+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

85+43 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Мобилната стажантска програма на МенторМейт

*Текстът е предоставен от MentorMate

За пътя от стажантската програма на МенторМейт до ролята на Junior Mobile Developer в компанията.

Силата, която неизменно движи МенторМейт напред, е стремежът ни да учим и да се развиваме в професията си. Затова осъзнаваме прекрасно, че пътят на всеки топ софтуерен експерт тръгва от стажантска или Junior позиция и върви нагоре по професионалната стълбица. За да могат все повече млади хора с интерес към технологиите да направят първата си крачка, в МенторМейт организираме стажантски програми с различна насоченост.

Сега ви срещаме с Димитър Найденов – участник в стажантската програма през 2021 г. След края на стажа си той се присъединява към МенторМейт като Junior Android Developer и открива цял хоризонт с възможности да развива познанията и уменията си в мобилната разработка.

Много софтуерни компании в момента предлагат стажантски програми. Какви бяха причините да избереш да направиш стаж именно в МенторМейт?

Наистина много компании предлагат стажантски програми, особено лятото, но всъщност доста малко предлагат стажове за мобилна разработка, а още по-малко – конкретно за Android. Тъй като в университета съм се занимавал с Android, видях обявата на МенторМейт и реших да кандидатствам. Звучеше интересно и така и се оказа. Доста голям плюс на програмата е също това, че е платена. В повечето случаи хората плащат, за да се учат, а не получават възнаграждение, какъвто е случаят в МенторМейт.

Защо е вълнуващо да развиваш кариерата си като Mobile Developer?

Смартфоните са се превърнали в част от нас и от ежедневието ни. Мобилните технологии ще продължават година след година да се развиват и според мен ние, които работим като мобилни разработчици, предстои да видим доста интересни неща в професионален план.

Какво съдържаше стажантската програма и по какви проекти работи ти?

В началото, в продължение на две-три седмици, изучавахме Kotlin, езика, който се използва за разработка на приложения за Android. След това получихме задача да разработим приложение за коктейли – с информация за тях, рецепти, рейтинги. Това беше учебен проект, който ми даде доста стабилна основа. Когато започнах работа по реален проект, се чувствах доста уверен, защото бях научил много по време на стажа.

Разкажи ни за първия си проект като част от МенторМейт.

В проекта разработвахме втората версия на мобилно приложение, което свързва работещи жени с техни потенциални ментори. Беше доста полезно, защото, когато включиха мен и другия стажант в проекта, буквално ни хвърлиха в дълбокото. Андроид платформата имаше нужда от спешни подобрения спрямо останалите платформи и трябваше да наваксаме доста. Въпреки всичко благодарение на усилията, които положихме, и с помощта на нашия ментор успяхме да се справим и това показа, че стажантската програма си е свършила работата.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Ти си все още студент. Как съчетаваш следването с работата на пълен работен ден?

Преди да започна стажантската програма, се притеснявах дали ще успея да комбинирам работата и университета, но нещата се получиха доста лесно. Няма да скрия, че голямо улеснение беше онлайн форматът на лекциите по време на програмата. Лекциите ми са основно сутрин преди работа (работното време в МенторМейт е гъвкаво и има възможност да се започва от 12:00 ч.) и уча усилено през уикенда. Когато някоя лекция съвпадне с работния ден, мога да отида до университета, като си наваксам с работните задачи след това.

Какъв е твоят съвет към младите хора, които искат да се занимават със софтуерна разработка – откъде да започнат и какво да търсят?

Съветът, който бих дал, е да си изберат конкретна ниша -дали ще е разработка на мобилни приложения за Android или за iOS, и да започнат да изучават технологиите в дълбочина. Когато започнат работа, ще разберат дали това е тяхната област. Според мен няма грешен избор, просто трябва да се направи първата стъпка.

Ако искаш да направиш и своята първа стъпка в мобилната разработка, може да кандидатстваш за следващата стажантска програма на МенторМейт. Тя ще включва разработка на приложения за Android и iOS, като ще обхване множество технологии – Kotlin, Flutter, React Native, Swift и други. Първоначално участниците ще работят по обучителни проекти, като ще имат ментори, които да ги подкрепят през цялата програма.

Кандидатствай за програмата тук.