+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

84-1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Петромир Джунев за развитието в OpenTag и проектите с отворен код

*Текстът е предоставен от OpenTag

OpenTag е продуктова компания, която разработва платформа за онлайн залагания. Платформата им жъне успех на различни пазари, като съвсем наскоро успяха да преминат границата от 100 служители глобално.

Днес ще Ви запознаем с Петромир Джунев – Solution Architect в OpenTag. Петромир се занимава с програмиране от 2010-та, като работи в OpenTag от година и половина.

Здравей, Петромир. Разкажи ни малко повече за себе си? Как се запали по програмирането?
Петромир Джунев

Здравейте, интересът ми към компютрите, както при повечето деца, започна с игралните клубове. В гимназията забавлението се трансформира в решаване на прости задачи използвайки Pascal. По-задълбоченото запознаване с програмирането започна във втори курс на бакалавърската ми степен, което в последствие се превърна в професия и едно безкрайно хоби.

Разбира се, извън професионалните ми задължения, имам и други занимания, които ми помагат да разпускам и балансирам – покоряване на планински върхове, йога, народни танци, както и незаменимите моменти със съпругата ми и двете ни деца.

През годините си работил с много хора в най-различни компании.
Какво за теб прави разликата между добрия и страхотния софтуерен инженер?

Според мен, за достигането на високо професионално ниво са необходими умения в две основни направления, технически и личностни.

Към техническите умения причислявам задълбочени познания в ежедневно използваните технологии, много добро разбиране на функционирането на операционните системи, мрежите, различните протоколи, контейнерите и облачните услуги. Писането на различни програмни езици е задължително условие, тъй като в днешно време се налага разработване или използване на инструменти, които допълват основните приложения. Друга много важна характеристика е способността на специалиста да търси, намира и анализира информация при разрешаване на несрещани досега казуси, както и да използва доказалите се вече модели за дизайн (т.нар. design patterns) на отделни компоненти и цялостни системи.

Под личностни умения визирам, готовност да помогне на колегите си независимо от екипа, да приема и предоставя градивна критика, насочена към подобряване, вместо окачествяване, да проявява желание да наставлява по-неопитните.

Други задължителни качества са цялостната позитивна нагласа, отъждествяването с екипа и желанието за непрекъснато развитие.
В началото на кариерата си имах късмета да работя с Димитър Капитанов, който ми каза нещо което помня и до днес – “Когато влизаш в офиса, оставяш егото си пред вратата”. Това ми помага да казвам повече “ние”, отколкото “аз”.

Технологиите и инструментите, с които работят софтуерните инженери се менят постоянно през годините. Какво правиш ти, за да бъдеш винаги в час с новостите?
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Освен, че всяка година излизат нови версии на вече съществуващите езици и инструменти, имаме и много нови такива, което непрекъснато увеличава изискванията към нашата професия. Например, до преди няколко години облачните услуги и контейнеризацията не бяха толкова развити и разработването на софтуер беше относително по-лесно.

Старая се постоянно да обновявам познанията, като основно се фокусирам върху четене на блогове, следене на определени YouTube канали, участие в конференции, обучение с курсове в Udemy/Coursera и разговори с колеги. Особено внимание отделям на Twitter, тъй като тази платформа допринася в най-висока степен за развитието ми. Тя предоставя уникалната възможност да бъдеш в директен контакт с хората, които променят IT индустрията.

В OpenTag използвате reactive programming при разработването на част от приложенията. Какви предизвикателства носи със себе си тази парадигма?

Тази парадигма не е нова, но в определени езици, например в Java, тя не е напълно развита. Това води до определени предизвикателства по отношение на използването на библиотеки, които са основни за функционирането на дадено приложение. Преди известно време имахме проблеми със затварянето на връзката към базата данни. Оказа се, че библиотеката, която използваме имаше пропуски както в кода, така и в документацията. За щастие в OpenTag се насърчава подпомагането на проекти с отворен код и успяхме да допринесем за разрешаването на споменатите проблеми. Този процес носи високо удовлетворение, тъй като работата ни има отражение не само върху собствените ни продукти, но и върху тези на другите компании.

Виждаме, че в OpenTag имате редица отворени позиции и планувате да се увеличите двойно през следващата година. Какво би определил като най-големия плюс за един софтуерен инженер, който решава да се присъедини към вашата компания?

В OpenTag разработваме много и разнородни проекти, използвайки различни програмни езици – JavaScript, Go, PHP и Java. Това дава възможност на бъдещите ни колеги да се развиват в техническото направление, което би им било интересно. Разбира се, компанията предлага кариерно развитие, като за тези две години имаме редица случаи на вътрешни повишения.

На практика компанията предлага неограничени възможности за всеки специалист, който проявява желание за растеж. Инвестира се в закупуване на курсове, книги, участия в конференции (дори и като лектор), обучения в различни направления и други.

Едно от най-ценните предимства на нашата компания са хората. Създали сме среда, в която всеки да се чувства ценен и да има необходимите условия да даде най-доброто от себе си. Отворени сме към идеи от всякакъв характер, които биха подобрили по един или друг начин ежедневните ни забавления (а понякога и задължения).