+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

81+64 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Екипът, който работи в облаците: MentorMate Cloud Center of Excellence

*Текстът е предоставен от MentorMate

Разговаряме с Христо Стоянов, Cloud & DevOps Lead, който споделя какво е да си част от MentorMate Cloud Center of Excellence.

Разкажете ни накратко за cloud отдела в MentorMate.

Отделът ни, Cloud Center of Excellence (CCOE), има за цел не само да допринася към различните ни проекти с експертни познания в публичния cloud, но и да разпространява DevOps идеологията на фирмено ниво.

Отделът ни е сравнително млад, на около 3 години. За този период научихме много и най-категоричното доказателство са клиентите, с които работим. Ако в миналото работехме по краткотрайни проекти за малкия и среден бизнес, то в момента сред клиентите ни има световноизвестни ентърпрайз организации с далеч по-комплексна инфраструктура и проблеми за решаване.

Какъв е профилът на хората в екипа?

Колегите в отдела ни имат разнообразни профили. Голяма част от нас сме започнали кариерите си доста преди публичния cloud, а и преди DevOps практиките да натрупат такава широка популярност. Всеки има зад гърба си опит с разнообразни технологии като Windows и/или Linux системна администрация, мрежова администрация, бази, сторидж, виртуализация, контейнеризация и др.

Имаме колеги, които са бивши разработчици, решили да се преквалифицират. В екипа има както хора с над 20 години опит в софтуерната индустрия, така и стажанти, които обучаваме и тепърва се включват в първите си проекти. Това разнообразие е изключително ценно, защото взаимно се допълваме.

Какви са процесите на сертификация на cloud специалистите в MentorMate?

Голяма част от колегите са се присъединили към екипа без предишен опит в публичния cloud. Точно за това имаме добре описан и утвърден сертификационен път за AWS и за Azure профилиране, през който минава всеки нов колега в екипа. За нас сертификацията не е самоцел, а средство, което ни помага да бъдем успешни в реалните проекти. По време на подготовката преминаваме през различни обучителни ресурси, някои от които са предоставени от cloud доставчиците ексклузивно на партньорите им, какъвто е и MentorMate. Залагаме на официалните study guides, подбрани видео курсове и множество практически упражнения. MentorMate осигурява всичко необходимо, включително и тренировъчни cloud акаунти, в които добиваме реален опит, преди да се явим на изпит и да влезем в проект.

Какви сертификати притежавате?

През първите две години в екипа успях да получа седем сертификации (AWS Certified Solutions Architect – Associate, AWS Certified SysOps Administrator – Associate, AWS Certified Developer – Associate, AWS Certified DevOps Engineer – Professional, AWS Certified Security – Specialty, AWS Certified Solutions Architect – Professional, AWS Certified Advanced Networking – Specialty). Теоретичните знания, които получаваме, подготвяйки се за сертификация, в комбинация с ежедневния практически опит, който натрупваме в проекти, е най-бързият път към това да се превърнем в експерти в сферата.

Какви качества и умения търсите у cloud специалисти, които ще започнат работа в MentorMate?

За cloud специалистите еднакво важни са техническите знания и опит и меките умения. Често в проектите ние се оказваме свързващото звено между колеги и клиенти и това изисква добри комуникационни умения. Компанията ни се разширява глобално и имаме колеги от други държави, така че както срещите с клиенти, така и срещите с екипа се провеждат на английски и нивото на езика трябва да е доста добро. Други важни качества са постоянството и стремежът да доставяме работещи решения, които ни помагат да довеждаме проектите до успешен край, въпреки трудностите.

В техническо отношение работата ни е основно в две направления: изграждане и разширяване на cloud инфраструктура и автоматизиране на процеси като създаване на CI/CD pipelines. Тъй като търсим дълбочина на знанията, в момента в екипа имаме cloud профилиране – с AWS или Azure, т.е. не изискваме опит и с двете платформи. Технологиите, които използваме ежедневно, зависят от нуждите на клиентите ни, но в почти всеки проект е необходимо добро разбиране на Linux и bash scripting, networking, containers и container orchestration. За дефиниране на ресурсите пък използваме Infrastructure as Code (IaC): Terraform, CloudFormation/Azure Resource Manager (ARM) templates. Като CI/CD инструменти най-често се сблъскваме с Azure DevOps, GitHub Actions, GitLab CI/CD, Jenkins, но опит с всеки подобен инструмент е предимство.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какви специалисти търсите в момента и какъв е техният кариерен път?

Понастоящем търсим хора на позиция Cloud & DevOps Lead (с AWS или Azure), като ролята е преобладаващо техническа, но изисква предишен опит в управлението на екипи. Имаме и отворени позиции за Azure Cloud Engineers с опит, за които предстоят интересни проекти.

Кариерният път е строго индивидуален и зависи от предишния опит и целите, но хората, които обичат работата си и продължават да се развиват устремено всеки ден, не остават незабелязани и получават възможности за растеж.

С какви предизвикателства се сблъскват вашите колеги от отдела?

Предизвикателства не липсват. Когато изграждаме инфраструктура за клиенти, не целим да доставим просто работещо решение, а такова, което да направи клиентите ни успешни. За целта винаги се стремим към добрите практики при дизайна и изпълнението на архитектура (well-architected pillars).

Киберсигурността е изключително важна, особено за клиентите, които оперират под регулационни закони, но тя налага някои ограничения. От друга страна, в сърцето на DevOps културата е да се стремим да премахваме ограничения, в името на по-бързото и гъвкаво доставяне на работещ код. Изискват се информирани решения и умел баланс, така че да градим среди, които не изостават в никой аспект.

С какво се различава cloud отделът при вас от тези в други компании?

На първо място бих поставил културата в компанията и в екипа. Изключително мотивиращо е да се работи в среда, в която дори и Junior специалистите имат много силно развито чувство на отговорност. Те приемат проблемите на клиентите като свои собствени и правят, каквото е нужно, за да бъде свършена работата, и то по приятен начин.

Друго нещо е естеството на работа. Вярвам, че това, което правим, се придържа много силно към определението за DevOps, а публичният cloud е най-подходящото място за това. Чувал съм от познати в други компании, че в един момент operations екипите просто били преименувани на DevOps, но нищо в работата им не се променило. Смятам, че все още витае грешно прилагане на DevOps културата и практиките, като разделението между екипите остава налице.

MentorMate е компания за разработка на специализиран софтуер и това ни дава възможност да работим по много и разнообразни проекти, което ни носи редица предимства. От една страна, ставаме част от социалнозначими проекти, които подобряват качеството на живот на много хора, а от друга страна, работим с различни технологии, което ни помага да се развиваме непрекъснато.

Какви са амбициите ви за в бъдеще?

В по-краткосрочен план целим да повишим ефикасността си. До момента сме изпълнили много проекти от нулата, а сега работим върху това да стандартизираме и преизползваме работата си в нови проекти, така че фокусът ни да остане върху добавянето на стойност за клиентите.

Друга наша цел е да разпространяваме наученото към все повече колеги в компанията и извън нея. Плановете ни включват и разширяване на екипа, като за целта установяваме структура, която да позволи растеж, а това ще отвори възможности за развитие пред всички нас. Друго направление, в което ще инвестираме, е разширяване на партньорството с публичните cloud доставчици, откъдето ще получим още интересни проекти.

Стани част от екипа!