+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+23 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Пловдив – бързоразвиваща се и привлекателна дестинация за IT бизнеса

Пловдив става все по-привлекателна дестинация за IT бизнеса през последните години, с цели 146 компании в града към момента, според job board-a на DEV.BG. С разрастваща се startup сцена и стратегическо местоположение в Югоизточна Европа, градът предлага богата комбинация от предимства за компании, които искат да установят присъствие в региона. Както големи компании като MentorMate, Proxiad SEE, SEEBURGER, Prime Holding, така и по-малки – ZebrineX, Speed – Software & Network Solutions и PODIX, избират този град с цел създаване или развитие и растеж на своя бизнес. Близкото разположение на Пловдив до столицата, както и наличието на висши училища като Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Технически университет, са едни от най-често споменаваните причини от компаниите в технологичния сектор да се развиват там.

Към момента в града под тепетата офиси имат над 140 IT компании, като активните обяви за експерти са 167 към днешна дата. В следващите редове ще разгледаме някои от причините, поради които Пловдив се утвърждава като топ дестинация за IT бизнеса и възможностите пред тези, които изберат да се развиват в този динамичен град.

Предпоставки и преимущества

Пловдив е локация за много международни IT компании от всякакви мащаби, включително Scalefocus (водещ доставчик на софтуерни решения и услуги за дигитална трансформация), MentorMate (софтуерни приложения в областта на здравеопазването, образованието, земеделието и др.), Proxiad SEE (от cloud-базирани продукти за мобилно банкиране и застраховане, до платформи за енергийния бизнес и продажби), SEEBURGER (софтуерни решения и платформи за бизнеса), ZebrineX (консултантски услуги и софтуерни решения), CodeCoda (e-commerce) и други. Тези компании са избрали Пловдив като място за IT бизнес поради различни причини, включително високо квалифицирани кадри в града, конкурентните цени на труда и благоприятната бизнес среда.

Петко Стоянов, Software Development Manager & Office Manager – Пловдив, MentorMate

“Решението да отворим офис в Пловдив през 2012 г., беше логична следваща стъпка за МенторМейт в отговор на разрастването на компанията, а именно – да открием локални офиси в страната. Пловдив ни привлече с широкото поле за развитие на IT сферата. По това време в града имаше съвсем малко офиси на софтуерни компании, тъй като повечето бяха ситуирани в София. Като втори по големина град в България Пловдив разполага с университети, предлагащи специалности в областта, и с времето изградихме тесни връзки с Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Технически университет – София, филиал Пловдив и Университет по хранителни технологии – Пловдив,” ни разказа Петко Стоянов, Software Development Manager & Office Manager – Пловдив, MentorMate.

В Пловдив развиват академична дейност няколко университета и технически училища, които произвеждат постоянен поток от талантливи възпитаници в области като компютърни науки и инженерство. Освен това добрият стандарт на живот в Пловдив е по-достъпен от този в други европейски градове, което позволява на компаниите да предложат конкурентни заплати и придобивки на своите бъдещи служители.

Александър Милев – Изпълнителен директор, Proxiad SEE

“В Пловдив има доказани университети и училища с технически дисциплини, които дават добра подготовка и специализация на желаещите да се развиват в IT сферата. Офисът на Proxiad SEE в Пловдив отваря врати през 2007 година, като към момента в него работят над 60 специалисти, голяма част от които стартират професионалния си опит от там. Екипът ни тук се състои от специалисти, имащи богата експертиза, необходима за изработката и поддръжката на софтуерни решения и изнесени бизнес процеси. Списъкът от роли се състои от софтуерни инженери, quality assurance специалисти, technical project managers, business analysts, EDI специалисти и други. Всеки един от нашите колеги има различен опит в индустрията – от стажанти, започващи обучителните ни програми с базови познания, до експерти с над 15 години опит,” споделя Александър Милев – Изпълнителен директор, Proxiad SEE.

Община Пловдив целенасочено предприема стъпки в подкрепа на растежа на IT индустрията, като предоставя стимули за новостартиращи бизнеси и инвестира в инфраструктура с проекти за coworking пространства и високоскоростен интернет. Българското правителство и местните власти в частност активно насърчават развитието на IT сектора в страната и Пловдив е един от градовете, които се възползват от тази подкрепа. Общинското управление поддържа благоприятна среда за чуждестранни инвестиции и прилага политики в подкрепа на растежа на IT индустрията. Добър пример за това е фиксираният корпоративен данък (10%) и специфичен пакет от услуги, предоставен от Община Пловдив, включващ предварителни проучвания и консултации, подкрепа за набиране на персонал и реклама в местни медии.

Всички тези фактори допринасят за статута на града като привлекателна дестинация за технологични компании, които искат да установят присъствие в Югоизточна Европа.

Стратегическото местоположение също е едно от големите предимства на Пловдив. Градът е разположен на кръстопът между няколко основни международни транспортни маршрута, което го прави лесно достъпен от други части на Европа, а и извън нея. Пловдив е добре свързан и по въздух, с ежедневни полети до големите европейски градове посредством летище Пловдив. Това улеснява IT компаниите при извършването на бизнес процеси с клиенти и партньори от цял свят.


Георги Голев, Team Lead Mapping Management, SEEBURGER
Васил Жеков, Team Lead SAP Development, SEEBURGER

“Откриването на офис в Пловдив за нас беше естествена стъпка в процеса ни на развитие и търсене на таланти на един все още „отворен“ пазар. Потенциалът на града беше и продължава да бъде безспорен – отличен макроклимат и инфраструктура, комуникативна локация и близост до столицата, висококачествено образование с два утвърдени университета с IT специалности. Ключови хора от програмистките ни екипи бяха пловдивчани и тази топла връзка също насочи доста бързо радара ни към Града под тепетата”, споделят Георги Голев, Team Lead Mapping Management и Васил Жеков, Team Lead SAP Development в SEEBURGER.

Други благоприятни фактори на града са:

Стартиращи иновации: В Пловдив се наблюдава процъфтяваща startup екосистема с растяща общност от предприемачи, инвеститори и акселератори (например Startup Grind Plovdiv, локалното звено на световната общност от предприемачи, и Endava – глобална софтуерна компания със собствено инвестиционно подразделение). Това спомага за създаването на динамична и иновативна среда за процъфтяване на IT индустрията.

Наличие на офис площи: Градът разполага с разнообразие от офис площи, включително коуъркинг пространства, техпаркове и бизнес центрове. Тези пространства са оборудвани с модерни удобства и инфраструктура, което ги прави идеални за нуждите на IT бизнеса.

Културно разнообразие и начин на живот: Пловдив е оживен и културен град с богата история и широка гама от възможности за забавление. В свободното си време, IT експертите в града се радват на разнообразна кулинарна сцена, музикални и художествени фестивали и много паркове и зони за отдих на открито.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Развита мрежа от партньори и доставчици: IT индустрията в Пловдив се възползва от силна мрежа от партньори и доставчици, включително компании за разработка на софтуер, доставчици на хардуер и услуги. Това позволява на компаниите да получат достъп до ресурсите, от които се нуждаят, за да развиват своя бизнес.

Какво се случва на пловдивската IT сцена

Пловдив редовно е домакин на множество интересни и полезни IT събития през цялата година. От конференции до хакатони, нетуъркинг събития до семинари, в Пловдив винаги се случва нещо, което да задоволи интересите както на технологичните ентусиасти и професионалисти, така и на широката студентска общност. Различните събития предоставят подходяща специализирана платформа за научаване на нови умения и свързват хора с близки интереси в различните сфери на IT технологиите. Представят се и най-новите тенденции в области от програмирането, киберсигурността, анализа на данни, изкуствения интелект и други.

SEEBURGER развива екипи от разработчици и технически консултанти в Пловдив вече от 15 години. От самото начало сме активни участници в развитието не само на Пловдив, но и на региона като втори по големина IT център в България. Взаимодействаме активно с образователните институции от региона, участваме в технологични конференции и различни професионални мрежи с цел развитие компетенциите на общността. Щастливи сме да си партнираме с Bulgarian Java User Group и така да допринасяме за развитието на вълнуваща IT среда.

„SEEBURGER подкрепя навлизащите в сферата таланти от региона като им предлага няколкомесечно обучение преди да започнат работа по реален проект. Почти 100% от тях продължават развитието си в компанията, интегрират се успешно и с по-голяма увереност минават през предизвикателствата на своя кариерен път. Смятаме, че сме един от лидерите по отношение на качествена работна среда и атмосфера, което се дължи най-вече на страхотните ни служители в локацията”, споделят ни Георги Андреев, Head of Development, Мариян Вълчев, Team Lead Applications, и Стоян Атанасов, Team Lead Applications.

Често самите IT компании допринасят за цялостната бизнес среда в Пловдив чрез организиране на свои собствени технологични събития, като например DevTalks на MentorMate.

“Винаги се стараем да провеждаме локални технически презентации под бранда ни MentorMate DevTalks и така подпомагаме развитието на местната IT общност. Редовните ни обучителни програми помагат на талантите в града да навлязат в софтуерния сектор или да се преквалифицират в друга негова област. С отличните си работни практики и откритото си и позитивно отношение към служителите в нашите екипи ние променяме работната среда в града”, разказва Петко Стоянов, MentorMate.

Друг ярък пример е PlovDev на Proxiad SEE, което е и едно от най-мащабните IT събития в страната, което се провежда именно в Пловдив вече десет години и събира таланти от различни технологични области. Основна част в програмата му са лекции по теми като иновации в света на технологиите, новости в различните езици на програмиране, изпитани техники, полезни практики в ежедневието на програмистите. Гостуващите лектори са познати лица в бранша с дългогодишен опит. За 2023 година събитието тепърва предстои.

“Proxiad SEE e създател и организатор на най-голямата IT конференция в града – PlovDev, целта на която е да събира IT общността, да се споделя опит, новини и тенденции за света на технологиите. Всяка година подкрепяме благотворителна кауза, като всички събрани средства се даряват. През 2022 година PlovDev отбеляза своето 10-то юбилейно издание с много интересни теми, лектори, игри и награди”, споделя Александър Милев, Proxiad SEE.

Сред някои от интересните престоящи IT събития в града са и:

JProfessionals Plovdiv – на 1-ви април тази година започва първото от поредицата сесии за Java професионалисти.

Откриване на европейски цифров иновативен хъб “Тракия” – Събитието ще се проведе на 20 април 2023 година и бележи началото на Цифров Иновационен Хъб „Тракия“, където видни експерти в областта на киберсигурността, възможности за финансиране и дигитална трансформация на бизнеса ще разкажат повече за своя опит. То ще включва два дискусионни панела с възможност за въпроси от аудиторията и ще завърши с нетуъркинг коктейл.

Java.beer – поредица от събития в комбинация с дегустиране на различни видове бира и дискусии с основна насока – Java. Всяка година се организира от различна IT компания, като домакин на предстоящата сесия ще бъде Accenture.

Dev Bites – Под надслов “От IT специалисти за IT специалисти”, това е специално събитие по случай откриването на нов офис на компанията Nemetschek Bulgaria. Dev Bites залага на afterwork дейности с подчертано свободен и неформален дух. Всяко издание включва и няколко вида пица + задължителната бира. 🙂

Пловдив – едно добро място за развитие с различни технологии

Всички IT компании в града залагат на най-новите технологии и тенденции в сектора, за да предоставят подходящи условия за растеж както на собствените ти експерти, така и бъдещите кадри от сферата.

“Преди 10 години започнахме с няколко разработчици и QA специалисти. Днес пловдивският офис е вторият ни по големина в страната, като екипът ни тук се състои от 180 колеги, работещи във всички направления: .NET, Java, Front-end, Mobile, QA, Cloud & DevOps, Data & Analytics, Design и други”, разказва Петко Стоянов, MentorMate.

Цветина Парцова, Recruitment Lead, SEEBURGER

Със своята неповторима комбинация от благоприятни фактори и предимства, Пловдив е се превръща в един своеобразен технологически хъб с притегателна стойност както за IT бизнеса като цяло, така и за всеки, който желае да започне успешна кариера в този сектор.

“Пловдивският ни екип вече наброява над 50 специалисти и е от ключово значение за стратегическото развитие на компанията. Успешно развиваме Java програмисти и Mapping Management консултанти, а през 2022 г. създадохме изцяло нов за локацията Cloud Support инженерен отбор. Самият ни офис тук носи уникален, неустоим заряд. Духът на този вечен град, в който времето има собствен ход, живее в очарователна симбиоза с нашия динамичен технологичен сетинг”, споделя Цветина Парцова, Recruitment Lead, SEEBURGER.

Независимо дали говорим за стартиращ бизнес, който иска да се възползва от ресурсите и подкрепата на града, или по-голяма компания, която иска да се разшири на нови пазари, Пловдив определено има какво да предложи.