+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

71+18 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Мотивационно писмо за програмист

Някои от ИТ фирмите в България изискват кандидатите при кандидатстване за работа да изпратя освен автобиография и мотивационно писмо. Една от известните ИТ фирми изискваща задължително кандидатурата да е придружена от добре написано, лично мотивационно писмо е Прогрес. Дори при кандидатстване в обучителната академия на Прогрес се изисква да се напише хубаво мотивационно писмо.

Важно е да знаете, че за да може да ви поканят на интервю е задължително да предоставите всички изисквани документи инак кандидатурата ви може и изобщо да не бъде разгледана. Затова ако в обявата за работа се изисква към документите за кандидатстване да приложите и мотивационно писмо, то се постарайте добре.

Ето едни от най – важните правила:

1. Не използвайте готови шаблони

Една трета от мотивационните писма, които сме разглеждали са шаблони, които са директно копирани от Интернет, втората трета са копирани шаблони със сменени няколко думички. Един добър HR кадър веднага може да разпознае кога това, което сте написали е копирано или дори и частично заимствано от Интернет. Много хора вярват, че тъй като пишат за първи път мотивационно писмо и няма да се справят добре и затова се опитват да копират. По–добре направяте калпаво писмо, отколкото да копирате нещо.

2. Разберете какво търси работодателя

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Важно да е направите добро проучване на работодателя, при който кандидатствате и да изтъкнете точно тези качества и мотивация, които ви правят правилния кандидат. След като си изясните какво точно търси работодателя е нужно да отразите това и в писмото ви.

3. Не преписвайте това, което е в автобиографията ви

Някои кандидати правят грешката да препишат това, което е в автобиографията им в мотивационното писмо. Няма нужда да изпращате преразказ на автобиографията си в стил „От 2007 до 20012 година работех в компания Z като QA специалисти“. Тази информация е вече в автобиографията ви и не е нужно да я преразказвате.

4. Бъдете искрени, земни и готини

Бъдете изцяло искрени и земни в написването на мотивационното ви писмо. Напишете наистина защо искате да работите в тази компания, с какво можете вие да помогнете и защо трябва да ви поканят на интервю за работата. Не забравяйте, вие се опитвате да спечелите вниманието на HR специалистите за да ви поканят на интервю, а не да разкажете, всичко което бихте казали на самото интервю.

И не забравяйте, мотивационното писмо цели да покаже на интервюиращите характера ви, личностните ви качества и това какъв човек сте, дали бихте се вписали в екипа и дали сте добър като човек, а не дали сте супер програмист, който коди по цели нощи.