+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

95+28 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Стойчо Петров, Android Engineer: Работодателят трябва да дава свобода на служителите си да бъдат проактивни и да реализират собствени идеи

*Текстът е предоставен от People and Places

В това интервю ви запознаваме със Стойчо Петров, опитен Android Engineer, на когото ние от Реорle and Places помогнахме да си намери работа в световна продуктова компания.

Разкажете малко повече за себе си.

Работя като софтуерен инженер от 7 години и по-специално в разработката на мобилни приложения. Това, което ме привлече в сферата е, че успявам да натрупам много опит и знания в различни области. Например, участвал съм в разработването на: дигитални портфейли, трейдинг апликации, социални мрежи и други различни аутсорсинг проекти. Основните принципи, които следвам в своята работа, са качествeното изпипване до най-малкия детайл на разработения от мен софтуер, което е ключът към създаването на успешен продукт. Когато например една апликация е базирана на компромиси в изпълнението, това бързо се забелязва от потребителите и те започват да търсят алтернатива.

Извън сферата на софтуерното инженерство обичам да спортувам като играя футбол, тенис, волейбол и други. Въпреки че съм от Варна и обожавам морето, през лятото с удоволствие прекарвам време в планината, изкачвайки различни върхове.

Споделете как намерихте последната си работа?

При намирането на последната ми работа, с мен се свърза страхотният екип на Реорle and Places, които работят с доста перспективни компании. Предложиха ми много възможности и успяха по най-добрия начин да представят професионалния ми профил пред компаниите. Не само, че улесниха процеса за намиране на работа, но и ми помогнаха с много практически съвети и препоръки. Предложиха ми голям набор от компании, за които ми предоставиха предварителна информация, с която успях да отсея тези, които до най-голяма степен отговарят на моите представи. Мисля, че направих много добър избор и в момента съм много доволен от сегашното ми работно място.

Според Вас какви са предимствата на работата с агенция?

Предимството на агенциите е, че съкращават процеса и те свързват само с компании, които отговарят на твоя профил и на твоите изисквания, както в моя случай аз имах изискване за remote позиция. Те успяват да те подготвят за следващите стъпки от кандидатстването. Представят компаниите, дават информация, която би научил на по-късен етап. По този начин, човек може да прецени дали съответната компания е подходящо място за него.

Какво мислите за IT средата в момента и развитието на сферата?

Тя е много динамична и бързо развиваща се, което от своя страна изисква от всеки IT специалист да бъде гъвкав и да се приспособява бързо към нея. Дори и най-добрият инженер трябва да полага всекидневно усилия да се самоусъвършенства като придобива нови знания, и да следи актуалните тенденции. В противен случай, той изостава професионално ниво и не е толкова привлекателен за компаниите.

В момента в IT сферата, трудовият пазар се разширява все повече, следователно има голям наплив на хора, които искат да се развиват професионално в тази сфера. Той се разширява повече, защото предлага гъвкавост и много добри условия.

Много голям плюс в сферата е, че работата може да се извършва дистанционно, което отваря врати на хората към чуждестраннния трудов пазар. Днес всеки програмист може да си намери работа за компания, от която и да е държава по света, без да му се налага да емигрира от собствената си държава.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

На първо място работодателят трябва да дава свободата на служителите си да бъдат проактивни и да реализират собствени идеи, а не само да изпълняват зададени задачи. Добре е да предлагат индивидуален план за кариерно развитие на всеки служител и свързани с него обучения за повишаването на неговата професионална квалификация. Работодателят трябва да забелязва успехите на даден служител и да го мотивира, за да продължава да се представя на високо ниво. Да предлага заплащане и придобивки, които съответстват на нивото в сферата.

Бихте ли препоръчали на свои приятели/познати да работят с агенция и защо?

Винаги препоръчвам на приятели и колеги да работят с агенции, защото те могат да им спестят много време и усилия в намирането на подходящото работно място. Има много компании, които не използват известните сайтове за публикуване на работни места, а разчитат на агенции да ги свързват с правилните кандидати за работа. Затова според мен те могат да предложат доста по-голям избор.

Най-важното е, че ти спестяват време, което е най-ценното в днешно време. Ако даден кандидат трябва да си подбере работодател по стандартния начин, това означава да кандидатства на много места, за да може да се яви на интервю и да разбере повече подробности, които го интересуват. Като се има предвид, че на много места интервю процесите са доста бавни и отнемат много време. Агенциите перфектно се включват в тази фаза, като успяват да филтрират компаниите според критериите на кандидата. Следователно той може да стартира кандидатура само при тези работодатели, които му допадат най-много.

Реорle and Places Ltd. e агенция за подбор и консултиране на IT професионалисти. На пазара сме от няколко години и имаме над 400 успешни назначения, най-вече на опитни професионалисти в продуктови и аутсорсинг компании.

Работим по роли като Full-stack, Back-end, Front-end, Software Architect, Team Lead, QA, DevOps, Mobile Developer, Data Engineer, с различни технически стакове, сред които Java, Javascript, iOS, Android, Python, .Net, PHP и други.

Можете да посетите уебсайта на People and Places или да се свържете с нас на телефон: 08893 65885 и да изпратите автобиография или запитване. Ще се радваме да ви съдействаме!