+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Денис Димитров, Front-End Developer & Team Lead: Melon ме научи на търпение и самоконтрол

*Текстът е предоставен от Melon.

Денис Димитров започва работа в Melon през 2019 г. като front-end програмист в офиса във Велико Търново. Тук компанията има 25 специалисти, като за последната година увеличава екипа си с 9 души. Плановете са тепърва да се разраства още, като за експанзията ще помогне и фактът, че неотдавна Melon стана част от британската публична група Kin + Carta. Новият собственик има сериозни амбиции за България и останалите градове, в които българският разработчик присъства – София, Скопие и Прищина.

Детското хоби на Денис да играе видео игри се превръща в негова мечта – да стане дизайнер на игри. За целта Денис записва специалност „Информационни системи“ във Великотърновския университет и открива, че разработката на уеб и мобилни приложения му харесва и решава да стане програмист. Той научава за Melon от обява за работа. Докато учи, работи в друга софтуерна компания, но средата там не е неговата.

„Мои приятели ми казах, че Melon е една от най-добрите софтуерни компании във Велико Търново. Не са единствените, които предлагат различни придобивки, но за тях е много важно хората им наистина да са добре,“ спомня си Денис.

Казва, че е разбрал, че Melon е идеалното място за него още от интервюто за работа. „Чувствах се така, сякаш се срещам със стари приятели. Разговаряхме за хобитата и интересите ми. Веднага ми беше ясно, че искам да съм част от екипа.“ През годините Денис получава предложения за работа и от други компании, които му предлагат дори по-високо заплащане, но за него Melon е правилното място.

Не мисли, че много неща са се променили, откакто е започнал. „Приятелската атмосфера си е все същата,“ казва той. Денис е близък с много от колегите си и често прекарва време с тях след работа. По време на пандемията, успява да запази приятелствата си.

„Разбира се, затварянето заради пандемията се отрази на всички, но сега наваксваме“, казва той. „Събираме се, пием по едно-две питиета и си прекарваме страхотно.“ Оценява факта, че хората от мениджмънта са му обърнали внимание по време на пандемията и често са го питали дали има нужда от нещо. Денис вярва, че много хора са свикнали да работят от вкъщи, но също така, все повече от тях осъзнават колко е приятно да бъдат всички заедно в офиса.

Великотърновският екип има избор дали да работи дистанционно, или на място, както е и в другите центрове на Melon, като около 15-20% средно от колегите избират да посещават офисите.

Денис смята, че най–важните умения, които е усвоил през последните три години, са да бъде по-общителен и да комуникира с хората по-ефективно. Научил е също как да решава редица софтуерни (и не само) проблеми, и че винаги има нещо положително, което може да научи от една трудна ситуация.

Най-интересният проект за него досега е бил първият, по който е работил. База данни за английска компания с голяма търсачка с информация за всеки потребител. „Проектът беше много приятен и интересен, и в същото време труден, защото работех сам и нямах достатъчно самочувствие. Подлагах на съмнение всяко свое решение. Положих много усилия и исках да го направя по най-добрия възможен начин,“ разказва Денис.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Последният му проект пък е бил най-трудният в кариерата му дотук. Иновативна платформа за онлайн срещи с разширени функции. Вместо да споделят екрана си, участниците могат да качат линк, например от YouTube, до който всички хора в конференцията имат достъп. Могат да се разпределят в частни стаи. Компании като Facebook, Google, Microsoft и GitHub са имали свои срещи в платформата и това е бил много полезен опит за Денис и неговия екип. Работят по проекта година и половина и са срещат с доста предизвикателства и с чисто нови технологии на пазара.

Melon ме научи на търпение и самоконтрол. Хората и компанията ми показаха как по-добре да управлявам времето си и ми помогнаха да придобия меки умения,“ добавя той.

Съветът на Денис към новите програмисти, които сега стават част от екипа, е да не се срамуват и притесняват да задават въпроси. Също така, да общуват с колегите си в офиса, тъй като атмосферата е приятелска и забавна.

„Хората в Melon са готови да ти помогнат за всичко, такава е културата тук. Това е първото впечатление, което получих за компанията още от интервюто ми за работа. Всички се подкрепят. За три години не съм видял нито един човек, който да не е готов да помогне,“ казва Денис.

В свободното си време, той обича да играе както видео игри, така и настолни, с приятели. Когато има нужда от почивка, се качва в колата си и тръгва на път без определена дестинация.