащания – а UNAK им предлага възможността да си направят свой собствен, единен вътрешен начин за оркестриране на плащанията. Като най-лесен пример мога да посоча международни бизнеси като авиокомпаниите и автомобилните производители, където има сложни процеси в плащанията и обикновено работят с custom решения.

В момента с UNAK ние се опитваме да създадем нещо, което е уникално, поне в сферата на финансовите услуги – една отворена архитектура, която да може едновременно да позволява персонализации, но и практически решения за широк набор от проблеми в бизнеса. Представете си конструктор LEGO, който може да се нарежда по всякакво желание от нашите клиенти – именно по този начин работят различните модули на UNAK. Това само по себе си е една отворена екосистема, даваща възможност всеки бизнес да напише свой собствен модул, с който да обогати своята базова система. Според мен това е една от най-силните технически страни на UNAK. Съответно това е и технически много сложна за постигане цел, изискваща използването на най-модерните технологии и смея да твърдя – непосилна преди десет години.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какви нови технологии са използвани при създаването на UNAK?

В QaiWare използваме много голяма гама от технологии, като един от основните водещи принципи в разработката ни е агностичността – в момента UNAK е така конструиран, че неговите модули да могат да работят с почти всякаква инфраструктура. Тоест те не са свързани с конкретна база данни, а стъпват по-скоро на технологични парадигми. Идеята ни е по този начин да можем да достигнем до всеки един клиент, независимо от индустрията и конкретните бизнес изисквания. Основата на UNAK e именно тази модуларност, която е много близо до тази на microservice архитектурите, но е допълнена с patterns като CQRS, Google Zanzibar и други. Всичко това само по себе си е доста голямо предизвикателство, но в същото време е причина ние да предлагаме изключително висока добавена стойност чрез нашия продукт.

Можете ли да разкажете за интересни ваши клиенти, които използват това решение?

Нашите клиенти са едни от най-големите банки в света, едни от най-разпознаваемите брандове в автомобилния сектор, както и в e-commerce сегмента. Друг тип наши клиенти са тези, които искат да направят някакъв вид алтернативно разплащателно решение или затворена система – например ритейл, финтех, сървис компаниите и други. Всички те са custom решения и няма логика да излязат на масовия пазар, докато ние (чрез UNAK) даваме микроструктурата, така че те много бързо да достигнат до желания резултат.

Кои са основните предизвикателства пред UNAK?

За момента най-голямото ни предизвикателство е, че нашият стил е сравнително нов и ни трябва време, за да си създадем достатъчен “network effect” – да станем големи и разпознаваеми, за да можем да постигнем истинска промяна в индустрията.

Explore more

Виж
Azure Data Lake обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SharePoint обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
jQuery обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Shopify обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Какво е бъдещето на UNAK – как ще се развива и в какви направления?

Бъдещето е платформата да стане широкодостъпна и да спечелим много нови клиенти, да развием тази отворена екосистема, подобно на Magento например. Дори смея да твърдя, че UNAK е доста по-сложна технология от Magento.

По-дългосрочните ни цели са да покриваме все повече и повече казуси и нужди на бизнеса, така че да превърнем UNAK в решение, към което всички се обръщат, когато имат необходимост от framework за плащания и дългосрочно – за всякакви финансови услуги. Все пак моделът, който ние използваме, както и начинът, по който го създаваме, може да покрие огромна част от услугите, които предлага например една банка. Мечтата ни е да превърнем UNAK в технология, която дава стандартизация в сектора както е в телекомуникациите и мобилния интернет – достъпна и полезна и за потребители, и за бизнеси.

Научи повече за QaiWare, като разгледаш профила на компанията в Job Board-a на DEV.BG.