+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

114-28 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Новите компании в българската IT индустрия

Анализирахме данните за новите български компании, които са възникнали от 2020 година до момента, както и чуждестранните IT работодатели, които са отворили българските си офиси в този период. В проучването са включени компаниите, които имат профил в DEV.BG Job Board. Данните са към края на месец април 2023 година.

Виж целия списък в края на статията.

За последните малко над три години в нашия Job board са регистрирани общо 228 нови компании (84 от тях, създадени през 2020, 82 през 2021, 56 през 2022 и 6 от началото на 2023). 57% от тях за целия период са продуктови, 34% са service компании, а останалите специализират в IT консултиране и внедряване на софтуерни системи. Съвсем лека преднина имат чуждестранните компании (52%), пред останалите 48% български. В момента във всички тях работят над 5500 IT служители, а отворените позиции за работа (изчислени към края на месец април 2023г.) са над 330.

Очаквано, три от петте компании с най-големи IT отдели в страната към момента, са навлезли на пазара чрез сливания и/или придобивания на организации, които имат присъствие в България преди 2020 г. – DraftKings, DIGITALL, Schwarz IT. Организациите с органичен растеж в топ 5 са Commerzbank Digital Technology Center и WebPros Bulgaria. Топ 5 на компаниите с най-много отворени позиции в края на април 2023г. е: SpinUp, Commerzbank Digital Technology Center, Alemira, Schwarz IT и SUSE.

Общият брой регистрирани НОВИ позиции в нашия Job board в края на посочения период е 332. Първенец са микро* компаниите с 43% от всички отворени работни места, следват ги малките компании с 41% от местата, а накрая остават големите (10%) и средните (6%) компании.

*В Job board-a на DEV.BG разделяме компаниите според броя служители в IT отделите им на: микро (по-малко от 10 IT служители), малки (10-30 IT служители), средни (31-70 IT служители) и големи (70+ IT служители).

Разпределението на разкритите офиси по региони в страната не е особено хомогенно – най-голям брой са офисите в София – 77%, следвани от Пловдив (7%), Варна (7%) и Бургас (4%). Дали тази дългогодишна тенденция IT бизнесът да се концентрира в столицата ще се запази – предстои да разберем през 2023г.

Българските играчи

Новооткритите български компании за периода 2020г-2023г. показват пълна равнопоставеност между броя service и броя продуктови компании. Картата на България е шарена и София не е монополист при създаването на нови играчи на IT арената – от с. Оризари, през Троян, Враца, Габрово, Ботевград и чак до Варна – създават се нови IT позиции без ограничение по локация.

Българските компании с най-голям брой IT служители в края на разглеждания период са: Anthill, Expert Allies, TG Soft, CleverPine, 7777 gaming и др., а най-многобройни са микро компаниите, съставляващи 60% от всички регистрирани български компании през последните години.

Чужденците са добре дошли

При чуждестранните компании, разкрили офиси у нас за посочения период, голям превес взимат продуктовите компании (с 66% дял) пред service компаниите с по-скромните им 24%.

Повечето представителства са от вида микро компании (49%) и малки компании (29%), за сметка на средните и големите.

Най-силно представени за периода са компаниите от САЩ, Великобритания и Германия – те са с най-много на брой открити офиси. Запазва се тенденцията за засилено присъствие на американски и западноевропейски представители, но през втората половина на периода може да се открие и навлизане на свежи попълнения от Централна и Източна Европа, а дори и от Азия и Австралия.

Прилагаме няколко интересни наблюдения по години
2020г. – „Началото“

Въпреки, че никой не иска да си спомня за събитията от 2020г., IT секторът продължи да се развива през периода на пандемията. През 2020г. са създадени 49 български компании и 35 чуждестранни офиса.

От българските компании 49% са service ориентирани, а 43% са продуктови, като останалите са в сферите IT консултиране и внедряване на софтуерни системи. В София са открити 76% от общия брой нови БГ фирми, останалите се намират най-вече в Пловдив, Варна и Бургас.

От чуждестранните компании 26% са със service насоченост, а 71% са продуктови. Почти всички от разкритите офиси се намират в София. Рекордът за най-възрастна компания-майка се държи от английската Man Group, основана през 1783г. и навлязла у нас през 2020г с офис в София.

2021г. – „новото нормално“ или светлина в тунела

Докато светът се бореше с постковид усложненията на икономиката, общият брой новосъздадени компании в България за годината е 82 – почти колкото през 2020г., от които 34 са български, а 48 чуждестранни. От предходната година се променя и съотношението между броя на локациите на чуждестранните и българските компании – в полза на чуждестранните (59% от всички нови офиси).

При българските компании се запазва високият дял на столицата – 82% са установени в София, а останалите са разпределени между Пловдив, Варна и Бургас. Започват да се забелязват и офиси извън обичайните големи градове – създадени са няколко офиса в Пазарджик, Враца и Банско.

Чуждестранните представители се събуждат от своя постпандемичен сън през 2021г. и запазват традицията като откриват 67% от офисите си в София, а останалите в най-големите областни центрове.

2022г. – rollercoaster от кризи

През 2022г. разбрахме, че кризите никога не идват сами и винаги се стараят да ни изненадат. През годината у нас са създадени 56 нови компании, от които 25 са български, а 31 са чуждестранни. За годината преднина по брой взимат продуктовите компании с 59%, пред service компаниите (с 32%). Предпочетена локация за откриване на офис е отново столицата, изпреварвайки 4 пъти останалите големи градове.

През 2022г. три украински компании откриха своите офиси у нас – Sigma Software, CodeIT и Intellias като избраха за свои локации София и Бургас.

Конкретно при българските компании, разпределението по градове в страната е обичайното – 76% за София и равномерно присъствие в Пловдив, Варна и Бургас.

Чуждестранните компании през 2022г. също се насочват предимно към София (близо 84% от офисите са открити там), Пловдив, Варна и Бургас. Повечето компании-майки са в западноевропейски държави, а най-отдалеч идва OneUpOneDown – чак от Оукланд, Нова Зеландия.

2023г. – Ново начало

Данните за 2023г. са взети от job board-a на DEV.BG към края на месец април и загатват навлизането на нови тенденции в българския IT сектор. Всички нови играчи в сферата са микро компании. Огромна преднина имат service компаниите с 83% пред продуктовите (17%), обръщайки съотношението за пръв път в целия разглеждан период.

Продължава нарастването на дела на чуждестранните компании (67%) и се увеличава разнообразието на техния произход, обхващайки почти всички континенти – от Сибир до Ню Джърси и от Филипините до Нидерландия.

Предпочитаните локации за офиси в страната са отново София, Варна и Бургас.

Най-голям IT отдел има американската Orion Innovation, а най-младата компания за тримесечието е българската Dentobook като офисите и на двете са в София.

В заключение

Каквото не ни затрие, ни прави по-силни – IT секторът у нас продължава предпазливо да расте, макар и с определено забавяне. Въпреки световните сътресения, ежегодни кризи и дебнещият AI, нови компании продължават да откриват офиси и работни места през всяка от разглежданите години за периода 2020-2023г.

Наблюдава се навлизане на все повече чуждестранни компании – както от Източна Европа, така и от Азия и Австралия.

Нови локации и работни места се разкриват най-вече в София и големите областни градове и все още няма ясна тенденция към децентрализация. Кога ще се развие IT потенциала на по-тихите, екологични и СПА-ориентирани кътчета на страната – предстои да разберем.

Добре дошли на всички нови членове на job board-a на DEV.BG и нека силата на положителния тренд бъде с вас!

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Компании, отворили офис в България в периода 2020-2023
2020202120222023
3vetaAdventura WorksA21 Labs42px
7777 gamingAUG GLOBALAdverityCSoft Europe
AlemiraB2B Media GroupAionys Software DevelopmentDentobook
All FrontBalkan Software StudioAmdarisEastvantage
AllvotecBayBridgeDigitalAMFGIncantare
Almacena BulgariaBeast Burst EntertainmentAxaltOrion Innovation
AnthillBidpathBeetroot
AnviloBilliton BulgariaBlack Peak Technologies
Apertum OnlineBIMEXPERTSBlue Window Sofia
Apex ServicesBlack Swan TechnologiesBound
Appfire Technologies, LLCBlankfactorBOX NOW
ArmadilCoBlue Sky SystemsBrandwatch
ATPCO BulgariaBoomBranerie
AugmentbpmhubCellPoint Digital
Axiom TranslateC4 NexusChangeX
Baringa BulgariaCandorCiklum
BIC Services SofiaCelsius NetworkCodeIT
BOpartnersCerillion TechnologiesCodelevate
ByteologyCleverPineCodification
Capital MIClustermarketCosta Coffee
Cloud SolutionsCreotechCubby
CodeComradesDevOps SolutionsCYRIS
Commerzbank Digital Technology CenterDIGITALLDER Touristik
Concord EUDiocoDesignTechnologies
CoolTechoDistribaDevSrc
CorectITEfemaraiDevTeam Bulgaria
Dark Side ManagementElogic CommerceDexycon
Data LidarELYSIUM Studios BulgariaDynamic Pricing
Dell TechnologiesEnter21Euro Payment Group
Dev-HarbourEntercomsExpert Allies
DraftKingseWaveFidelis Soft
East HikeFlipGlassDollar
FliffFlix BulgariaGlobal Infra Tech Bulgaria
GatelinkForterro BulgariaInnovity
GivingForceGaraioIntellias
Gong Gaming BGGodel TechnologiesIntersection Tech
GrowyzeGRIDIT-Impulse
HashiCorpiC ConsultJibe Bulgaria
HF Markets BulgariaInfiniGodsJullaHit
InsurifyIT-Development KitanovLeverX Group
IntwayKohuLivePerson
Invelop BulgariaMM FintechMeta Ideas
Invest 365MUK Groupnearshorefriends
KiteworksNew Line TechnologiesOne Stream
Kodin SoftNEXT BASKETOneUpOneDown
Looming TechNovusPateplay
Man GroupOmniAtlantic Business ConsultingPresize
MK ITONLYROOTRolos
ModralogPaymenttoolsSavvyTribe
Modularity BulgariaPositive MindsSigma Software
Moonlimit AASPredicaSoftTeco
Moxy LabsPrime Force GroupSoftware Interactive
MysupplyProgrammingoTelespazio
MYXPronet GamingTwigeo
NeoloanPublicis SapientWebPros Bulgaria
NewStatesman Media GroupQinloxWS-B
OmnioRelaxify
ONDORisika
ONEDOT SofiaRiskCherry
Opre ITROMTECH
OutdoorsyRunecast Solutions
Parcel HiveSendinblue
PayMan GroupSimple
PharVision CapitalSirius Tech
PHOS BULGARIASocotra
Portal Systems BulgariasofString
ProtivitiSoftware Supreme
Pytek AcademySolveva
RiseTheWebSplashDev
Schwarz ITStocksTech
Senstate Technologiestalkt
SenturTallarna
SorcibleTell Health
SpinUpThalassa IT Services
STLTopView Sightseeing
SUSETrusti
TG SoftUNIBERG
ThinkEast Business ConsultingVRP consulting
Toki PowerWeTrack Bulgaria
Topvine ConsultingWolfpack DCS
TouchMenuWorkNomads
TSD SoftwareXkey
Voidweb
ZebrineX
Данните са взети от DEV.BG Job Board в края на април 2023г.