+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

97+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Стратегии за устойчиво балансиране на работа и личен живот

Текстът е предоставен от Manpower

В съвременния свят, където границите между работа и личен живот все повече се размиват, намирането на устойчив баланс става все по-значимо. В условията на непрекъснати срокове, виртуални срещи и постоянната нужда от повишаване на продуктивността, мнозина се сблъскват с предизвикателството да поддържат здравословно равновесие между професионалните ангажименти и личния живот.

За да ви въоръжим с работещи практики и ефективни стратегии за постигане на необходимия баланс, Кристина Иванова, IT Recruitment Consultant от Manpower България ще сподели своя опит и експертиза по темата.

В последните години, в корпоративния свят се засили силно нуждата и интереса към практики, стратегически насочени към поддържане и възстановяване на психичното и физическото здраве на хората.

Изграждането на култура на работното място, която подкрепя човека, е постоянен и много отговорен ангажимент, който се променя със същата скорост, както и промените, в които живеем днес. От ключово значение е участието на лидерите, които да подпомагат и да разбират смисъла и важността на тази задача.

Как дефинирате „баланс между работа и личен живот“ и защо е важно за съвременните професионалисти?

Всички имаме амбициозни цели в кариерата и този стремеж е похвален. Но не забравяйте, че успехът не се измерва само с върховете, които достигате в кариерата си. Става дума и за качеството на живот, който водите по пътя.

Постигането на баланс между работа и личен живот е като фина настройка на двигателя на вашата кариера. Позволява ви да се представяте по най-добрия начин ден след ден. Балансът между работа и личен живот може да бъде дефиниран като състоянието, при което човек успява да намери хармонично разпределение на време и ресурси между професионалните ангажименти и личните интереси, здраве и отношения. Тази равновесна точка не е статична и тя варира в зависимост от житейските обстоятелства, кариерните фази и личните приоритети на всеки човек.

Какви конкретни стратегии могат да приложат талантите за постигане на по-добър баланс?

За хората, които искат да постигнат по-добър баланс между работата и личния живот, ефективното прилагане на конкретни стратегии може значително да подобри тяхното качество на живот и професионално удовлетворение. Ето моите основни предложения за конкретни стъпки в тази посока:

  1. Определете ясни граници между работата и личното време. Когато дойде време за работа, бъдете напълно присъстващи. Когато дойде време за личен живот, отделете му цялото си внимание.
  2. Точно както не бихте пробягали маратон без тренировка, не се тласкайте до ръба без грижа за себе си. Физическите упражнения, медитацията и добрият нощен сън подхранват вашата продуктивност и креативност.
  3. Не носете тежестта на света на раменете си. Доверете се на екипа си, делегирайте задачи и си сътрудничете ефективно, за да облекчите товара.
  4. Да казваш „не“ не означава, че ти липсва амбиция, това означава, че цените времето и енергията си. Бъдете избирателни по отношение на ангажиментите си.
  5. Използвайте технологията, за да рационализирате задачите и да подобрите ефективността. Това може да освободи ценно време за това, което наистина има значение;
  6. И както вече казахме, балансът не е статичен, динамичен е. Редовно оценявайте приоритетите си и ги коригирайте, ако е необходимо, за да ги приведете в съответствие с целите си.
Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Каква е ролята на работодателя в подкрепата за балансиране на работа и личен живот и как кандидатите могат да разпознаят компании, които ценят този баланс?

Работодателите играят критична роля в подкрепата за балансиране на работа и личен живот, тъй като те създават работната среда и културата, които могат значително да повлияят на благосъстоянието на служителите.

Компаниите, които знаят ценностите си и поставят своите хора на първо място, ще се открояват все повече и повече. Те ще бъдат компаниите, които ще движат по-голямата промяна в света, а хората – ще искат да бъдат част именно от тях.

Explore more

Виж
Jenkins обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Microsoft Dynamics 365 обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Microsoft Power Apps обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Microservices обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

Не забравяйте, че кариерата ви е само една глава от по-голямата история на живота ви. Поддържането на равновесието между работата и личния живот е истинският белег на успеха, а то изисква съвместни усилия и ангажимент както от страна на компанията, така и от всеки от нас. Само чрез тяхната съвместна работа и подкрепа може да се осигури здравословна и продуктивна работна среда, която да допринася за доброто благополучие на всички.

Така че, нека отпразнуваме професионалистите, които не само се изкачват по корпоративната стълбица, но и поддържат личния си живот, преследват хобита и ценят времето си с любимите хора.

Всеки един човек, във всеки един аспект от живота си, има нужда от всички свои ресурси – социални, емоционални, физически, психически, за да може да се справя с живота си, да живее, да обича, да работи пълноценно и да дава най-доброто от себе си и за общността, и за света.