+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

98-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Изкуствен интелект от бъдещето: AI супер агенти, приложения от ново поколение и нови норми в света на софтуерната разработка

© Текстът е предоставен от MentorMate

Интервю с Боби Бахов, Senior Business Analyst в МенторМейт

Как изкуственият интелект ще промени бъдещето на софтуерната разработка?

Усъвършенстването на AI асистентите за програмиране ще внесе промяна както за full-stack разработките, така и на архитектурно ниво. Ще имаме възможност да инвестираме повече време в стратегически анализи вместо в дебъгване. Освен това ще се покрива по-широк кръг от нужди в рамките на един проект. Например с помощта на AI границата между front-end и back-end разработчиците вече започва да се размива.

Боби Бахов, Senior Business Analyst

Този месец участвах в много интересна панелна дискусия по време на DevDays Еurope 2024, посветена точно на тази тема. Участниците в конференцията бяха от цял свят и с различен бекграунд, но всички се обединиха около мнението, че се очакват значителни промени в традиционните процеси на софтуерна разработка. Например в момента все още се говори за стандартни проекти и за такива с изкуствен интелект. В бъдеще вече няма да има такава ясна разлика, тъй като мнозинството проекти ще включват някаква форма на AI и това ще бъде новата норма. Докато традиционният подход се фокусира върху писането на код и разработката на функционалности, все повече бъдещи проекти ще изискват знания за обработката на данни и различните алгоритми за машинно обучение, както и способността да се интегрират готови AI модели в съществуващите системи.

Ролята на разработчиците ще бъде близка до тази на диригента. Те ще управляват екип от AI агенти, всеки от които ще има специфични умения и ще се фокусира върху определени задачи от проекта. Този подход ще позволи по-бързо и ефективно разработване на персонализирани и комплексни софтуерни решения.

По време на дискусията обсъдихме и много интересни и иновативни теории като тази за AI супер-агентите. Това са ново поколение приложения, които автоматично ще програмират решения на проблеми, поставени от потребителя в реално време. След като задачата бъде изпълнена, създаденото приложение ще се изтрива. Този подход не само би спестил ресурси, но и гарантира, че решенията са персонализирани и ефективни, без излишно натоварване на системата.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Едно от ключовите приложения на AI е генерирането и обработката на изображения. Какви промени предизвиква AI в този контекст според теб?

Технологии като Midjourney, Adobe Firefly и DALLE-3 могат да трансформират визуалното изкуство и дизайна и имат множество потенциални приложения в различни индустрии.
Алгоритмите за анализ и генериране на визуална информация претърпяха сериозна еволюция през последните 35 години, като това доведе до значителен прогрес в дифузионните модели (diffusion models). Невероятен е напредъкът на моделите за генериране на изображения от 2022 г., когато се въведе първата версия на Midjourney, до април 2024 г., когато вече разполагаме с Midjourney v6 и Adobe Firefly v3.

По време на DevDays Europe 2024 имах възможност да представя лекция по темата, която предизвика интересна дискусия относно етичните граници, които вече започнаха да се преминават със създаването на фотореалистични AI изображения и които предизвикват най-малкото дезинформация.

Как се адаптира МенторМейт към тази нова ера на изкуствения интелект?

Този преход изисква нови умения и знания, за да се гарантира успешното изпълнение на проектите, както и период на адаптация към новите процеси. В МенторМейт активно разработваме вътрешнофирмени обучения за нашите служители, целящи да ги подсигурят с правилните знания и умения. Подготвяме се стратегически, за да гарантираме високо качеството на AI проектите, да намалим рисковете, свързани с тях, и да осигурим прозрачност в отношенията ни с клиентите.

Explore more

Виж
React Native обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Cosmos DB обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Playwright обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
R обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

За МенторМейт:

МенторМейт е глобална софтуерна компания, предлагаща услуги за цялостна дигитална трансформация. Базирайки дейността си на комплексен троен подход, МенторМейт съчетава успешна бизнес стратегия, вдъхновяващ дизайн и качествено софтуерно инженерство, за да създава модерни технологични решения.

Организацията предлага кариерни възможности в различни софтуерни направления – от разработка и тестване, анализ и оптимизация на данни, до дизайн и архитектура на разнообразни ентърпрайз решения, както и работа по вълнуващи проекти, които правят живота на милиони хора по света по-добър.

Тъй като философията и ценностите на МенторМейт са ориентирани около хората, компанията предоставя ясно дефинирана кариерна рамка, разнообразни обучителни програми, гъвкав модел на работа и култура, която се основава на автентичност, взаимопомощ и уважение.

В глобален мащаб МенторМейт има офиси в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Минеаполис (САЩ), Гьотеборг (Швеция) и Асунсион (Парагвай), както и специалисти, работещи от всяка точка на света.

Част сме от глобалната технологична компания Tietoevry Create, а това дава възможност на хората ни да работят по значими проекти за разпознаваеми брандове и да развиват кариерата си в екип от над 10 000 експерти.