+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

87+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Максим Сарандев от OpenTag : Предимствата на Golang са многобройни

*Текстът е предоставен от OpenTag

OpenTag разработва платформа за бетинг оператори. Тя е изградена от нулата, както и съществуващите екипи, които я създават и поддържат.

Платформата е базирана на микросървисна архитектура, като ключови функционалности, които се имплементират от екипите в България, са интеграция с различни видове онлайн разплащания, казино игри, спортни доставчици, както и разработване на програми за лоялност, дълбока персонализация на потребителското изживяване и система за менажиране на платформата от операторите.

Един от основните езици, на който е написана платформата на OpenTag, e Golang. Затова и днес решихме да Ви запознаем с един от Golang софтуерните инженери в OpenTag – Максим Сарандев.

Здравей, Макс! Завършил си средно и висше образование в Обединеното кралство, ще ни разкажеш ли какво те върна обратно в България?

Научих много неща в чужбина, от най-елементарните до по-сложните. От житейските до професионалните. През цялото време имаше едно гласче на заден план, което казваше, че продължението на историята не е в чужбина, а е в България. Върнах се, за да мога да приложа наученото в родината си. За да допринеса в изграждането на страната ни като център за инвестиция на световни компании, защото вярвам, че българите са сред най-добрите IT специалисти в световен аспект и тяхната работа и семейства трябва да са тук, в родината. Смятам, че съм малка част от голяма вълна на завръщащи се млади хора, образовани и носещи обновени и различни виждания за света. Вълната е факт, и се надявам, че ще расте и занапред, за да освети бъдещето на прекрасната ни България.

Кога и как реши, че искаш да преследваш кариера в IT?

Много пъти съм се питал същото. Бях на около 14 и животът ми беше неразривно свързан с компютъра. Един ден намерих бутона “Inspect Element” в браузъра и видях любимите сайтове от друга страна. Пипнах тук – там, без да знам какво правя, и нещата започнаха да се променят по страницата. Исках да разбера какво съм направил, как работят нещата наистина, и седмица по-късно се записах на курс по Java. Това решение отвори кутията на Пандора, и тогава разбрах, че това е нещо, с което искам да се занимавам занапред. Неусетно открих един свят, в който всичко е възможно, и в който можеш да разбереш това, което не знаеш, до най-малкия му детайл. Всичко си има логическа последователност, няма неочаквани изненади, винаги можеш да се разровиш и да намериш отговора на въпроса пред теб. В същото време можеш да твориш, да създаваш, да превърнеш идеята в реалност.

В началото си бил PHP програмист, а сега пишеш на Golang. Как се случи тази промяна?

Доста дълго време писах на PHP, чисто и с различни frameworks. PHP има огромни плюсове и доста минуси, с които няма да отегчаваме читателите. Но като всеки език за програмиране, има и своите ограничения. В определени моменти в кариерата си, работейки по системи с голямо натоварване, сме достигали лимитите, и резултатът не беше удовлетворяващ. Golang дава възможност за промяна на парадигмата по много начини. Go предлага решения, които са трудно достъпни с други езици за програмиране, конкретно в Web разработката. Поставен пред определен проблем или модул, който трябва да се оптимизира до максимална степен, решението е Go. В годините ми като PHP програмист, Go тепърва навлизаше, и когато достигна моя радар знаех, че това е език, с който искам да се занимавам в бъдещ момент.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

В OpenTag бях нает на мениджърска позиция, но техническите детайли не спираха да намират път в ежедневието ми. Желанието ми да разуча системата, с която работех до най-малкия детайл, да debug-вам, да чета логове и да оптимизирам, не стихваше. Затова се върнах към програмирането. Исках да навляза в света на Go, да се сблъскам с това следващо предизвикателство, защото вярвам че има отредено място за Go в бъдещето.

Благодарение на разбирането и подкрепата на целия мениджмънт на OpenTag имах възможност да направя тази промяна. Това беше огромен жест и е една от многото причини да съм част от компанията. Последващите елементи на листа са изключителните професионалисти и приятели, с които работя, pet-friendly офисът и разбира се домашната бира с OpenTag етикет.

Какви са за теб предимствата на Golang спрямо останалите програмни езици, с които си имал опит досега? А недостатъците?

Има една максима “Easy to learn, hard to master”. Това за мен е описанието на Go, ако трябва да му сложа етикет. Предимствата на езика са многобройни, защото може да се използва в различни аспекти на software development-a. Позитивите, които лично са ми направили най-голямо впечатление, специфично за Web development-a, са малкият memory footprint, което олекотява инфраструктурата и изключително краткият development-deployment цикъл, както и измерима бързина в стандартните API операции. Накратко – скорост и по-ниска инвестиция в инфраструктурата, сравнен с други компилирани езици. Недостатъците също не се броят на пръсти.

Усъвършенстването на един проект, използващ Go, изисква голямо количество познания и любов към детайла. Категорично безкомпромисен език, by design и с цел крайна оптимизация, и косвено генериращ опашки от програмисти пред кафе машината в офисите. Езикът определено е направен да таргетира специфични сектори в продукта, вместо да бъде използван като general use-case, или MVP генератор. Така е замислен в Google, и носи отпечатъците на това тяхно решение. Лично мнение – всеки един език е направен с една конкретна цел и не бива да се сравняват с лека ръка. Go, както всеки един друг език, има своите предимства, недостатъци и комплексна материя, с която се сблъсква всеки developer. Ако един бизнес е достигнал нуждата от това определен модул да бъде разработван на Go с цел оптимизация или скорост – то това е най-валидният довод за неговата употреба.

В OpenTag развивате активно своите Golang екипи и част от хората в тях са писали, подобно на теб, на други езици преди да преминат на Go. Какво би посъветвал всички тези хора, които тепърва започват да пишат на този език?

Съществува голяма общност, която с отворени врати приветства нови попълнения – възползвайте се! Езикът се развива с бързи темпове, защото все повече проекти го интегрират под една или друга форма и всеки допринася с нещо. Цялата тази динамика генерира публично-достъпна информация, която е up-to-date и бива обсъждана в публични форуми. Всеки програмист може да се потопи в Go света за отрицателно време, и да прецени дали това е езика, който иска да преследва.

Препоръчвам да направите еквивалент на нещо, което сте писали на език, който вече знаете. При мен това беше базово CRUD API с basic auth, след години опит точно в тази материя. Може да звучи банално и елементарно, но това ми предостави конкретна представа за това как определени неща се случват в Go. Има прекрасни книги и курсове, които са следващата стъпка, но най-важното е практическият опит. Създавайте проект след проект, докато учите, езикът позволява spin-up-ването на нов service да става за минути, а досегът до нещо реално е най-ценен.