+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

92-64 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Платеният годишен отпуск в IT сектора расте

Актуалните за тех индустрията теми са един от специалитетите на job board-а на DEV.BG и платеният отпуск не е изключение. През последните няколко години от важен той стана наистина значим заради постоянно нарастващите изисквания към заетите в сектора и належащата нужда да преработват стреса по-често и по-качествено, за да избегнат преждевременен бърнаут. Ето защо отново разглеждаме платените възможности за почивка, които предлагат 1447 IT компании в страната към средата на месец март 2024 г., като взимаме предвид, че данните отразяват ръста на организациите в платформата през последните три години. Също така сборът от посочените по-долу проценти надвишава 100, тъй като някои компании са отбелязали, че влизат в няколко категории за предоставяни дни отпуск според политиката си и увеличаването им при определени условия.

20 почивни дни с няколко скрити екстри

През тази година 48% от IT работодателите предоставят задължителния според Кодекса на труда платен годишен отпуск от 20 дни, като 60% от тях са с централен офис в страната. Тази опция се среща най-често при микро организациите с под 10 IT служители (55%) и малките компании с 10-30 IT служители (54%), следвани от средните фирми с 31-70 IT служители (42%) и големите работодатели с над 70 IT служители (26%). От регионална гледна точка IT компаниите в Русе предлагат 20-дневен годишен отпуск най-често (59%), а след тях се нареждат работодателите във Варна (57%), Пловдив (56%), Бургас (53%) и София (46%).

Обръщайки поглед към основната дейност на тех компаниите, традиционният 20-дневен годишен отпуск се среща най-много при service фирмите — 54%, което е намаление със 7% в сравнение с миналата година и с 11% спрямо 2022 г. Следват ги компаниите за IT консултиране (49%), продуктовите фирми и организациите за внедряване на софтуерни системи (по 48%). При тях също се наблюдава спад на работодателите, които предлагат 20 дни платен годишен отпуск. В сравнение с 2022 г. той е съответно единадесет, три и два процента, като в този случай „спад“ звучи много добре, тъй като означава само едно — че през последните три години IT работодателите увеличават почивните дни на своите служители.

Освен това не трябва да забравяме, че в България има 11 официални неработни, но платени празници, което автоматично увеличава годишния отпуск от 20 на 31 дни. Това ни нарежда в „златната среда“ редом до държави като Сърбия, Саудитска Арабия, Норвегия, Нова Зеландия, Унгария, Финландия и Естония.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
21-25 почивни дни — на бавна, но сигурна скорост

Предвид вече казаното, при работодателите, които през 2024 г. предлагат между 21 и 25 почивни дни в допълнение на официалните празници, има леко движение нагоре. Тридесет и седем процента от тях осигуряват тази опция на служителите си, което е увеличение от три процента в сравнение с 2023 г. Тук чуждестранните компании по-често предлагат възможността за 21-25 почивни дни, като и при тях, и при българските работодатели ръстът е от три процента спрямо миналата година.

Компаниите с над 70 IT служители са най-щедри от гледна точка на платения годишен отпуск между 21-25 дни — 49% в сравнение с 45% през 2022 г. Следват средните компании с 42%, малките организации — 35% спрямо 29% през 2022 г., и микро компаниите с 32%. При отделните IT дейности не се забелязват съществени разлики между работодателите, които предлагат възможност за 21-25 почивни дни, но докато през 2023 г. организациите, които се занимават с внедряване на софтуерни системи, са имали най-много оферти за такъв платен годишен отпуск (43% срещу 37% през 2024 г.), през тази година „първенството“ държат компаниите за IT консултиране с 39%, като техният дял е бил 27% през 2022 г. При продуктовите и service организации процентът на работодателите, които осигуряват платена почивка между 21-25 дни, е съответно 37% и 36%.

Не на последно място компаниите в Русе най-често предлагат между 21 и 25 почивни дни — 44%, или с четири процента повече спрямо 2023 г., следвани от тези в Бургас (40%), София (39%), Варна (38%) и Пловдив (33%).

Explore more

Виж
RxJs обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Scala обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SAP ABAP обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Databricks обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Кой, къде и защо предлага повече от 25 почивни дни?

Данните на job board-а на DEV.BG показват, че 19% от тех компаниите в страната осигуряват повече от 25 дни платен годишен отпуск. Тази възможност отново се среща най-често при големите компании — 30%, или с 5% повече в сравнение с миналата година. Следват ги средните компании (21%), микро организациите (17%) и малките фирми (15%), като и при трите групи се наблюдава увеличение между 2% и 3% в сравнение с 2023 г.

Компаниите с централен офис в чужбина осигуряват най-дълга почивка — 27%, което е ръст от 1% спрямо миналата година, докато българските IT работодатели, които предлагат над 25 дни отпуск, са нараснали с три процента за същия период и дялът им достига 13%. От гледна точка на големите регионални градове „класацията“ водят компаниите в София с 20%. Следват тези в Пловдив и Бургас — 17% от работодателите и в двата града, като намалението спрямо 2023 г. е съответно три и четири процента, Варна (12%) и Русе (9%). Не на последно място най-щедри откъм платени почивни дни през 2024 г. са продуктовите компании (21%), организациите за внедряване на софтуер (18%) и тези, които се занимават с IT консултиране (17%). Въпреки че service компаниите се нареждат четвърти с 13%, при тях увеличението в сравнение в 2023 г. е най-голямо — 10%.

Увеличават се и поводите, за които много служители в IT сектора получават допълнителни почивни дни през годината, като те включват както добре познати, таки и сравнително нови за България практики. Например:

  • Бонус почивни дни за прослужено време в компанията и творчески отпуски (sabbaticals) за служителите с по-дълъг стаж, както и за постигнати високи резултати.
  • Лични поводи като рожден ден, раждане на дете, юбилей и подобни, допълнителни дни платен отпуск за работа по лични проекти или за религиозни празници.
  • До няколко дни платен отпуск по болест, за който не се изисква бележка от личния лекар, медицински прегледи, wellness дни за презареждане или в случай на бърнаут.
  • Един допълнителен ден месечно за дамите (т.нар. menstrual leave).
  • Фиксирани дни за почивка през месеца, например всяка седмица, на тримесечие или всеки следобед преди национален празник.
  • Допълнителни почивни дни за обучения, подготовка за изпити, сертифициране или посещение на конференции, както и при участие в благотворителни инициативи.

Този списък несъмнено ще нараства заедно с грижите на работодателите за техните таланти, защото времената го изискват. Междувременно всички ще следим какви нови допълнителни придобивки ще се появят в графата „годишен отпуск“ в профилите на 1447 IT компании в България.