+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Младите таланти в PROS: Тук е мястото на необятните хоризонти

От мита за Дедал и Икар мечтата на хората да полетят разперва криле благодарение на неограниченото им въображение и твърдата им упоритост да стигат все по-нависоко и все по-надалеч. До края на 20 в. ударението на тази еволюция пада основно върху подобряване на скоростта и използваните материали, но сега фокусът е друг — дигитална трансформация, от която да печелят и големите играчи, и крайните потребители.

Точно това постигат основателите на PROS през 1985 г., когато стъпват на Intel 286 и създават собствен алгоритъм, за да предотвратят сериозна криза с дублиране на местата във водещ американски авиопревозвач. Днес компанията разработва и внедрява AI, data science и ML решения, които помагат на клиенти от над 60 държави и 30 индустрии да капитализират всеки един момент от дигиталните си продажби, като вземат точните ценови решения по най-бързия и лесен начин.

През 2017 г. PROS отварят офис и в България. За шест години числеността на екипа достига 250 служители, като над 90% от тях работят в IT отделите. Компанията постига този ръст (и близо 90% задържане на хората си) без агресивни маркетингови кампании. Решава да привлича качествени млади кадри с инструменти, които, както казва Велко Пенев, HR Business Partner, изискват значителен финансов, времеви и човешки ресурс, но продължават да са високоефективни и междувременно доказват една от водещите ценности на компанията — грижата за развитието на хората.

Професионална програма за таланти с висок потенциал

HPEL (акроним на high-potential entry level) програмата на PROS следва модела на компанията-майка и е подходяща за хора, които скоро завършват висшето си образование или имат минимален опит в IT сектора, но биха искали да се преориентират към хибридна роля. „Става въпрос за по-специфичен профил, който съвместява технически познания и силни презентационни умения. Специалистът разбира как е направен продуктът от техническа гледна точка, но в процеса на имплементацията му има директна комуникация с клиента”, обяснява Велко, който е част от екипа, отговорен за провеждането на първите срещи с младите таланти.

Велко Пенев, HR Business Partner

В България програмата съществува от три години. През април ще започне обучението на шестата вълна HPEL курсисти, а до момента през нея са преминали 60 души. И тъй като целта ѝ е максимално много участници да останат в компанията след успешното ѝ завършване, критериите за одобрение по време на интервюто са комплексни: „Кандидатите разкриват своя потенциал чрез начина, по който решават техническите задачи, как ги презентират, доколко могат да се потопят в различните им аспекти. Всичко това изисква да мислят не само на ниво код, среда и изпълнение на специфичния продукт, но и за цялостния подход към проблема. Само така и двете страни ще сме сигурни, че човекът ще се чувства комфортно, когато започне реална работа при нас”, допълва Велко.

Александра Пенева, Implementation Consultant II

Един от тези HPEL таланти е Александра Пенева, която е част от екипа на PROS от година и половина и днес заема позицията Implementation Consultant II:

„Обучението представлява двумесечен интензивен тренинг, по време на който се запознах с продуктите и tech stack-а на компанията, както и с по-популярни технологии и бизнес процеси като Agile framework. Имаше голям фокус и върху обучения за работа в екип и презентационни умения”. Курсът на Алекс включва колеги от България, Европа и САЩ. Протича като комбинация от групови лекции и практикуми и индивидуална самоподготовка в демо среди, като има достатъчно време да упражни наученото, за да продължи стабилно напред в програмата.

Стажантската програма на PROS — друга кариерна възможност

Тя дава шанс на млади таланти с изцяло технически профил. Реализира се с българските мениджъри в малки екипи между 7 и 10 души, които работят в реални продуктови среди, и продължава три месеца. През юни ще се проведе второто ѝ издание, което включва два пъти повече от Клас 2022 професионалисти в областта на C++, Python, Java, DevOps и QA.

Йордан Йорданов, C++ Software Engineer I

„Програмата започна със серия от обучения, които целят да запознаят стажантите с всичко, което им е необходимо, за да работят пълноценно,” разказва Йордан Йорданов, Software Engineer I–C++, който е минал първата стажантска програма в PROS. „Възложените ми задачи постепенно градираха по трудност и бяха интересни. Имаше моменти, в които колегите ме оставяха да се поизпотя сам върху някой проблем, но това ми помогна да свикна с начина на работа и с технологиите, а интеграцията ми в екипа беше лека и успешна.”

За успешна интеграция говори и фактът, че още на втория месец от програмата Йордан получава оферта да започне работа на постоянна позиция като компютърен инженер първо ниво: „Не се и замислих, защото колегите ми са готови да помогнат по всяко време и по отношение на моите задачи, и като ориентир в организацията. Атмосферата е изключителна и това е в моите топ приоритети за една работна позиция.”

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Друг плюс на програмата, който изтъква Йордан, е че работи върху обособен компонент от дадения му проект, където, ако има някаква грешка от негова страна поради неопитност, тя не афектира целия проект, а е предпоставка да се поучи от грешката си и така да надгради техническите си познания.

Общото между двете програми е, че всеки може да кандидатства за тях, стига да покрива изискванията спрямо отделните профили. Но, както уточнява Велко, „за да остане в PROS, човек трябва да се чувства комфортно в кожата си и да няма очаквания, които ще се разминат с реалността”. Част от работата му е да адресира нереалистичните очаквания още по време на първото интервю с кандидат-стажанта и HPEL таланта, като ги подготви с обективна информация за компанията, продуктите, начина на работа и средата.

За успешния старт и надграждане на уменията на служителите помага и Университетът на PROS — вътрешна платформа за обучения, която включва видеа, уроци и всякакви интерактивни материали на вътрешни и външни експерти както на технически теми, така и за развиване на меки умения и работа в мултикултурна среда. Университетът се използва интензивно и по време на онбординга на нови служители, за да може интеграцията в екипа и средата на PROS да се случи ясно и бързо.

PROS без cons

Разбира се, стажантските и други програми за привличане на таланти не са новост в сектор, в който работодателите се надпреварват да ги привлекат, но и да ги задържат. Какъв е PROS алгоритъмът за успех в това отношение?

Йордан споделя, че преди да кандидатства за стажантската програма, не е чувал за компанията. „Това много ме учуди, защото се оказа, че PROS са гигант — непознати води, в които исках да се впусна. Но това, с което ме спечелиха на първо място, е коректното им отношение и разбиране. Тъй като ми предстоеше държавен изпит, ги помолих да отложат старта на програмата с един месец, което се случи. Второ, самата кандидатура се проведе бързо и стегнато, отговориха на всичките ми въпроси и ми дадоха време да обмисля дали да приема поканата им.” Обобщава без нотка на съмнение, че стажантската програма на PROS е достоен еталон за успешна стажантска програма, защото дава чудесен старт на стабилна кариера за всеки млад човек, който мисли професионално още от университетската скамейка.

Велко прави важното уточнение, че практическото училище на PROS за успешен кариерен старт не е подходящо за хора, които си представят да отметват тикчета в списък от задачи от 8 сутринта до 5 вечерта. Ако е така, няма да издържат на динамиката и многоаспектния характер на работата. Алекс го подкрепя: „Техническите знания, които трупам като консултант в PROS, ми помагат да израсна и като човек, защото научавам да гледам и на личните, и на професионалните проблеми от множество аспекти — решението технически възможно ли е, колко време ще отнеме, какви ресурси ще са нужни, как да комуникирам всичко това.”

Освен че всестранната работа спомага за развиването на гъвкав начин на мислене и подхранва издръжливостта, тя отваря и много врати от технологична гледна точка, защото днес PROS имат разнообразни продукти и най-различни технологии, които не спират да печелят световно признание (последните две са от тази година в категориите Price Optimization и Configure, Price&Quote на престижната консултантска компания Constellation ShortList™).

Но и PROS ли са „едно голямо щастливо семейство”? Алекс потвърждава, въпреки че на нея не ѝ харесва този шаблон: „По време на обучението усетих, че всеки колега прави лична инвестиция, защото иска да успее не само той, но и екипът, и компанията. Това е място, на което можеш много бързо да израснеш и да се развиваш в много аспекти от индустрията. Невъзможно е да ти бъде скучно, разнообразната среда не го позволява. За мен PROS е място с необятни хоризонти за изследване.”

И ако тазгодишната HPEL вече е затворена, то стажантската програма продължава да приема кандидатури, а в job board-а на DEV.BG има отворени позиции за PROS, които да революционизират дигиталната трансформация на начина, по който се придвижваме по въздух, суша и вода, а може би скоро и в космоса.