+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

M&A 2023: Най-големите сделки в IT сектора през годината

Миналата година станахме свидетели не само на многомилионни инвестиции в родни IT компании, но и на редица сливания и придобивания (M&A) в сектора, които се отразиха на кариерните възможности и в job board-а на DEV.BG. Въпреки че глобалният пазар на М&А сделки се сви съществено, мнението на експертите е, че консолидацията в индустрията не е достигнала своя предел. Тя ще продължи през 2024 г. и в частност в Европа, която през третото тримесечие на м.г. убедително надмина САЩ по отношение на обема технологични сливания и придобивания според доклад на анализаторската компания CB Insights, като страната ни също беше част от този процес.

М&А успехите на българските компании

Индустрията започна ударно годината с три големи сделки. През януари доставчикът на IoT решения и продукти за дома Allterco Robotics (вече Shelly Group) финализира първия етап от придобиването на словенската компания GOAP, като купи 60% от капитала на производителя на умни домашни устройства за €2 млн. Сделката ще позволи на Allterco да навлезе на нови пазари и да разшири технологичното си портфолио за крайни и професионални клиенти, а ако придобие и останалите 40%, които принадлежат на индивидуални акционери, общата цена може да достигне €5.5 млн.

Също през януари Trackerbot — български e-commerce automation софтуер за търговци в eBay и Amazon, продаде мажоритарен дял на компанията за стартъп инвестиране Quadra Group, създадена от предприемача Филип Прокопиев. Финансовите параметри на сделката не бяха съобщени. Trackerbot има над 8 000 потребители в повече от 20 държави и продължи да оперира под същото име, като сделката ще ѝ помогне да стъпи на нови пазари и да развива продуктовата си линия.

Два месеца по-късно Bianor Холдинг започна годишен „поход“ за бизнес придобивания. През март купи българските ITIDO — разработчик на уеб и мобилни продукти, и Databreathe — компания за анализ на данни и изкуствен интелект. Двете компании запазиха своя бранд, мениджмънт и екип и функционират като дъщерни дружества в холдинга, а придобиването им ще му помогне да диверсифицира своите клиенти и проекти в областта на отбраната и обработката на данни. През лятото холдингът набра 8 млн. лв. от Българската фондова борса, а през септември придоби 100% от българската софтуерна компания GotoAdmins, специализирала в областта на DevOps, миграцията и управлението на облачни услуги и дигиталната трансформация. GotoAdmins също продължи да действа като независима компания, а придобиването ѝ разшири капацитета, експертизата и предлаганите услуги на групата. В края на годината Bianor придоби 100% от капитала и на Bulbera — българска компания за софтуерни решения в сферата на телекомуникациите, здравеопазването и електронната търговия с офиси в Стара Загора и Велико Търново, което ще даде възможност на холдинга да се разшири извън столицата. Стойността и на четирите сделки не беше обявена, а целта им е да помогнат на Bianor „да се превърне в българската публична IT група с най-висока пазарна капитализация“.

През лятото създадената в България компания за 3D визуализации Chaos придоби за необявена сума италианските AXYZ design. Разработваният от AXYZ design софтуер anima 5 предлага бързо включване на движещи се 3D/4D човешки фигури в архитектурни визуализации и разполага с над 2 500 сканирани реалистични изображения на хора, като Chaos планира да го интегрира в свои продукти (V-Ray, Corona и др.). Придобиването на AXYZ design е четвъртият стратегически ход от разширяването на Chaos, което започна през 2022 г. Тогава се сля с Enscape — немска компания за real-life rendering и дизайн технология, и придоби Cylindo — датска 3D платформа за продуктово визуализиране, както и CGarchitect — hub за работещите в сферата на архитектурна визуализация. Днес Chaos е най-голямата глобална компания за 3D визуализация с централа в Карлсруе (Германия) и с над 700 служители в България, Германия, Чехия, Северна Македония, Дания, Великобритания, САЩ, Южна Корея и Япония.

Международните играчи, които придобиха (част) от родни IT компании

Четири години след създаването си финтехът Phos, който има близо 30 служители в България, беше придобит от френската компания Ingenico, като стойността на сделката не беше съобщена. Phos оперира на пазара на SoftPoS решенията, които позволяват на малки търговци да приемат дигитални плащания чрез мобилни устройства, а Ingenico е световен лидер с 45-годишна история в областта на PPaaS плащанията. Сделката ще помогне на Ingenico да разшири пазарния си дял, предвид че броят на SoftPoS терминалите в световен мащаб се очаква да нарасне от 3.1 милиона през 2022 г. до 12 милиона през 2027 г.

През март канадската e-commerce компания Brio Commerce придоби българския стартъп Vanga AI само 18 месеца след раждането му. Vanga AI подпомага създаването на онлайн бизнес чрез автоматизиране на продажбите и увеличаването им с помощта на изкуствен интелект. Цената и на тази сделка остана конфиденциална и е част от стратегията за растеж на Brio Commerce в предлагането на e-commerce инструменти за онлайн търговци, които да оптимизират търговските си и маркетингови дейности.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Два месеца по-късно българският стартъп за e-commerce решения AIOPSGROUP, който има над 150 служители в България, беше придобит от немската Valantic — водеща компания в областта на дигиталната трансформация. AIOPSGROUP се превръща в мултимилионен бизнес за малко над две години, а сред клиентите ѝ са брандове като Puma и Rossignol. Цената на сделката не беше съобщена. Valantic ще разшири присъствието си в e-commerce сферата в Европа, като цели да стане най-големият CX доставчик в региона, а AIOPSGROUP ще допринесе за това със своята експертиза в областта на B2B и B2C решенията за електронна търговия.

През септември естонската компания за стратегически промени и технологии Nortal обяви, че придобива за €8.5 млн. българската Questers, която е дъщерно дружество на базираната във Великобритания TPXimpact Holdings и има над 300 служители в страната. Questers ще се слее с дъщерната компания на Nortal за аутсорсинг на софтуерни услуги pwrteams, което ще засили позициите на естонския разработчик в САЩ и Обединеното кралство, както и бизнеса за създаване на трансгранични IT и инженерни екипи за клиенти от цял свят.

В придобиването на български технологични компании през 2023 г. се включиха и институционални играчи. В началото на годината Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) взе миноритарен дял в компанията за семантични технологии Ontotext — 17.51% от акциите срещу €6.96 млн. Припомняме, че през 2022 г. фондовете Integral, Carpathian Partners и PortfoLion Capital Partners придобиха мажоритарния дял в Ontotext от „Сирма груп холдинг“. В тазгодишната сделка ЕБВР е пряк инвеститор, а другите инвеститори са дъщерно дружество на PortfoLion (дял от малко над 5% за €2 млн.) и Атанас Киряков, основател на Ontotext (дял от 1.26% срещу €500 хил.), като той остава в компанията в мениджърска роля.

През юни европейският фонд CEECAT Capital придоби почти 23% от капитала на системния интегратор Telelink Business Services (TBS) по време на търг, в който най-големите акционери на дружеството предложиха 25% на Българската фондова борса. CEECAT купи 2.872 млн. акции при цена 9.5 лв., или общо 27.3 млн. лв. В официално прессъобщение на фонда се казва, че „CEECAT ще работи с TBS, за да продължи устойчивото развитие на компанията, привличането на таланти и стратегическата глобална експанзия с фокус върху Западна Европа и САЩ“.

В края на годината американският инвестиционен фонд Advent International създаде Circle — платформа за плащания и технологии, обслужваща малки и самостоятелни търговци в Европа. Като част от стратегията си за развитие съобщи, че ще купи доставчикът на платежни решения myPOS. Финтехът е създаден през 2012 г. от Христо Георгиев, има над 350 служители в България и продуктите му се използват от близо 170 000 търговци в Европа. Очаква се сделката да се случи всеки момент и да е на стойност около €500 млн.

Глобални M&A сделки с локално значение

Американската Progress, която има над 600 служители в България, в началото на 2023 г. придоби за $355 млн. MarkLogic — компания, специализирала в управлението на сложни данни и мета данни. По този начин ще разрасне портфолиото си от продукти за разработка, внедряване и управление на приложения, добавяйки лесна за интегриране платформа за семантични бази данни.

Американската IT компания с украински корени SoftServe, която има близо 600 служители в четири офиса в страната, придоби дигиталната агенция Hoverstate за мобилни и уеб решения. Стойността на сделката не беше обявена, а преди два месеца компанията отвори офис в Румъния (Букурещ) с амбицията да създаде 800 работни места до края на 2025 г.

През юни ирландската група CluneTech, която има близо 900 служители във Варна, Велико Търново и Шумен, продаде технологичната компания Immedis на американския доставчик на HR технологии UKG за над €500 млн. Immedis има 250 души екип в страната, а UKG планира да разшири присъствието си тук.

Месец по-късно финландска технологична компания Tietoevry придоби MentorMate от Taylor Corporation, която я купи през 2014 г. Стойността на сделката не беше обявена. MentorMate има над 850 служители на пет локации в страната и в момента предлагат над 40 отворени позиции в job board-а на DEV.BG.

През август Insight Enterprises, интегратор на решения от Fortune 500, придоби английската софтуерна компания Amdaris, като не бяха разкрити финансови подробности за сделката. В софийския офис на Amdaris работят 50 души, като се очаква компанията скоро да стъпи на още две локации — Варна и Пловдив.

През същия месец френската компания Atos продаде звеното си за аутсорсинг услуги и се преименува на Eviden. Френският IT гигант продължава да изпитва финансови затруднения и в момента води преговори с Аirbus, който да придобие звеното ѝ за киберсигурност. Всички тези промени вероятно ще засегнат и България, където Atos има близо 1 700 служители.

Последното тримесечие на година продължи да бъде интензивно, като новините се завъртяха основно около Software AG и VMware. През октомври фондът за частни инвестиции Silver Lake Management придоби Software AG за близо €2.2 млрд. Немската продуктова компания присъства в България от 2006 г., има екип от 300 души и тепърва ще разширява присъствието си в САЩ, а през декември IBM заяви, че ще придобие технологичните ѝ платформи StreamSets и webMethods за €2.13 млрд.

Новината, че американският производител на полупроводници Broadcom придобива VMware, предизвика най-голям шум в българските IT среди, тъй като компанията за облачни изчисления и виртуализация има над 1 700 служители в страната. Цялата сделка за $69 млрд. и всички одобрения по нея отнеха 18 месеца.

Въпреки това IT пазарът на труда остава обещаващ предвид новите технологични играчи, които избраха България през 2023 г. (ще разкажем за тях допълнително), и над 2170-те свободни позиции в job board-а на DEV.BG за всеки талант, който търси смислена реализация и кариерно развитие.