+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

98-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

People and Places: Какви са тенденциите, свързани с дистанционната работа?

*Текстът е предоставен от People and Places

Автор: Райна Пехливанска, мениджър Подбор и консултиране, People and Places

Последните 3 години бяха предизвикателство – предизвикателство за хората, за организациите, за обществото. Пандемията от Ковид-19 наложи резки промени, свързани с начина на работа и функциониране на организациите. Ако преди февруари 2020 година работата от вкъщи и гъвкавото работно време са били „допълнителни придобивки“ основно за софтуерни компании, които се борят да привлекат таланти, то след затварянето на офисите заради риск от заразяване, те се превърнаха в „новото нормално“ за голяма част от служителите. Дали това е временно явление или има тенденция да се запази и занапред?

Различни проучвания подкрепят тази тенденция в различна степен:

➢ Според Remote work: the CEO perspective (2020) – проучване сред 500 Главни изпълнителни директори, бизнесите предвиждат средно 30% от работната им сила да работи изцяло или частично отдалечено – това е два пъти повече в сравнение с периода преди пандемията.

➢ Според проучване на Microsoft (2022), проведено сред 31 000 участници в 31 страни, 51% от хората, които са работили хибридно, планират да търсят изцяло дистанционна работа през следващата година.

➢ Изследване на CIPD (2021) показва, че 63% от работодателите планират да въведат или да разширят употребата на хибридния модел на работа, комбинирайки работа от офиса с работа от вкъщи, в зависимост от нуждите на работата, индивидуалните и екипни такива.

От 2022 година, след като се увеличи значително броят на ваксинираните, достигайки 67% с поставена поне първа доза в световен мащаб (Ritchie et al., 2020), една част от компаниите започнаха да се опитват да връщат служителите по офисите поне в хибридния модел на работа (с 2-3 дни работа в офис). Усетили обаче предимствата на дистанционната работа, а в някои случаи дори и вече преместили се извън големите градове служители, изразяват големи съпротиви срещу тези фирмени политики. Друга част от хората пък, които са изпитали и негативните ефекти, свързани най-вече с недостатъчната социализация с колегите или затруднена работа от вкъщи поради различни причини, приветстваха това решение. Тези предпочитания зависят до голяма степен от различни фактори като възраст, образование, семейно положение, наличие на деца в домакинството, сектор, естеството на работа и типа заетост.

С преминаването на пандемията работата изцяло в офис остава в “старото нормално”. По-вероятно е да се продължи с хибридния модел на работа, комбиниращ работата от вкъщи с работа от офис. Ако бъдат принудени да се върнат в офиса, 64% от служителите биха напуснали работа (Richardson & Antonello, 2022). “Новото нормално” постави въпросът не дали е възможна дистанционната работа, а кой е оптималният модел на работа, който да бъде удовлетворяващ и за компаниите, и за служителите, като всеки от тях има както своите предимства, така и недостатъци.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Реорle and Places Ltd. e агенция за подбор и консултиране на IT професионалисти. На пазара сме от няколко години и имаме над 400 успешни назначения, най-вече на опитни професионалисти в продуктови и аутсорсинг компании.

Работим по роли като Full-stack, Back-end, Front-end, Software Architect, Team Lead, QA, DevOps, Mobile Developer, Data Engineer, с различни технически стакове, сред които Java, Javascript, iOS, Android, Python, .NET, PHP и други.

Можете да посетите уебсайта на People and Places: https://pnprecruiting.com/ или да се свържете с нас на телефон: 08893 65885 или имейл [email protected] и да изпратите автобиография или запитване. Ще се радваме да Ви съдействаме!