+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

112-40 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

„MEAN стек ни даде възможност да променим продукта до голяма степен за сравнително кратко време“ – Мирослав Недялков, CTO на OfficeR&D

Мирослав Недялков има повече от 10 години опит в разработката на софтуер, използвайки различни платформи и изпълнявайки различни роли в екипа. Интересува се от съставките, които правят от един екип “супер екип” и ги търси ежедневно. Мирослав е съосновател и CTO на OfficeR&D. На 22 февруари Мирослав ще бъде наш лектор в потребителската група JavaScript – Как MEAN стек може да е предимство при стартиране на нов продукт?
Как ви хрумна идеята за OfficeR&D? Разкажете ни историята около основаването на компанията?
Преди малко повече от две години с един мой приятел (Миро Мирославов) забелязахме проблем в компанията, в която работехме тогава (Телерик). Проблемът беше, че когато се мести един екип има доста досадна комуникация – как точно да се наредят бюрата, колко място има в стаята, кой на кое бюро ще е и т.н. Като програмисти, решихме, че ще е интересно да направим приложение, което да позволи на екипите да начертаят стаята в реални размери и да поставят в нея бюрата и да настанят хората по тях.
В процеса на разработка, обаче, излезе възможност да кандидатстваме за инвестиция в Англия и малко на шега, малко невярващи, че ще стане, се оказахме измежду 5-те стартъпа от първата група на акселератора PiLabs.
Заминахме за Англия и се включихме в акселератор програмата, която продължи 3 месеца. Какво ли не се случи през тези 3 месеца – говорихме с много ментори, потенциални клиенти, основатели на други стартъпи и направихме няколко големи промени в концепцията си. Накрая на програмата OfficeR&D вече не беше инструмент, с който екипите в една компания да си чертаят офисите, а платформа, която да помага на гъвкавите офис пространства да записват важна информация, като заетостта и разпределението на бюрата.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Завърнахме се в България, но продължихме да разговаряме с потенциални клиенти и да разработваме продукта в тази посока. В крайна сметка се оказа, че гъвкавите работни пространства наистина имат проблем със съхранението и анализирането на тази информация, но имат и много по-сериозни проблеми. Много е интересно да те изпратят с думите – „Страхотен продукт, страхотна идея!“, а в същото време на въпроса „Кога ще започнете да го използвате ежедневно?“ да получиш отговор – „В момента сме много заети, но се надявам по-нататък да можем да му отделим повече време.“. Каквото и да ви казват, този отговор означава „Това нещо, дори много да ми харесва, решава за мен проблем, който е поне 10-ти в списъка ми с проблеми.“.
В крайна сметка решихме, че този пазар много ни харесва, научихме доста за него, вече имаме контакти, а и от разговорите с хората от сферата разбрахме и от какво имат нужда те. Решихме, че трябва да направим платформа, която обединява в себе си целия бизнес процес на гъвкавите работни места и интегрира в себе си външни системи за счетоводство, плащания, календари, контрол на достъпа и т.н.
Какво те вдъхновява в работата ти?
Едно от нещата, което винаги ме е вдъхновявало в работата ми е това да уча нови неща. Като основател на стартъп, това ми се налага постоянно и много ми харесва. Харесва ми и да предавам наученото на хората, с които работя.
Какво ти харесва в работата с JavaScript?
За това ще говоря повече в сряда, но едно от нещата, които най-много ми допада е гъвкавостта и лекотата, с която се консумират други услуги. Не е нужно да описваш типове или структура, а директно взимаш данните и ги структурираш по начина, по който ще ги използваш. Това, естествено, си има и своите недостатъци. Има и други яки неща, но ще разкажа повече в сряда.
С какво ви помогна MEAN стек технологията при изграждането на платформата?
Най-вече със своята гъвкавост и бърза разработка на нови неща. Даде ни възможност да променим продуктът до голяма степен, за сравнително кратко време. Това, разбира се, си има цена, но ако нямахме тази възможност, можеше и да не успеем да адаптираме продуктът навреме.
Издай ни информация от кухнята. За какво ще говориш на събитието?
Основната ми идея е да разкажа как определени качества на MEAN стек са ни помогнали до момента и да разгледам по-детайлно от каква технологична подкрепа има нужда една стартираща компания. Като резултат ми се иска да породя дискусия, за това може ли MEAN стек да надрасте началният етап на един проект и как и каква е цената на гъвкавостта.
Стани част от потребителската група JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.
Визия: Личен архив
Прочети още: 

„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress