+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

92-64 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Боряна Монева от HR екипа на Пощенска банка към IT кандидатите: „Следвайте мечтите си, те знаят пътя“

Текстът е предоставен от Postbank

Боряна Монева е Ръководител звено Подбор и привличане на таланти – IT и Оперативни функции в Пощенска банка. Заедно с колегите си от екипа на Управление IT успешно се справят с предизвикателството да намират най-подходящите специалисти за различните позиции в компанията. Тя има дългогодишен опит в подбора на IT специалисти, както и като лектор в различни кариерни събития и вътрешни обучения.

Споделете топ 3 причини, защо IT кандидатите да изберат Пощенска банка за стаж или нова работа?

Нашата банка е международно сертифициран Топ работодател, който поставя грижата за служителите на първо място, а от опит знам, че за кандидатите е важно и те търсят да се доверят на сигурен и стабилен работодател. Освен това Пощенска банка е иновативна и изключително динамично развиваща се финансова институция, която не просто заема стратегическо място в банковия сектор в България, но и е водещ фактор в нововъведенията и дигиталната трансформация във финансовата сфера.

В тази връзка предизвикателствата, интересните проекти и възможностите за развитие, които предоставя компания с нашия мащаб, са на практика „ограничени“ най-вече от личния стремеж на всеки да израства и открива нови перспективи. В топ 3 причини, разбира се, са и хората – IT екипът на банката се състои от изключителни професионалисти и личности, които стоят зад редица от успехите на компанията и което е особено важно – с готовност споделят знания и опит, и инвестират в развитието на талантливи нови колеги.

Какви са предимствата на стажантската програма в Пощенска банка?

Смятам, че е важно за един млад IT специалист да стартира кариерата си в модерна и динамична технологична среда, която ще му даде възможност да придобие достатъчно широка и детайлна представа за различните посоки, в които може да се развива, докато се учи и надгражда своята експертиза с помощта на изявени професионалисти. Стажантската програма в Пощенска банка предоставя на младите специалисти точно такива възможности. След като стартират стаж или работа при нас в предпочитана от тях сфера, ще могат да развиват своя потенциал и да израстват професионално както хоризонтално, така и вертикално в различни области и с достъп до голямо разнообразие от технологии.

В кои звена на Управление IT търсите стажанти и с какви технологии?

Във всеки един от големите отдели на Управление IT: Дигитални продукти, IT Операции и инфраструктура, Методология и управление на IT услугите стажантите са добре дошли.

Само в Управление IT ли търсите стажанти и нови служители с IT профил/образование?

Не. Такива стажанти могат да намерят реализация също в Управление на данни и моделиране, в отдел Кибер и трансакционна сигурност, както и (сега може и да ви изненадам) в Управление Кредитна администрация, където имаме създаден отдел Роботизиране на процеси и където се създават роботите на банка, които ни помагат непрекъснато да се развиваме в посока “To work smart, not hard”.

Споделете за стажанти, успешно реализирали се на работни позиции?

Мога смело да кажа, че банката е пример за работодател, който дава възможност на младите хора за кариерно развитие. За нашата над 30 годишна история можем да се похвалим с много стажанти, които днес вече са на високи ръководни позиции. Не прави изключение и Управление IT, където работят много млади хора, започнали кариерата си като стажанти, а днес са на отговорни работни позиции и вземат участие в ключови за банката проекти.

Ще дам няколко примера за успешни стажанти от миналата година, които вече са част от екипа ни в различни звена. Такива са – стажанти в отдел Дигитални продукти, които днес са на позиция Developer, стажант в отдел Трансакционни ИТ системи, който в момента е на позиция Експерт ИТ Обслужване и поддръжка, и стажант в отдел Кибер и трансакционна сигурност, който в момента заема позицията Експерт Мониторинг, анализи и управление на измами.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какви са впечатленията Ви от кандидатите, които идват през DEV.BG?

През последните години DEV.BG се утвърди като ключов Job Board за IT обяви и се радвам да споделя, че ежедневно чрез него ние получаваме много качествени кандидатури за IT позициите ни. Разбира се трябва да отбележа и, че имаме вече успешно реализиращи се колеги, с които се срещнахме благодарение на DEV.BG!

Как протича интервюто за стаж/работа в Управление IT на Пощенска банка?

Винаги и на първо място подхождаме с много уважение към човека, проявил интерес, доверил ни се и подал своята кандидатура за позиция при нас.

Интервютата и за стаж, и за работа в повечето случаи минават през два етапа. Първоначално провеждаме on-line интервю с така наречен “Long list” от кандидати, а впоследствие – с харесаните на първото интервю организираме втора присъствена среща в Централата на банката. Този подход смятаме, че е много полезен, тъй като живият контакт е от изключително значение, а също така дава и възможност на самия кандидат да се докосне до работната среда, да се запознае и с други колеги в екипа – т.e. да придобие свои лични впечатления.

При работните позиции в някои случаи може и да дадем технологичен казус да проверим нивото на познаване на конкретна технология и да преценим практическите познания на кандидатите.

На интервюто за работа освен да научим възможно повече за кандидата, за да преценим дали би бил подходящ за позицията, също така за нас е важно да дадем детайли за позицията и звеното, в което е тя. Така сме сигурни, че ако впоследствие той стане наш служител, ще има правилните очаквания.

Explore more

Виж
Azure DevOps обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Qlik обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Zabbix обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Ajax обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Имате ли любим въпрос, който задавате на IT кандидатите и какво е важно за Вас да разберете от разговора с тях?

Любим въпрос нямам, защото всеки човек е различен и има нужда от индивидуален подход. Разговорът ни води и се съобразяваме със самия кандидат. Разбира се, много неща са важни по време на интервю – то винаги е съвместно както с ръководителите на конкретното IT звено, с които да оценим експертизата и опита в IT технологиите, така и с представител на Човешки ресурси. За мен е важно да усетя кандидата – неговата мотивация, доколко е откровен в отговорите си, както и да преценя дали той или тя би се вписал в екипа, което е важно и за двете страни.

Какви съвети бихте дали на кандидатите, които се интересуват от стаж/работа в Пощенска банка?

Не съвет – бих им казала, че са добре дошли!

Банката ще им даде едновременно стабилност и предизвикателства, възможност да се учат от едни от водещите експерти в областта, както и да се докоснат и да работят с последни технологични решения във финансовия свят. И всичко това в среда, която насърчава и подпомага личното и професионално развитие и самоусъвършенстване.
И не на последно място – следвайте мечтите си, те знаят пътя.