+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как се става QA в OpenTag

*Текстът е предоставен от OpenTag

OpenTag е компанията, разработваща собствена платформа за онлайн залагания. Платформата се използва от голям брой gambling оператори по цял свят и от стотици хиляди потребители дневно. Качеството на един такъв софтуер е от първостепенно значение. По тази причина OpenTag има много силен QA екип от над 30 души, разположени основно в България и Украйна.

Днес искаме да ви запознаем с още един от QA-ите в OpenTag – Лора Лачовска.

Здравей, Лора! Знаем, че преди да започнеш работа в IT сферата си работила нещо съвсем различно. Ще ни разкажеш ли как стана QA?

Здравейте, в момента съм част от екипа на OpenTag, който работи върху модула за спортни залози.

Във времето съм се занимавала с много неща. В университета учих Реклама, където придобих знания в различни насоки – маркетинг, филмова режисура, дизайн и управление на рекламни кампании. Паралелно посещавах два курса – за актьорско майсторство и за съвременни танци. Дори в един момент се включих в семейния бизнес, в търговията с хранителни стоки.

На един по-късен етап майчинството ми даде времето да пренаредя приоритетите си и да преосмисля къде бих се чувствала пълноценна в професионален план. От друга страна Covid-19 открои много ясно IT сектора като надежден, гъвкав и нещо много важно за един родител – позволява добър баланс между личен и професионален живот. И разбира се не на последно място – хората в този сектор са страхотни, отворени и позитивни.

И така с един курс в Софтуни по-късно, придобих достатъчно увереност и започнах да си търся работа като QA. Още от първото интервю в OpenTag усетих, че съм на правилното място и искам да работя именно това, и с тези хора.

Какви бяха най-големите предизвикателства пред теб, когато започна работа като Junior QA в OpenTag?

В началото е трудно да видиш цялата картина и да разбереш процеса на работа. Затова е хубаво да мислиш абстрактно и да не се фокусираш в детайлите. Да не бъдеш наясно с малките подробности е нещо естествено, особено когато си в изцяло нова работна среда. Адаптацията се случва, когато е налице добра комуникация и силна мотивация за развитие и учене.

Изучаването на тактиките и възможностите на спортния бетинг, разчитането и проследяването на техническата обработка на данните относно тези залози, беше първото предизвикателство пред мен. Като цяло процесът на работа и обработката на данни ми бяха абстрактни в самото начало, но постепенно започнах да нареждам частите от пъзела.

Тогава беше първият ми досег с Postman, което е инструмент за правене на HTTP/HTTPS заявки и тестването на положителни и отрицателни сценарии. Имах допълнителна нужда от време, за да започна да работя уверено с него.

GraphQL е друга технология, с която се запознах още в самото начало, беше непозната за мен и се налагаше да я използвам. Това е технология, която предлага по-добър начин на client-server комуникация.

През всички трудности минах заедно с невероятните си колегите, които винаги са насреща да помогнат. Благодарение на тях успях да напредна много както в професионален план, така и да се развия като личност.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Reward Gateway

QA Engineer

A pin iconСофия
Salary icon4 500лв. – 5 300лв.
Какви технологии за писане на код и тестването му използвате в твоя проект в OpenTag?

Качеството на код гарантираме чрез Cucumber тестове и автоматизирано API тестване.

Нашите разработчици правят ранно тестване на кода, което осигурява допълнителна сигурност веднага след направени промени. Тези тестове са базирани върху BDD методологията, която позволява по-добро представяне на бизнес изискванията. Автоматизацията засича по-рано проблемите и позволява добра поддръжка на софтуера. За тези тестове използваме Cucumber като тестови tool, който поддържа BDD и работи със синтаксиса Gherkin, който се базира на лесно разбираем език. Cucumber разчита тестовете написани с Gherkin и валидира кода. След като тези тестове минат успешно, QA-те имат зелена светлина да продължат с Acceptance тестове.

Отделно QA-ите разработваме automation проект, базиран на Karate framework tool за написването на API тестове. Тук отново използваме Gherkin като синтаксис. API тестването се извършва върху бизнес логиката и всички комуникации, които се изпълняват между интерфейса и базата от данни. Тези тестове ни помагат да правим Regression тестването си по-бързо. Също така и интеграцията с автоматизирания delivery процес (CI/CD) става по-лесен и естествен.

В момента кое е най-голямото предизвикателство пред QA-ите в твоя екип?

Най-голямото предизвикателство е, че работим с данни от различни източници (Providers). Ежедневно се сблъскаме с data injection, synchronization проблеми, но с помощта на добра комуникация успяваме да вземем правилните решения и да предоставим на клиентите добър краен продукт.

Разработването на собствена спортна платформа дава повече свобода, но изисква и по-дълъг и труден процес на одобрение от страна на QA екипа.

В момента разработваме нов инструмент, който ще позволи на крайните клиенти да комуникират по-интерактивно с нашия продукт. Тук отново ние като QA имаме отговорността да потвърдим, че всичко е с добро качество и работи, както се изисква.

Какви съвети би дала на всички, които искат да направят кариерна промяна и да започнат работа като QA-и?

Истината е, че за да започнеш кариера като QA не е нужно огромна инвестиция във време и обучение. По-важно е да разбереш целите, да припознаеш себе си в ценностите и да имаш желание да се развиваш. Важно е да си мотивиран, целеустремен и отдаден на това, което искаш да постигнеш. Нужно е ежедневно учене и много работа, за да се натрупа нужния професионален опит и да се придобие увереност.