+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

75+27 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

NEXT BASKET – софтуерната платформа, която променя света на електронната търговия

*Текстът е предоставен от партньор на DEV.BG

Представяме Ви NEXT BASKET– компанията-създател на едноименната e-commerce платформа, която тепърва ще стартира това лято.

NEXT BASKET е SaaS (Software As A Service) решение от ново поколение, което демонстрира синергията от изпитаните практики и иновативните подходи – както за клиентите и партньорите, така и за служителите на компанията.

Иновативен продукт, който променя концепцията за управление на онлайн магазини

Накратко, NEXT BASKET е българска IT компания, която стартира своята дейност през 2022 г.

Още в началото са заложени ясните цели за иновативен продукт, който да издигне на ново ниво концепцията за управление на онлайн магазин.

Имплементацията на това решение с идеята за мулти-тенанси (multi tenancy) означава, че всеки онлайн магазин върви като отделна инстанция, което позволява автоматично и сигурно скалиране на системите при критично натоварване.

Търговците притежават пълен контрол върху своите продуктови линии и промоции, без притеснения за производителност или сигурност на услугите.

Същевременно, такава архитектура намалява рисковете, свързани с техническите ангажименти на компанията – за гарантирани операции 24/7, бекъпи, както и управлението на всички сървиси като инстанции, определени и конфигурирани спрямо конкретен партньор-собственик на онлайн магазин.

Какви са съставките на успеха?

За стартиране на такъв продукт, са необходими няколко „съставки на успеха“, които включват: добър подбор на екипите и използваните технологии, също продължително подобрение (continuous improvement) на работните процеси, както и подходяща имплементация на модела на непрекъсната доставка (continuous delivery).

Но дори и най-висококачествените съставки се нуждаят от добра спойка – в случая осигурена от подходящите технологии и работна среда.

За да може толкова скоростно да се произведе продукт с конкурентни за пазара параметри, е важно да се отбележи изборът на използваните технологии в контекста на съответните компоненти.

За повече контекст, платформата включва следните основни модули: Back End, както и, разбира се Front end, който включва публично достъпния онлайн магазин (Store Front) плюс администраторски панел откъдето се управляват магазините (наричан още бек офис – Back Office).

Как добрите практики намират приложение?

Ако човек погледне „в кухнята“ на NEXT BASKET, като говорим за работните процеси, а не за офис пространството с кафе-машината, ще види как добрите практики намират приложение в реалния живот.

Цялостната multi tenant архитектура ползва концепцията за изолирани и самостоятелни микросървиси. Това съществено спомага за сигурните операции и възможност за скалиране на системите, особено при критични претоварвания. Едновременно с това се намалява отпечатъкът на всяка инстанция, което допринася за оптимизиране на оперативните процеси.

Бекенд (back end) частта е писана на PHP 8.1 и ползва фреймуърка Symfony. За комуникацията между системите се грижaт имплементацията на RabbitMQ брокера на съобщения, както и тази на стрийминг решението Apache Kafka.

Фронтенд (Front end) ползва ReactJS за клиентската част и NextJS за сървърната част. Имплементациите са в дистрибутирана среда, за да се гарантират безпроблемните операции на уеб магазините.

Билдовете се осъществяват в пайплайнове (pipelines), които SRE (Site Reliability Engineering) екипът е изградил в CircleCI и Bitbucket.

За деливъри в NEXT BASKET се следват избрани принципи от Scrum и Agile, които максимално улесняват работата.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Всеки нов код преминава през двойна проверка

По отношение на процесите в RnD, всеки отрязък нов код преминава през двойна проверка, преди да бъде вкаран в основния бранч на репото.

Сред основните принципи на колаборация е и високото покритие на компонентните тестове (unit tests), които се прилагат върху текущи и нови разработки: минимум 90%, като може да се достигнат и 100%. Това благоприятства за качествен програмен код и дава възможност за още по-добра оптимизация на работните процеси.

При млада компания в началния си етап на развитие, списъците с функционалности са дълги, а сроковете на изпълнение – кратки. Именно затова този работен модел е безценен в начина, по който помага на девелопърите да коригират кода си навреме, където е необходимо, още преди да се стигне до фазата на тестването от QA екипа. По този начин се гарантира качествен код, оптимизирана колаборация между различните звена и – в крайна сметка – скоростни разработки с минимален възможен отпечатък върху работата на екипите.

Система, която е лесна за скалиране, тестване и поддръжка

Зад избора на тези технологии и методологии стои стремежът към една система, която е лесна за скалиране (scalability), тестване (testability) и поддръжка (maintainability).

В края на всеки спринт се провеждат задължителните ретроспектив срещи, където се адресират проблемите, възникнали в хода на разработките. Екипите са изградени от опитни кадри с компетентност и умения, които им позволяват да изпълняват амбициозните изисквания в указаните срокове. Размерите и структурата на всеки екип са съобразени със стремежа към това да се поддържа органичен синхрон в целия RnD отдел.

Приоритизациите в движение понякога са неизбежни, но винаги са съгласувани с най-важните параметри, що се отнася до обхвата (scope) на спринтовете. Следва се общ план и се търсят оптимални начини за справяне със ситуациите, когато нечия работа зависи и от други (dependencies).

Силен акцент се поставя върху екипната дейност и синхронизацията спрямо общите цели. Различните звена са в ежедневна комуникация помежду си и всеки ден се коментират прогресът и подходящите решения за по-сложните задачи.

Немалко са предизвикателствата за една българска IT компания, която тепърва излиза на пазара. NEXT BASKET се стреми към това да създаде екосистема, в която на пиедестал е цялата бизнес култура на взаимоотношенията между търговци и купувачи.

В духа на интернет пазаруването се набляга на всички аспекти, включително маркетинг, SЕО и сегментиране по бизнес ниши, като основният акцент е върху това всеки един потребител – от търговеца до крайния купувач, да остане доволен.

Именно тази ценностна система осигурява една специфична освободеност в работата между екипите и хората в компанията. Платформата на NEXT BASKET ще влезе в експлоатация през юли месец 2023 г.

NEXT BASKET – Успехът е добра идея.

NEXT BASKET е иновативен 360-градусов бизнес модел за управление на електронни магазини. Неговата екосистема включва 5 в 1 решения в помощ на e-търговците, като софтуерна платформа от ново поколение, интегрирана ERP система, фулфилмънт складов софтуер, собствени складови пространства и 125 платени и безплатни услуги за дигитален маркетинг и онлайн бизнес. Българският стартъп е основан през 2022 г. и към момента има над 60 служители.

Официалният старт на продажбите се очаква през юли 2023 г.