+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

109+1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

QaiWare постига изключително високо качество на работа чрез постоянни инвестиции в развитието на своите експерти

QaiWare стартира своето съществуване преди повече от 10 години в сферата на мобилните приложения. С течение на времето и с развитие на глобалните IT технологии, тя уверено навлиза във fintech сектора, работейки с клиенти като Mercedes Pay, Volkswagen Financial Services, Concardis и Paymill. Основните продукти и услуги на компанията са от сферата на разплащателния софтуер, транзакционните системи и инженерната архитектура на облачни решения.

Повече за пътя и цялостното развитие на QaiWare ще ни разкрият двама от нейните съоснователи – Олег Иванов и Васил Николов. Олег е COO и Head of Delivery в QaiWare, специалист с над 11 години опит в сферата, а Васил изпълнява длъжността на CTO и софтуерен експерт, но е преминал през почти всички ключови роли в компанията.

Да създадеш успешна компания

Историята на QaiWare е история на приятелство – четирима съученици от Немската гимназия остават заедно в своя професионален път. Те се пръскат по света, но стремежът на всеки един от тях да се развива в бизнеса и да гради нещо свое е това, което ги събира отново.

Васил Николов, CTO и софтуерен експерт

“В един момент, след като завършихме университети в Германия и Австрия, решихме да дадем шанс на една наша обща идея и да пробваме да я реализираме. И така вече 12 години се получават нещата. Трябваше да разширим светогледа си за бизнеса, за икономиката и за обществото. С течение на времето установихме, че едно профилиране на услугите дава предимство в бизнеса,” разказва Васил.

Васил Николов и Емилиан Стоилков (CEO на QaiWare) вече имат стартиращ опит в предприемачеството със създаването на свои собствени мобилни апликации. Именно тази начална експертиза помага във финалното създаване на QaiWare като част от fintech бизнес екосистемата. Началният фокус на развитие съвсем естествено е насочен към Германия и набирането на клиенти оттам. Следват много предизвикателства, но компанията достига до устойчив растеж с помощта на колеги и експерти, на които винаги може да се разчита.

QaiWare е изградена с помощта на хора, на които можем да се доверим и които са с нас от самото начало, все пак имаме служители с над 10 години стаж”, добавя Олег.

Един от първите и най-важни етапи в развитието на организацията е работата за популярния български уебсайт за видеосподеляне Vbox7 и техните мобилни приложения.

Олег Иванов, COO и Head of Delivery

“По онова време просто пуснахме запитване, харесаха ни и ни избраха за партньори. Бяхме не повече от десетина човека в компанията, но се справихме навреме и клиентът остана доволен, което ни даде и увереност”, разказва Олег. Този успех се превръща в доказателство за него и колегите му, че могат да се справят с всякакви предизвикателства.

Следва колаборацията с Concardis през 2014-та година. Concardis е един от водещите провайдъри на разплащателни услуги в Европа с повече от 30-годишна история и над 10 хиляди служители. Това сътрудничество и е важен елемент от успешното развитие на QaiWare. В партньорството компанията влиза с много сериозен екип, а с течение на времето се разраства до 20 човека и става един от основните доставчици на софтуерни услуги към Concardis.

“Изградихме си работните процеси, адаптирахме ги, успяхме да усъвършенстваме начина, по който имплементираме нашите решения, трупайки опит в този интересен и голям проект с много предизвикателства,” пояснява още Олег.

През 2018-та година идва и третият важен етап от развитието на QaiWare, а именно – навлизането на компанията в автомобилната индустрия. Започва се работа с Mercedes Pay и по-конкретно, разработка и изграждане на техните вътрешни разплащателни системи. Опитът, който експертите от QaiWare получават там, им помага да се концентрират изцяло във fintech технологиите и дигиталните разплащания.

Ентусиазъм и желание за работа

Според Олег една от отличителните черти на компанията е успешното култивиране на ентусиазма и желанието за работа във всички екипи и експерти. Те са изключително мотивирани и тяхната основна задача във всеки един момент е да се достави продукт, който отговаря изцяло на очакванията на клиента, а коректността винаги е на първо място. За Олег е от изключителна важност работата да бъде свършена професионално и с високо качество. Той дори споделя за клиенти, които не са виждали смисъл от QA и не са плащали за него, но въпреки това QaiWare са вкарвали специалисти с такава експертиза в проекта.

“Ние сме работили с много немски фирми, с много интернационални компании и за нас начинът, по който искаме да доставяме продукти, е ориентиран към цялостно и качествено изпълнение. В QaiWare водещ принцип е работата да бъде свършена на всяка цена” споделя Васил.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Съответно отношението към клиентите е много важно и се състои в гаранция на качеството и максимална ефективност на продукта. Всичко това се постига с помощта на много ясно дефинирани екипи. “Златното сечение” във всеки един екип на QaiWare е седем души – четирима разработчици, двама QA специалисти и един product owner. Това е и причината за Олег всяка една професионална роля в компанията да е от изключителна важност – търсят се активно както програмисти, така и product owners и delivery managers.

“Имаме си изградени процеси за подбор на персонал и развитие на талантите, а като компания сме много открити към всякакви хора. Ние много добре знаем, че инвестирайки в нашите служители, подпомагаме и цялостното развитие на QaiWare”, добавя още Олег.

Той забелязва нещо интересно – за успешно развитие в организацията се изисква единствено отношение и отдаденост към работата. Абсолютно всичко друго може да бъде научено, затова през последните години QaiWare изгражда ефективни методи на кариерно развитие на своите експерти чрез различни видове обучения.

“За нас не е особено важно колко години опит има един човек, а по-скоро колко разбира от инженерната част на работата. Тоест наблягаме на добри софтуерни инженери”, споделя Васил.

Що се отнася до технологиите, в QaiWare се ползват десетки програмни езици за като фокусът е върху Java, JavaScript, .NET, Python. Самият Васил е програмирал на повече от 10 различни езика в дългогодишната си IT практика, но стига до извода, че най-важното за един специалист е да се фокусира върху инженерната част на софтуера.

Ценности и фирмена култура

В QaiWare приоритет е винаги работата да бъде свършена докрай, независимо от предизвикателствата – а това определено се забелязва от клиентите на компанията през годините. Съответно екипите на QaiWare са изключително мотивирани и основното за тях във всеки един проект е да се достави това, което се очаква, а дори и повече.

“За нас в QaiWare е важно всеки във веригата клиент-доставчик-служител да печели чрез полезността си в тези взаимовръзки. По този начин нашите служители се чувстват още по-полезни и щастливи, създавайки стойност”, добавя Васил.

Още от самото си създаване QaiWare e remote first компания. Олег и неговите партньори се стараят да предоставят гъвкавост на хората да могат да работят от офиса или от вкъщи при необходимост. Именно това е едно от нещата, които помагат на организацията в изграждането на началната работна концепция, фокусираща се върху баланс и комфорт. Освен основните офиси в София и във Варна, QaiWare има експерти от Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Червен Бряг и Карлово. В компанията, чрез подходящите инструменти и процеси, работата от вкъщи е много ефективна и приятна. За Олег добрата фирмена култура трябва да бъде базирана на изключително близки взаимоотношения, дори и при липса на физическо присъствие в офиса.

“Смея да твърдя, че за всичките тези 12 години, не сме имали случай на остри пререкания. Естествено винаги съществуват спорове, свързани с работата, но добрият тон и възпитанието винаги са били в основата на комуникацията в QaiWare,” допълва Олег.

Основните ценности в QaiWare са доверието, приятелството и взаимопомощта. Не на последно място, експертите в организацията са изградили самочувствие, подплатено с отлични резултати и големи успехи.

За Васил важен аспект от фирмената култура е всеки един служител да намира удовлетворение от работата си в компанията. Когато всеки печели от професионалните взаимоотношения, естествено е служителите да се чувстват по-щастливи.

“Когато създаваш стойност за хората, те го усещат и искат да върнат обратно тази стойност,” добавя той.

За бъдещето на QaiWare

В бъдещето на компанията присъстват планове тя да бъде платформа за развитието на всеки един експерт. Олег и Васил се стараят да предоставят възможности за обучаване на талантите с по-малко опит в QaiWare, така че те сами да решат в каква насока искат да се развиват. Крайната цел е да се предостави стабилно кариерно развитие на всеки служител, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Васил е убеден, че компанията определено има какво да даде на българската IT индустрия и хората в нея.

“Две основни цели, които смятаме да преследваме – разрастване на нашето портфолио от клиенти и развитие на основния ни софтуерен продукт. Вече над година и половина работим активно върху него и смятаме, че има много висок потенциал. Той е много иновативен и носи в себе си целия опит, който успяхме да натрупаме за тези над 10 години във fintech бранша,” завършва Олег.

Ако и ти искаш да бъдеш част от приятелска работна среда в бързоразвиваща се IT компания, разгледай отворените позиции в QaiWare в Job Board-a на DEV.BG.