+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+23 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Историята на един самоук програмист – Никица Максимовски, Front-End Developer в Melon

*Текстът е предоставен от Melon

Никица Максимовски е на 27-години и е Front-End в офиса на Melon, в Скопие. По случай първата си година в компанията, той разказва за пътя, който е извървял, за да стане програмист.

Никица Максимовски

През 2016 г. Никица учи Електроинженерство в университета в Скопие, но не е особено доволен. Разочарован от образованието си, той често проверява обяви за работа и открива, че нито едно от уменията, които е придобил до момента не е подходящо за актуалните позиции. „От този момент нататък разбрах, че трябва да се науча да програмирам. Но как?“

По онова време, популярните езици за програмиране са Java, Python, C++, PHP и JavaScript. Несигурен кой от тях ще бъде най-подходящ за него, Никица учи PHP, който не му харесва достатъчно и не задържа интереса му. През 2017 г. решава да посети Career Start събитие, което му помага да изгради увереност и да се запознае с различни компании в Северна Македония. „Казах си: трябва да го направя“, споделя той.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Скоро след това, Никица се присъединява към онлайн Boot Camp за програмиране и след 9 месеца вече е сертифициран Full Stack JavaScript програмист. Между 2017 и 2021 г. Никица има над 20 неуспешни интервюта за работа. Обезкуражава се, защото вярва, че се справя добре, но работодателите търсели по-опитни програмисти. „Интервю след интервю, увереността ми се топеше и след много провалени опити, просто се отказах“, казва Никица.

Той посреща 2021 г. с нова надежда и мотивация. Обещава си, че тази година ще бъде различна. Никица кандидатства за всяка една обява за работа в LinkedIn, независимо дали за junior или senior позиция. След няколко дни, получава имейл от Melon. „Уговорихме си интервю и този път беше различно. Беше успешно. Толкова дълго чаках този момент, бях изключително щастлив да започна приключението си в Melon”.

В следващата една година Никица не спира да учи и да се среща с изключителни по думите му хора, които променят живота му завинаги. Казва, че е надградил знанията и уменията си, и е израснал в професията си и също така е подобрил начина, по който комуникира с колегите си. „Хората тук са невероятни, защото наистина помогат, умеят да изслушват и да дават предложения и съвети, както в професионален, така и в личен план. Мисля, че хората в Melon са не само мои колеги, а и добри приятели“.